Unde esti , Tarule ?

Postat de Mutulica in Bucataras in oras pe 29 Noi 2012, 17:46

Articol pe placul a 14 bucatarasi
comenteaza
Unde esti , Tarule ?

      Am ajuns din nou in preajma  sarbatorilor de sfarsit de an , prilej de reflectii si mirari : cum de am mai prins un Craciun impreuna ? Cum de ne mai suporta Dumnezeu ?

Din prea marea sa mila am reusit sa inchei inca un an greu ,  in care am primit lovituri grele  , dar am ramas in picioare  pana la capat !

Acum e timpul sa redevin copil , sa impodobesc casa , bradul si sa astept sosirea lui Mos Craciun . Eu intotdeauna l-am asteptat cu infrigurare  de copil . Pot sa multumesc inca o data proniei ceresti pentru ca  mi-a  daruit un suflet pereche , capabil sa intampine  sarbatorile de sfarsit de an cu pura si calda  bucurie  copilareasca .

Inainte de a incepe primenirea casei si alergatura specifica sarbatorilor de iarna  in care prea incarcarea stomacului ajunge o obsesie , uitand  semnificatia reala a acestor zile , imi propun sa raman consecvent mai vechilor mele obiceiuri  si sa fac o analiza a anilor care au trecut ,  ce se va incheia obligatoriu cu ceea ce numeam pe vremea cand imi exorcisam framantarile in jurnalele aruncate la gunoi : “Plan de activitate pentru anul  viitor “ .

Traim intr-o lume globala , in  care am fost bagati cu forta , fara a fi capabili sa constientizam in ce am intrat  . Lasand usa deschisa la casa numita altadata Romania , ne-am trezit cu tot felul de musafiri .  Cei pe care i-am asteptat cu nerabdare s-au dovedit a fi  ipocriti , aroganti , mincinosi , mai hoti ca romanii si cu un tipar mental mult prea diferit  de al nostru  , in consecinta   nu am putut avea dialoguri reale si ne-am trezit slugi in propria noastra casa .

Dupa 1989 ,  occidentalii ne-au spus ca , daca vrem prosperitate , trebuie sa trecem la democratia occidentala si sa renuntam la relatiile cu Rusia . Am imbracat hainele  democratiei  vestice , prea largi pentru noi si am renuntat la relatiile economice si politice cu Rusia . Cu ce folos ? Am pierdut , poate pentru totdeauna ,    marea piata rusa  , pentru ca marile concerne occidentale n-au avut probleme  ideologice , au ocupat locul lasat liber de catre noi  la sugestiile lor si economia noastra a intrat in colaps .Fabricile noastre  au ajuns cartiere rezidentiale si inca mai exportam fierul vechi care altadata insemna utilaje ce ne aduceau profituri . Am  fost  nevoiti  sa  plecam  intr-un exod ce pare a fi inceputul apocalipsei poporului roman ...

Occidentalii ne-au  mai impus , plini de bunavointa  ,  sa  renuntam la soiurile de vita de vie din care faceam vinurile atat de cerute de catre rusi si sa plantam soiurile vestice  ,  de parca am fi putut sa-i concuram pe francezi cu armele lor ! Cat de prosti am putut fi ! Macar daca ne-am fi pus  niste  intrebari de genul : soiurile occidentale dau randament in conditiile  climaterice specifice  Romaniei  ? Vom avea piata de desfacere pentru mult mai pretentioasele si costisitoarele soiuri occidentale ? Nu ni le-am pus si acum trebuie sa raspundem la intrebarile  F.M.I-ului  si U.E.  , daca nu  vindem  pe nimic tot ce altadata ne facuse cunoscuti in lumea intreaga , sau daca lichidam tot ce ne-a mai ramas , daca vrem sa mai avem ce pune pe masa  …azi , deoarece pentru noi  viitorul a murit !

