Vasele de lut - ce facem cu ele?

Postat de Cristi_Roman in Ustensile de bucatarie pe 1 Aug 2010 | 26139 vizualizari

Comentarii (19)

01.08.2010, 14:04

Papapbun imi era dor de tine Sa stii ca vazusem zilele trecute aici la Cora vas de tajine mai mic si ma gandeam sa imi iau vazand retetele puse de tine. Eu la capitolul vas de lut nu am decat vasul roman pe care il folosesc la aproape orice pun la cuptor de la sarmale la fripturi si mancaruri de legume. Eu mai sunt incantata de oala mea de fonta ( ceaunul romanesc) care mi se pare ca face mancarea execelenta tocmai prin difuzarae caldurii constant prin toata suprafata vasului. Am in plan sa imi cumpar o cocotte din aceea ceramica pentru facut la cuptor dar sunt scumpe tare si am tot asteptat oferte

01.08.2010, 16:09

am un vas de lut pt sarmale si ardei umpluti, cumparat de la Horezu de la "mama "lui.. ies parca mai gustoase.

01.08.2010, 19:18

@Sylvia - multumesc.
da, am sa incerc sa revin mai des, promit.

02.08.2010, 12:06

Te asteptam mie personal imi lipsesc criticile tale , serios vorbesc , cred ca sunt esentiale sa progresezi. Si cand gatesc ceva imi intreb degustatorii ( cel mai adesea sotul ) ce nu ii place sau ce ar schimba si sunt foarte atenta la asta pentru ca mereu e ceva de imbunatatit . Deci ma fa si tu cate o vizita pe la noi prin oale si spune-ne parerea plus ca asteptam retetele tale

02.08.2010, 15:18

Nici eu nu am decat un vas roma,in care fac mai de toate,sarate cum spui si tu.La noi nu am vazut vase pentru tajine,dar cine stie?poate gasesc intr-un final.

ela

ela
03.08.2010, 19:59

si eu am doua vase romane,si mi-am luat si 6castronele mici in care imi place sa servesc ciorba si supa,folosesc foarte des vasele

03.08.2010, 22:10

corect, am uitat sa zic de castronul de ciorba de pamant, adus special din tara.

04.08.2010, 18:04

aveam o oala de lut cumparata si uitata prin camara..............noroc cu Ela ca mi-a dat avant si de-atunci o folosesc la greu si sunt tare multumita de ea, ca sa nu mai spun ca intre timp mi-am mai cumparat altele..............si asa cum spui si tu le iubesc.

07.08.2010, 00:08

Inspirat articol . Vasele de lut sunt adorabile , te duc cu gandul la ,, radacina '' bucataritului ''.
Eu am un vas roman care-l folosesc cam de 3 ori pe saptamana cu exceptia verii.Mai am vreo 10 strachini de lut smaltuite de Marginea care folosesc la servirea ciorbei , drept salatiere, bol-uri etc.[ acestea le folosesc zilnic ].Mi-as dori un tajine dar nu stiu de unde pot lua si cu cat .

vik

vik
14.08.2010, 00:35

Supele le fac in oala de lut, pe roca vulcanica.
Imi iasa supa limpede ( de vita sau pui) si parca mai aromata decat in oala normala.
Fripturile , in vas roman ( cumparat din Ampuria Brava) le pregatesc in cuptor electric.
Tajini n-am cumparat niciodata desi se zice ca mancarea preparata in acest tip de vas e deosebita.
In vas mai mare decat cele 4 ale tale, prepar cozonac sau prajituri din aluat dospit, acoperind baza cu hartie de copt si inclusiv painea de casa o prepar tot in vas de lut, infierbantat inainte de a pune aluatul de paine dospit in el.
Eu...incantata de vasele de lut.
Daca ma gandesc bine nici nu folosesc alte vase, avand in vedere ca aproape orice gatesc in cuptor, pe jar sau in masina de paine .
@ Mihaela
Un vas tajini costa intre 12-30 euro, depinde de marime.
In orice tara , la magazinele marrocanilor se gasesc.
Daca ai pe cineva in Spania / Franta sau unde abunda mauri, ai o varianta.
In caz ca nu te descurci, o sa vedem cum pot face sa iti trimit unul de aici.

16.08.2010, 16:09

Vik esti o draguta , multam de informatii , am sa rog sa-mi aduca pe baietii astia care fac transport regulat pe Spania

17.08.2010, 19:40

Pe lângă utilizările menţionate mai sus, în ulcică de 1 litru pun lapte nefiert la prins. Se alege smântână foarte gustoasă şi densă, laptele prins (devenit degresat) consum ca atare sau pun pe plită la "închegat" fără să dea în clocot şi strecurată obţin brânză dulce de vaci.
Sunt toate proaspete şi de calitate deosebită.

Ina

Ina
05.09.2010, 10:12

mmmm, ce bun era laptele prins facut de mamaia in ulcica de lut!! De ceva vreme si eu gatesc in vas de lut ( varza, sarmale, fasolica..) mai mult la solicitarea sotului

13.09.2010, 18:46

sunt foarte bune...eu am un vas de lut pentru sarmale si ardei,,e o mnunatie, eluat de la targ si sunt incantata de el,,,ies niste sarmale f f bundar iese bun in el cartofi la cuptor, mama facea asa cand eram mici, o bunatate

24.10.2010, 11:50

Ce imi plac vasele de lut,eu am castronele in care servesc ciorba ,paharute pt. oua,cesti pentru vin. Le-am luat cand am trecut prin Corund ,cand am fost acasa in romania.Anul viitor mi-am propus sa-mi iau o oala de lut pentru sarmale si alte mancaruri la cuptor,ca au niste produse in corund..fantastice.O zi buna!!

31.10.2010, 16:15

eu am un vas roman mare in care fac sarmale si pui cu legume si o oala de lut luata de la horeszu, foarte buna si foarte ieftina 30 ron parca, care rezista eroic de vreo 2 ani jumate si in care fac aproape orice la cuptor(sarmalute, ardei umpluti, pui bucati, orez sarbesc)..

19.01.2011, 11:29

si eu am un vas roman, in care pregatesc in el sarmale, friptura,ardei umpluti, pui, este foarte bun l-am luat din obor cu 50 de ron, dar merita banii din plin, orice ai face in el iese foarte bun

19.01.2011, 13:48

Bucatarie fara oale de lut si vase romane ... cam nashpaaaaaaaaaa , chiar de exista yena , tefal ,amway si zepter ...

LUK

LUK
03.03.2011, 14:56

eu nu am dar cred ca sunt bune

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!