Alba ca zapada

de Oana in Prajituri, 2 Mai 2009 | 24646 vizualizari

 

Prajitura cu crema de lamaie, atat de racoroasa si gustoasa, ca te lingi pe degete! Mama o facea mereu de Anul Nou, eu cu asta o asociez mereu!

 

INGREDIENTE

        Crema:
  • 500 ml lapte
  • 300g zahar
  • 100g unt
  • zeama de la 3 lamai
  • o lingurita coaja de lamaie
  • 100g faina
        Foile:
  • 3 oua
  • 9 linguri cu zahar- 250g
  • 9 linguri cu ulei- 100 ml
  • 550g faina
  • 1 lingurita amoniac
  • 1/2 iaurt mic
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca zapada:

Intai vom face crema pentru ca trebuie apoi s-o lasam la racit, timp in care vom face foile.

Laptele se pune la fiert si cand clocoteste adaugam faina amestecata cu zaharul si invartim in continuu cu telul ca sa nu se prinda, pana se ingroasa. Apoi adaugam treptat zeama de lamaie, amestecand. Luam craticioara de pe foc si o lasam putin la racit. Adaugam apoi untul si coaja de lamaie si lasam in continuare la rece.

Acum foile! Mai intai amestecam amoniacul cu iaurtul si il lasam se se umfle putin in pene. Ouale se bat cu zaharul si apoi punem treptat uleiul. Adaugam apoi iaurtul si faina, treptat. E bun un ajutor in bucatarie la faza asta, sa mearga treaba mai repede :). Aluatul format il impartim in 4.

Pregatim tava de la cuptor, ungem fundul tavii cu ulei si apoi intindem cate o foaie subtire si o asezam pe tava. Trebuie sa intepam cu furculita din loc in loc, sa nu se umfle aluatul la copt.

Buuun, cuptorul trebuie sa fie deja incins si lasam fiecare foaie la copt cam 10 minute, la foc potrivit.

Cu mare grija dezlipim foaia de pe tava, cu ajutorul unei palete, apoi lasam foaia la racit pe un prosop curat de bucatarie.

Cand toate foile sunt gata si sunt racite, nu mai avem decat sa le umplem cu crema.

Acum e simplu: in tava pe care am copt foile vom asambla prajitura, in interior, desigur! Punem o foaie, apoi crema, iar o foaie si iar crema si tot asa pana terminam cu ultima foaie.

Tava o acoperim cu folie de aluminiu si o lasam la rece…destul…cam o zi ar fi bine! Prajitura se taie si se pudreaza cu zahar pudra sau cu ciocolata rasa.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Alba ca zapada 2188
retete culinare - Alba ca zapada 2189
retete culinare - Alba ca zapada 2190
retete culinare - Alba ca zapada 2191
retete culinare - Alba ca zapada 2192
retete culinare - Alba ca zapada 2193

COMENTARII (3)

ionix 1

20.12.2009, 19:19

uite-ooooo... caut de foarte mult timp prajitura mea favorita... asta e prima prajiturica adevarata care-am facut-o cand aveam 14 ani mi-au iesit un pic foile cam tari atunci... oh, foarte tare... ce bine c-am gasit reteta mersic

zaharia_mihaela2005 1

07.01.2011, 00:38

de cand nu am mai mancat aceasta prajitura

elena1988 1

04.03.2011, 17:13

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D