Ce-i de facut ? Sa ne impacam cu situatia si sa ne mangaiem cu faptul ca mai mereu am fost slugile celor puternici  ,  sau sa ne scuturam jugul  profitand de faptul ca noii nostri stapani sunt niste ramoliti care isi prelungesc agonia pe spinarea noastra si sa-i aruncam la cimitirul istoriei , unde oricum vor ajunge si singuri  ? Daca ne pastram spiritul mioritic riscam sa fim si noi pasagerii dricului aurit  ,  ipocrit  denumit Uniunea Europeana  si  atunci chiar  nu ne mai ramane nimic de facut ! …

Sunt un biet maidanez ,  abia la  34 de ani am invatat sa dansez  pe muzica ce se canta la nuntile traditionale romanesti  deci nu pot pretinde ca vibrez la unison cu Romania profunda . Am un mare dar : stiu sa ascult dar mai ales stiu pe cine sa ascult ! Grigore Lese imi  pare una din intruparile cele mai reusite ale spiritului romanesc  iar el spune ca suntem un popor mic si ca nu poti sa faci din rahat bici ! Deci , nu putem fi singuri impotriva tuturor . Daca nu putem fi  printre  liderii lumii ,  putem fi propiii nostri stapani ! Indiferent ca ne convine sau nu , suntem obligati sa facem o alegere . Putem pastra  traditia noastra milenara  de a nu face nimic  ,  urmand a fi posedati  de noii stapani ai zonei locuite de populatia inca vorbitoare de limba romana  , indiferent cum se vor numi acestia  , sau putem sa schimbam echipa care pare sa piarda batalia (Uniunea Europeana ) cu o echipa victorioasa (o alta traditie a noastra ) .

Care sa fie insa cei ce vor veni sa curete molozul rezultat in urma prabusirii Uniunii Europene ? Sa mergem pe mana celui mai bun  conducator al Romaniei , Nicolaie Ceausescu si sa ne prezentam serviciile chinezilor  ? Au umplut lumea cu produsele lor , avem cartier chinezesc in Bucuresti , ne-am inteles bine cu ei in anii socialismului , deci n-ar fi rau , nu-i asa ? …

E doar o falsa solutie ! Cei care au fost martorii evenimentelor din 1989 au putut observa ca apa de departe nu stinge focul ! In plus , ne facem iluzii ca vor veni chinezii sa munceasca pentru noi ? In locul nostru   o fac si acum si o vor face in continuare daca nu  ne trezim  .

Atunci  , sa ne intoarcem spasiti , cu coada intre picioare , in ograda rusilor ! Sa fim  iarasi sclavii barbarilor astia care ne-au distrus sufletul , obiceiurile stramosesti si credinta in Dumnezeu ? Ei sunt adevaratii demiurgi ai lumii monstruoase in care traim astazi , caci ei au scolit liderii care ne-au condus dupa caderea comunismului !

In primul rand , poporul  rus  a platit cel mai mare pret pentru experimentul  esuat  ce s-a vrut a fi o societate dreapta ,  fara exploatatori  dar s-a  transformat  in dictatura unor politruci ce a sugrumat orice tentativa  a  mintilor creative de a pune  lucrurile pe un fagas normal , generator de progres  !  Comunismul a distrus sufletul rusilor , un popor crestin  ,  altadata   cu   constiinta misiunii sfinte de a propovadui ortodoxia  , pe care a dus-o pana in fundul Asiei . Barbarii huliti de toata lumea  nu  sunt chiar atat de diferiti de noi . Sa ne uitam mai bine in oglinda , fara idei preconcepute !

Inca de la primele contacte  nu am stiut sa gasim abordarea corecta  pentru a ne face intelesi  si respectati de o natiune capabila pana nu demult sa  stapaneasca  a sasea parte din planeta .

