Vitelul de la Vama Noua

Postat de Mutulica in Cu de toate pe 13 Dec 2012, 11:06

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Vitelul de la Vama Noua

Mass-media  ne-au suprasaturat cu  povestile  si imaginile despre coruptia criminala  din vami . Infractorii sunt slujbasi ai statului si au averi de nababi , imposibil de justificat . Atitudinea lor dusmanoasa a cauzat Bugetului de Stat pierderi incalculabile . Industria si agricultura romaneasca au ajuns pe butuci si datorita deciziilor luate de niste oameni platiti sa ne apere interesele …

V-ati vazut vreodata umbra la apusul soarelui ? E atat de uriasa incat va speriati si dumneavoastra . Asa este si cu coruptia din vami .

Sigur ca exista  dar vamesii sunt niste simpli pioni mutati in fel  si chip de catre adevaratii vinovati . Nu functionarii vamali fac legile , nu ei numesc ministrii si nu se pot opune masurilor abuzive decat dandu-si demisia  pentru ca apoi sa-si puna traista in bat  si sa plece din tara , la cate locuri de munca sunt disponibile in Romania .  Uneori isi platesc  pozitia verticala cu concedieri in urma carora se aleg cu tinichele de coada .

Sistemul pervers le ofera un salariu modest la schimb cu un stres urias , multa munca si presiuni de tot felul . Marfuri de multe  milioane de euro le trec pe sub nas , trebuie sa-si asume raspunderea pentru averi uriase iar seara ii vad pe multi dintre ei cum se urca intr-un mijloc de transport in comun . Da , stiu ce masini au unii ! Sunt de vis , nu-i asa ? Sa stiti ca le merita ,  ar trebui sa si le permita din salariu si nu facand compromisurile aproape imposibil de refuzat  cu care sunt nevoiti  sa traiasca . Pentru ca , desi nu va vine sa credeti  ,  sub uniformele statului se ascund oameni de o mare valoare , nu numai profesionala .

Acum , cand  nu mai am practic nicio tangenta cu acest sistem , pot vorbi fara ca cineva sa ma acuze de vreun interes ocult .

Am  cunoscut acest sistem intamplator fiind , vorba sefului meu   , ”venit cu pluta”  , in niste conditii care sunt ele insele un serial telenovelistic si nu le mai mentionez . Nu vreau sa relatez  cum au ajuns  in aceasta postura ceilalti colegi , inclusiv seful meu  , deoarece  acestia sunt mult mai buni povestitori decat mine  . Eu mai si rosesc din cand in cand , chiar si cand nu am motive  .

 Puteam traduce bine din doua limbi de circulatie internationala , aveam o cultura solida ,  cunostinte juridice  temeinice dar nu eram cu adevarat calificat pentru acea meserie . Vamesii , acesti ” cerberi corupti , nesimtiti si fara inima” , mi-au fost adevaratii profesori , indrumandu-ma competent  si  fara a cere nimic in schimb . Barbatii mi-au acceptat cel mult  o singura data o sticla de tuica din productie proprie  , in general fiind  refuzat politicos sau zgomotos , in functie de temperamentul fiecaruia sau de gradul de familiaritate la care ajunsesem . Doamnele mi-au acceptat martisoarele , bomboanele , florile si m-au facut fericit lasandu-ma sa le sarut . NIMIC MAI MULT ! Toti stiau ca salariul meu este mai mare ca al lor . Nu sunt sfinti , sunt oameni nevoiti sa traiasca in Romania  si o fac in singurul mod posibil , pentru ca nu li se da de ales  .

Am fost trimis in vama  de multe ori cu o documentatie insuficienta  si  , cand s-a observat ca nu primesc amenda ba chiar rezolv problema , am fost decretat norocos  si recomandat  din cand in cand  pentru astfel de operatiuni riscante ,  cand mi se  puneau  in brate “ bombe”  , fara a mi se spune ce pericol ma pastea . Personalul vamal  , fiind excelent pregatit profesional ,  recunostea imediat problemele si , cu multa rabdare si pricepere  , ma instruia pentru ca a doua oara sa nu ma mai prezint intr-o postura penibila . Actionau numai in respectul legii , aceasta fiind preocuparea lor cea mai importanta . Nu am cunoscut vamesi care sa imi faca vreun rau  , in ciuda nenumaratelor  ocazii ! Tot ce v-am povestit s-a intamplat  desi  oamenii din vama fusesera avertizati ca nu sunt o persoana de incredere … asta ca sa ma exprim elegant .

Imi  spuneau  ”fiul ploii ” . Eu sunt convins ca eram vitelul de la Vama Noua si ma rog sa-i rasplateasca Dumnezeu  , caci  eu  niciodata nu voi fi in stare sa-i rasplatesc pe masura sufletului lor . Acum , vitelul  intaratat de taunii ce au bagat strechea in el  a sarit peste ulucile tarcului , nemaiputand suporta tratamentul  si  cred ca oamenii de bine care vegheaza la bunul mers al lucrurilor , cu parere de rau , vor fi nevoiti sa sacrifice bovina bolnava .

Le las vamesilor ca amintire imaginea vitelului transpirat  ce tremura pe la usile lor iar colegilor le las mostenire coarnele si copitele de care s-au plans atat de mult dar pe care le-am folosit atat de putin .  Imi pare rau ca nu am fost in stare sa gasesc o solutie constructiva ! Nu stiu ce voi face .  Probabil  , nu voi avea de ales  si  va  trebui  din  nou  sa traiesc din salariul  nevestei  , totusi mai mare ca data trecuta   , deoarece sunt incompatibil cu un  sistem  unde , oricum s-ar   face concedierile  , tot ar mai ramane persoane ce au ajuns sa isi castige salariul prin mijloace inacceptabile pentru mine si personajele astea nu stau niciodata linistite . Astept cu nerabdare lupta si prefer sa mor ca un taur adevarat , infruntand toreadorii  in arena , decat sa fiu mancat de viu de niste tauni infecti .

Codicil la testament

Fuduliile le donez sefului meu . Poate va ajunge pentru prima data in viata lui la stadiul de barbat si nu le va folosi doar pentru ce n-a putut el pana acum si  m-a impiedicat pe mine sa fac .

Sursa foto

 

Comentarii (7)

13.12.2012, 13:18

Simo ))

13.12.2012, 19:45

10.12.2013, 07:58

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola