Alba ca Zapada

de merisor in Prajituri, 5 Noi 2012 | 16156 vizualizari

 

Cred ca sunt peste zece ani de cand n-am mai facut aceasta reteta, asa ca i-a sosit timpul.
A iesit tare buna si o voi repeta cat de curand.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • Sare
  • Esenta de lamaie
  • 750 gr faina
  • Pentru crema:
  • 1,500 ml lapte
  • 10 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 300 gr unt
  • 4 albusuri
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja si zeama de la o lamaie.
Portii: 25
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca Zapada:

Pentru foi am frecat galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat treptat uleiul, laptele, sarea si esenta, apoi faina amesecata cu praful de copt si bicarbonatul. Am framantat un aluat elastic si nelipicios pe care l-am dat la rece pentru 30 minute.

Am impartit aluatul in patru parti egale si am intins patru foi pe dosul unei tavi de 24/36 cm si le-am copt la 180 grade cate 7-8 minute fiecare.

 Pentru crema, am pus intr-un vas faina cu zaharul si putin lapte rece si am omogenizat bine. Restul de lapte l-am pus peste compozitia cu faina putin incalzit. Am potrivit cu sare am pus coaja rasa de lamiae si am fiert la foc mediu mestecand continuu pana cand s-a ingrosat ca o budinca.

Am ridicat de pe foc si am pus untul, amestecand bine pana la topirea untului.

Am dat la rece.

Albusurile le-am batut cu putina sare si zaharul vanilat, am adaugat zeama de lamaie, apoi le-am incorporat in crema racita punand putin cate putin pana s-a format o crema aerata.

Asamblare: in tava pe dosul careia am copt foile, am pus folie alimentara, apoi prima foaie de prajitura, 1/3 din crema, a doua foaie, am presat bine peste crema, apoi am intins cea de-a doua treime din crema, foaie, restul de crema si ultima foaie. Am acoperit cu folie, am pus niste greutati peste si am dat la rece. S-a inmuiat in cateva ore si am portionat.

A iesit foarte buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Alba ca Zapada 186458
retete culinare - Alba ca Zapada 186459
retete culinare - Alba ca Zapada 186460
retete culinare - Alba ca Zapada 186461
retete culinare - Alba ca Zapada 186462
retete culinare - Alba ca Zapada 186463
retete culinare - Alba ca Zapada 186465
retete culinare - Alba ca Zapada 186466
retete culinare - Alba ca Zapada 186467
retete culinare - Alba ca Zapada 186468
retete culinare - Alba ca Zapada 186469
retete culinare - Alba ca Zapada 186470
retete culinare - Alba ca Zapada 186471
retete culinare - Alba ca Zapada 186472
retete culinare - Alba ca Zapada 186474
retete culinare - Alba ca Zapada 186501

COMENTARII (58)

carla 1

10.03.2013, 10:58

regret dar cantitatea de făină este prea mare şi nu se leagă aluatul.

merisor 1

10.03.2013, 11:09

Mie atat mi-a intrat, am cantarit-o, depinde ce faina ai

Larisel 1

23.12.2013, 11:40

Astazi va "fur" aceasta reteta, sper sa imi iasa la fel de bine si frumoasa ca a dumneavoastra!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S