 In timpul razboaielor ruso- austro-turce i-a uimit  lipsa noastra  de memorie  pentru ca , dupa ce le juram lor credinta , daca se retrageau , le juram credinta la fel de vesnica noilor veniti , fie ei austrieci  ori turci , juramant  respectat cu sfintenie pana se intorceau  rusii ...Pe timpul tarului Petru cel Mare i-am furat de i-am zapacit , desi venisera la noi cu cele mai bune intentii posibile .

Rusofobii isi vor aduce aminte de faptul ca ne-au cotropit Basarabia , Bucovina si Insula Serpilor . Eu le voi spune  ca  teritoriile dupa care plang dansii sunt sensibil  mai mici decat tot ce n-am fost noi in stare sa pastram si a ajuns in posesia rusilor sau a altor popoare  (  este tristul adevar !) . Macar de-am avea idee pana unde au ajuns moldovenii nostri  sa colonizeze teritoriile parasite de tatari .Transnistria din cel de-al doilea razboi mondial nu a fost chiar o inventie germana , o fabulatie de teritoriu  primit drept compensatie pentru pierderea  nord-vestului Ardealului   in favoarea  Ungariei hortiste . Macar de-am sti ca in 1812 Basarabia a fost luata de la otomani si nu de la romani  , pentru ca noi nu aveam niciun cuvant de spus si pana pe la 1850 nici nu exista sentimentul de romanism in aceasta provincie .

Poate  imi veti spune ca  ,   nici macar atunci cand i-am salvat de la o infrangere rusinoasa in timpul Razboiului de Independenta  ,  nu au fost corecti cu romanii ...Ar fi  mai bine daca ne-am spala putin cu apa rece , pentru ca riscam sa ne infierbantam si sa ne imbatam tot cu apa rece .

Istoriografia adevarata denumeste razboiul de la 1877-1878 altfel si noi nu am avut o contributie chiar asa de mare pe cat ne place sa credem dupa ce am fost indoctrinati in scolile bune sa slefuiasca mintile in loc sa le faca sa gandeasca . Daca am fi fost chiar atat de puternici , am fi fost si noi primiti la negocierile de pace , nu am fi stat ca slugile  la usile stapanilor , pentru a fi informati ca urmeaza sa cedam trei judete (locuite la inceput de multi  turci si tatari ( observati   denumirile judetelor ) ,  apoi de gagauzi ) si sa primim fosta provincie  otomana  Dobrogea  in intregimea  ei   , adica si cu Cadrilaterul , dar opozitia lui Bratianu i-a enervat  pe rusi , care au taiat Cadrilaterul si l-au anuntat ca mai are la dispozitie doua zile de “negocieri” , in fiecare zi urmand sa se taie o bucata din Dobrogea  , pentru ca in final  sa ni se ia cele trei judete   fara nicio compensatie   …

Nenorociti rusii astia , nu-i  asa ?  Oare n-ar fi mai bine sa ne spalam din nou cu apa rece , pentru a nu ne infierbanta ca prostii  ? Noi nici macar nu suntem in stare sa spunem cati ani  am stapanit Dobrogea pana sa ne-o puna in brate odiosii astia de rusi ! Fara Dobrogea statul roman modern ar fi fost doar o sandrama care s-ar fi daramat la primul vant neprielnic . De ce ? Cum sa va explic eu ,  fara aceasta provincie  am fi avut  acces doar la Dunare   ! Marea Neagra ne-a oferit sansa de a ne exporta marfurile in toata lumea  si Constanta a devenit o poarta a Europei .

Sa ne uitam mai bine la rusi , fara prejudecati si fara resentimente ! Mult prea trambitata noastra latinitate este diluata cu destul de mult sange rusesc  si de multe ori criticam  marele popor de la rasarit folosind cuvinte de origine slava . Multe alte cuvinte , institutii si obiceiuri sunt de origine slava , asa ca ne indarjim impotriva unora  cu care avem multe lucruri in comun . Si daca credeti ca rusii sunt niste anticristi , poate ca atunci cand intrati in biserica ar fi cazul sa  mai ridicati nasul din pamant , sa lasati barfele si sigur veti observa  literele chirilice care ,  banuiesc eu ,  nu ne vin de la Uniunea Europeana ? !

