Alba ca zapada

de ionix in Prajituri, 5 Ian 2010 | 9861 vizualizari

 

asta e prajitura REVELION... :D

 

INGREDIENTE

Crema:
  • 1l  lapte
  • 15 linguri cu zahar
  • 12 linguri cu faina
  • 200 g unt
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 2 lamai
Foile:
  • 6 oua 
  • 6 linguri cu zahar
  • 9 linguri cu ulei
  • 9 linguri cu lapte
  • 1 pliculet amoniac alimentar (circa o lingurita si jumatate)
  • sare
  • circa 600 g faina
  • coaja de la o lamaie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca zapada:


Prepararea cremei:


Se incepe cu crema pentru ca trebuie sa fie rece.


800 ml lapte, din litrul pe care-l avem, se fierbe cu zaharul.


Separat, pana fierbe laptele, se amesteca faina cu restul de lapte rece. Se amesteca bine fara sa faca cocoloase.


Dupa ce a fiert laptele cu zahar se adauga, treptat, laptele amestecat cu faina.


Se amesteca intruna, la foc mic, pana cand se ingroasa crema.


Dupa ce s-a ingrosat se la la racit.


Dupa ce s-a racit se pune peste untul taiat feliute si se mixeaza bine.


Dupa ce ai incorporat unul in crema se adauga zaharul vanilat, coaja de la lamai si zeama de la lamai.


Lamaie pui in functie de gust. Ale mele n-au fost prea acre si am pus doua lamai.


Se da la racit si intre timp facem foile.




Prepararea foilor:


Ouale se bat foarte bine cu zahar, cat sa-si dubleze volumul.


Se adauga uleiul si laptele, treptat, mixand bine.


Se adauga si amoniacul stins cu zeama de lamaie.


Faina se pune treptat, amestecand de jos in sus.


E posibil sa intre mai multa faina.


Se pune faina pana cand coca nu mai este vascoasa si poate fi usor de modelat.


Aluatul se imparte in 4.


Se ia fiecare bucata, se intinde si se aseaza pe fundul unei tavi , unsa in prealabil cu ulei.


Se inteapa cu furculita din loc in loc, asta pentru a nu se umfla.


Se da la cuptor la foc mic, cuptorul trebuie incins dinainte.


Se lasa 10-15 minute, atentie se fac foarte repede.


Se scot pe un prosop de bumbac.



Asamblare:


Se asambleaza in aceeasi tava pe care-ai copt foile.


Crema se imparte in 3 parti egale si se unge cu ea 3 dintre foi. Pe ultima foaie pudrezi 2 pliculete de zahar vanilat.


Se baga in prosop, se pune un fund peste si o greutate. In urma presarii se inmoaie mai bine si se leaga bine.


Se lasa la rece cel putin 24 de ore.


Inainte de a se taia se pudreaza cu zahar pudra.



Pofta buna!




 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Alba ca zapada 13197
retete culinare - Alba ca zapada 13198
retete culinare - Alba ca zapada 13199
retete culinare - Alba ca zapada 13200
retete culinare - Alba ca zapada 13201
retete culinare - Alba ca zapada 13202
retete culinare - Alba ca zapada 13203
retete culinare - Alba ca zapada 13204
retete culinare - Alba ca zapada 13205
retete culinare - Alba ca zapada 13206
retete culinare - Alba ca zapada 13207
retete culinare - Alba ca zapada 13208
retete culinare - Alba ca zapada 13209
retete culinare - Alba ca zapada 13210

COMENTARII (8)

Teo 1

05.01.2010, 22:00

cred ca, ar fi mancat si Alba ca Zapada o asa prajitura .....dar din pacate ea a primit marul.

ionix 1

06.01.2010, 09:52

mersic Teo.. e prajiturica mea favorita pt ca e foarte racoritoare...

elena1988 1

07.03.2011, 17:49

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Mena
  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI

  • 29

    J

  • 30

    V

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!