Retete traditionale din Polonia
Mancarurile poloneze facute in casa, cu rabdare si pricepere sunt cele care rasfata simturile pofticiosilor si umplu casa de arome. Masa de pranz este una bogata, se serveste in general in familie si este un prilej de buna-dispozitie si conversatii spumoase. Bucatarasii nostri va prezinta pas cu pas cateva bucate specifice acestei tari.
Secretele culinare ale Poloniei
Retetele poloneze cer destul de mult timp si migala, iar bucatarul trebuie sa fie dispus sa stea mult timp pe langa cuptor cocolosindu-le. Rezultatul insa merita tot efortul!
Reteta de bors rosu simplu polonez - Barszcz czerwony czysty, reteta nr 49 din topul Best soups in the World
Postat de: KsenyaIata cum se prepara Reteta de bors rosu simplu polonez - Barszcz czerwony czysty, reteta nr 49 din topul Best soups in the World. Se pun oasele afumate la fiert cu restul ingredientelor pentru... Citeste continuarea
Zurek, supa poloneza nr.2 din Top ( Best soups in the world)
Postat de: KsenyaIata cum se prepara Zurek, supa poloneza nr.2 din Top ( Best soups in the world) Taiem kaizerul cum va place cubulete sau julienne, adaugam intr-o tigaie cu o lingura de ulei si-l... Citeste continuarea
Desert Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie
Postat de: oanaplSe pune făina într-un bol și untul rece, tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat nisipos. Se adaugă zahărul, sarea, praful de copt și... Citeste continuarea
Varza calita cu cartofi ca la Kracovia
Postat de: KsenyaCartofii curatati si spalati ii taiem felii pe lung saram si piperam putin. Ueiul il incalzim bine intr-un ceaunel de tuci,sau cratita in care fierbem sarmalele, adaugam cartofii si-i... Citeste continuarea
Desert prajitura Pani Walewska
Postat de: kattyPregatim blatul framantand un aluat nelipicios din ingredientele pentru aluat(in afara de visine). Strangem aluatul intr-o bila, il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru... Citeste continuarea
Salata poloneza, cu fasole galbena, boabe de porumb si carnat polonez
Postat de: mihaelar63Polonezul se fierbe si se lasa sa se raceasca . Dupa racire polonezul se taie in patru pe lungime, apoi se feliaza. Fasolea galbena pastai se taie bucati la 2-3 cm... Citeste continuarea
Pasta de jumari Smalek
Postat de: cristeena20Procedura e ca si la jumari, doar ca taiem slanina cu carne cubulete mici, si le lasam sa se topeasca la foc mediu, apoi mic pana se face jumari. Cand e aproape facut adaugam ceapa tocata... Citeste continuarea
City Chicken
Postat de: RODIMURCarnea se spală, se usucă (prin tamponare cu hârtie absorbantă) și se fasonează, în așa fel încât să nu mai rămână grăsimi. Se taie carnea în... Citeste continuarea
Desert Lesny Mech - muschi de padure- reteta nr. 1500
Postat de: mihaelar63Spanacul se scurge de excesul de lichid cu ajutorul unei strecuratori . Daca nu este suficient de fin tocat , se toaca mai marunt cu un blender sau robot . La inceput se sparg ouale intr-un... Citeste continuarea
Ciorba poloneza de miel cu varza creata si linte rosie
Postat de: mihaelar63Costita de miel se spala si se taie in bucati mai mici [ cam de trei degete latime ] Legumele se curata si se spala . Morcovii se taie rondele. Ceapa se marunteste. Costita se... Citeste continuarea
Rondele de legume la cuptor
Postat de: daniastefaniaCuratam cartofii si ii punem la fiert in apa cu sare. Ii lasam sa fiarba 15 minute. Intre timp pregatim restul ingredientelor. Curatam vanata si dovlecelul, le taiem rondele si le saram. Le... Citeste continuarea
Salata poloneza cu ton
Postat de: RODIMURMai întâi se pregătesc toate ingredientele. Orezul se alege, se spală în câteva ape, se fierbe, după care se clătește bine și se lasă la scurs. Ceapa se... Citeste continuarea
Desert Sernik - Pasca poloneza
Postat de: ctlinaSeparati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile spuma. Amestecati branza proaspata cu zaharul. Adaugati treptat galbenusurile, amidonul de porumb si smantana Amestecati bine.... Citeste continuarea
Desert babka cu lamaie- prajitura traditionala poloneza
Postat de: ctlinaIn bolul robotului sau intr-un castron bateti bine ouale intregi cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugati amestecul faina, amidon de porumb si praful de copt si amestecati bine. Puneti... Citeste continuarea
Desert gogosi poloneze- Paczki
Postat de: ctlinaSfaramati drojdia si amestecati-o in laptele caldut cu o lingurita de zahar. Puneti intr-un castron sau in bolul robotului faina cu sarea si zaharurile si amestecati. Adaugati oul si untul... Citeste continuarea
Spic de piersica
Postat de: mihaelar63Vodka se repartizeaza in doua pahare. Adaugati deasupra in mod egal sucul de piersica. In fiecare pahar puneti putina lamaie. Agitati bautura din interior cu... Citeste continuarea
Prajitura din foi cu miere si nuca
Postat de: Ela68Mod de preparare foi : 1. Amestecam intr-o cratita cu fund dublu oul, zaharul, mierea, untul, bicarbonatul si laptele. Punem la foc mic si amestecam cu un tel pana compozitia se ingroasa. ... Citeste continuarea
Covrigi Bagels cu miere
Postat de: eumimiSe incalzeste laptele pe foc,se pune apoi asa cald intr-un castron, se adauga zaharul si untul si se dizolva.Se lasa la racit.Cand laptele este aproape racit ( doar putin trebuie sa fie caldut) se... Citeste continuarea
Supa crema de rosii
Postat de: AndrutzaPModul de preparare al acestei supe este foarte usor. Legumele, curatate si spalate, se taie "neglijent" si se pun la fiert. Cand legumele s-au fiert, adaugati in oala rosiile din... Citeste continuarea
Cozonac - Briosa "Omida"
Postat de: ctlinaPregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, laptele caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina. Lasam sa-si dubleze volumul . In castronul unde formam aluatul punem... Citeste continuarea
Pasca poloneza
Postat de: CatalinaAliceFreci margarina cu oul si cu zaharul , adaugi faina in care ai amestecat in prealabil cacaoa,praful de copt si laptele.Se obtine un aluat ca de consistenta celui de chec,poate un pic mai... Citeste continuarea
Ispita de ciocolata - Happy birthday to me!
Postat de: Corina33Se tapeteaza tava in care vom asambla tortul cu o folie alimentara. Biscuitii se zdrobesc astfel incat sa ramana si bucatele mai mari, apoi se amesteca cu nutella sau crema de alune. Se... Citeste continuarea
Prajitura poloneza Karpaten
Postat de: cris2711Cuptorul se preincalzeste la 220°C. 1. Aluatul: Intr-o oala mijlocie se adauga untul si apa si se lasa sa fiarba la foc mic. Intre timp se amesteca intr-un castronel faina cu putina... Citeste continuarea
Pierogi cu varza si ciuperci
Postat de: cristeena20-ciupercile se tau marunt; ceapa la fel; se calesc cu ulei impreuna - varza se taie marunt si se caleste cu ulei, adaugand putin zahar si piper. Se amesteca ingredientele toate impreuna.... Citeste continuarea
Kremowka Papieska sau prajitura Papei
Postat de: AdinutaPasul 1 : Amesteca untul moale cu faina. Galbenusurile se amesteca bine cu apa, apoi se adauga in faina cu unt. Se framanta bine. Aluatul se imparte in doua, se intend doua foi pe hartie de copt... Citeste continuarea
Pierogi
Postat de: Corina33Se curata cartofii si se pun la fiert. Intre timp facem aluatul amestecand toate ingredientele si framantand bine. Se imparte aluatul in 2 sau in 4 si se intinde cu sucitorul o foaie de 4 mm... Citeste continuarea
Cozonac delicios cu mac
Postat de: RuxyRux1. Faina se cerne intr-un vas mare, se adauga sarea. Amestecati si zaharul. Se face o pasta din lapte si drojdie. Adaugati-o la faina, impreuna cu untul topit si oul, apoi aromele( vanilia).... Citeste continuarea
Paine poloneza de secara
Postat de: RuxyRux1. Ungeti cu putin unt sau ulei sau folositi folie. Amestecati faina, chimenul si sarea in vasul de facut paine. Faceti o gropita la mijloc. 2. Faceti o pasta din drojdie lapte si miere intr-un... Citeste continuarea
Zurek - ciorba poloneza
Postat de: BrindusaMai intai se fierb legumele ( morcov, ceapa, telina, patrunjel si 4 catei de usturoi) in apa. Cand s-au fiert se scot din apa si se pun in ea carnatii, cartofii si maghiranul. In timpul... Citeste continuarea
Supa poloneza cu mazare verde
Postat de: mihaelar63curatati spalati , taiati legumele .morcovul de preferinta rondele . ceapa , ardeiul , taiate cubulete se prajesc putin in ulei . se adauga cam 3-4 l apa si se pune... Citeste continuarea
Varza cu ciuperci in aluat frantuzesc (masa de Craciun poloneza)
Postat de: AdinutaSe amesteca varza cu ciuperci cu ouale fierte curatate de coaja si taiate cubulete, cu coaja de lamaie si miezul de nuca. Eu am avut 2 foi de aluat cumparat de vreo 270 de grame si am taiat... Citeste continuarea
Varza cu ciuperci uscate (masa de Craciun poloneza)
Postat de: AdinutaCiupercile uscate se lasa cateva ore in apa calduta la inmuiat. Eu le-am pusa seara tarziu si le-am lasat peste noapte. Varza murata se taie fidelute (se strange un pic in mana sa nu aiba... Citeste continuarea
Groszek ptysiowy - fulgi pufosi pentru supa
Postat de: AdinutaPasul 1: Se pune apa la fiert si in ea se pune untul si un pic de sare. Cand untul e topit si apa fierbe se adauga faina si se amesteca bine cu un tel, sa nu ramana cocoloase. Se ia de pe foc si... Citeste continuarea
Supa de sfecla cu pierogi umpluti cu varza si ciuperci
Postat de: AdinutaPasul 1 : Am spalat legumele. Am curatat sfecla, morcovul si o ceapa, le-am taiat bucati mari si le-am pus la fiert cam cu un litru si jumatate de apa. Puteti pune si cateii de usturoi la... Citeste continuarea
Pierogi cu branza dulce si fructe
Postat de: AdinutaPasul 1: Pe o suprafata se cerne faina, se face o gaura la mijloc si se pun in ea uleiul, sarea si apa aproape fierbinte. Se amesteca intai cu alingura, iar apoi cand se mai raceste, se... Citeste continuarea
Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek)
Postat de: AdinutaPasul 1: Ouale se pun la fiert intr-o cratita. In alta cratita se pun ciupercile spalate, 2 catei de usturoi curatati si o ceapa curatata si taiata in 4, impreuna cu 3 pahare de apa. Cand incep... Citeste continuarea