De cand s-au deschis granitele , ati colindat lumea in cautarea norocului si bietul de el  sta pitit sub patul de acasa  in asteptarea unor zile mai bune . Ati putut face cunostinta cu francezii  si v-ati convins ce fel de  frati ne sunt  . I-ati cunoscut mai bine pe nemti  , italieni , spanioli si cine stie  cate alte neamuri  !? Cu cine s-ar putea intelege mai lesne romanul simplu , nu cel  cosmopolit  ce nu se simte incurcat de prea multele furculite si furculitioane de pe mesele occidentale ?

Summitul N.A.T.O de la Bucuresti din  2-4 aprilie 2008 ne-a aratat un singur lider  : Vladimir Putin .      Toti sefii tratatului nord atlantic s-au prezentat  in nuda  lor functie si valoare : niste simpli functionari sau executanti  . In plus ,  adevaratii conducatori ai lumii occidentale nu imi par  a fi alesii prin vot democratic , altfel n-ar fi fost atat de eclipsati intr-un  mod atat de categoric de cel care m-a convins ca detine o putere reala si stie sa se foloseasca de ea . Daca nu ma credeti , urmariti va rog scena sosirii lui Putin la Bucuresti . George Bush Jr. mi s-a parut prea mic pentru un eveniment atat de mare  , venit de prea  departe si prea strain de Romania ...

Vladimir Putin a vorbit pe limba noastra si eu l-am inteles , numai ca doar surdul de mine l-a auzit , fapt ce ma face sa cred ca am avut halucinatii … Ne-a propus sa ne imprietenim  ! N-avea cine sa auda pentru ca eram preocupati sa satisfacem licuricii prezenti la summit …

Nu-i  prima data cand ramanem si cu onoarea patata si cu banii luati !

Noi trebuie sa reluam negocierile cu Rusia  si  sa fim corecti unii cu altii pentru prima data in istoria relatiilor bilaterale  . Romania a avut  o atitudine uneori  ipocrita  , alteori servila , apoi a adoptat paguboasa  atitudine a caprei raioase ce tine coada sus la adresa rusilor . Dintotdeauna   Rusia s-a oferit sa  ne fie Maica Rusia si , daca refuzam , sa ne cante Prohodul  ! …

Daca vor fi  reprosuri  in timpul tratativelor , ar fi bine sa ne cerem scuze si sa le aducem aminte ca aceeasi atitudine a Romaniei  i-a pus la picioare pentru  45 de ani o jumatate de Europa , capatand un prestigiu mondial , nestins nici astazi . Si sa pricepem odata  ca  noi nu putem sa-i strigam : “Jos labele de pe Giorgia “ , deoarece labele Rusiei sunt mai mari ca ale noastre  si ,  cu mintea romanului  cea de pe urma , sa pricepem  ca democratia de tip occidental e de fapt un scenariu in care invingatorii  sunt aceia care l-au scris , nu cei chemati sa joace roluri de purtatori de tava …

Si  de  nu vom putea sa ne-ntelegem  cu rusii  , macar vom avea ocazia  sa intelegem ca  , pe langa   urgenta   croire dupa propiul nostru tipar a institutiilor democratice  care guverneaza aceasta tara , avem nevoie de lideri puternici de tipul lui Putin , pentru ca in multe privinte  romanii si rusii sunt firi  asemanatoare . Din aceasta cauza nu ne-am putut iubi . Suntem plamaditi cam din acelasi aluat , doar unele ingrediente difera …

 De aceea , in seara  Craciunului , cand imi voi deschide cadourile , ma voi gandi la ce fel de lider ne trebuie noua si voi striga din toti rarunchii :

- Unde esti , Tarule ?

Comentarii (21)

30.11.2012, 12:34

30.11.2012, 18:36

Super frumos articolul

13.12.2012, 10:50

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola