Aluat de choux à la crème sau ecler (pas cu pas)

de Ade200 in Prajituri, 26 Dec 2012 | 20626 vizualizari

 

O reţetă uşoară-bază de la care putem face atât antreuri sărate, cât şi desert dulce.

 

INGREDIENTE

  • Aluatul:
  • 125 ml de apă
  • 125 ml de lapte
  • 1 linguriţă rasă de zahăr
  • 1 linguriţă rasă de sare fină
  • 115 g de unt bucăţele
  • 140 g de făină cernută
  • 4 ouă întregi
  • Crema de vanilie(cam 1 l de cremă):
  • 500 ml de lapte
  • 100 g de zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 60 g de amidon
  • 1/2 păstaie de vanilie/esenţă
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat de choux à la crème sau ecler (pas cu pas):

Vărsaţi laptele, apa,zahărul, sarea, untul într-o cratiţă şi aduceţi la punctul de fierbere. Când amestecul e fierbinte, luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi făina. Amestecaţi energic şi repede până se încorporează bine făina. Puneţi iar cratiţa pe foc mediu pentru a usca aluatul-adică să se desprindă de pereţii vasului.

Vărsaţi aluatul în altă cratiţă şi amestecaţi să se răcească.Cind este aproape rece, se pun ouăle intregi, pe rând, amestecând până când se încorporează. Încorporaţi ouăle unu câte unu, cu ajutorul unei spatule. Nu adăugaţi alt ou până ce nu e bine încorporat precedentul. Aluatul trebuie să fie destul de moale, fară să curgă ,ca să-şi menţină forma, după ce se pune in tavă. Aceste preparate se pun in tava neunsă şi se coc in cuptorul dinainte încins la foc mare. Dupa 10 minute, de când s-au pus în cuptor, focul se reduce la mijlociu. Cuptorul nu se deschide 20 de minute, până când aluatul se ridică şi prinde formă altfel se va lăsa, rămânând cleios. .Se coc circa 30 de minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin la cuptor, rămân cleioase la mijloc.

Se scot pe un grătar şi se lasă să se răcească.

Crema:

Se toarnă laptele în cratiţă, se taie păstaia de vanilie şi se scot seminţele, apoi se adaugă în lapte.Se dă la foc mic până clocoteşte.

Separaţi albuşurile şi puneţi gălbenuşurile într-un castron, puneţi 100 g de zahăr şi bateţi bine cu un tel până se albesc şi se dizolvă zahărul.

Adăugaţi treptat 60 g de amidon de porumb în ouă si amestecaţi bine. Când amestecul e omogen, turnaţi peste el jumătate din laptele fierbinte. Amestecaţi încet la început, apoi energic. Când crema e elastică o vărsaţi peste laptele fierbinte din cratiţă. Puneţi din nou cratiţa pe foc mic. Amestecaţi  mereu până la apariţia primelor bule de fierbere, care coincid cu îngroşarea cremei. Crema trebuie să rămână suplă.

Când e fiartă destul, stingeţi focul, dar continuaţi să amestecaţi cu telul-pară pentru a se răci mai repede.

Ca să nu facă o crustă tare deasupra, tamponaţi cu 50 g de unt suprafaţa cremei. Astfel va rămâne suplă şi strălucitoare.

Se umplu prăjiturelele cu cremă ca în imagine, apoi se dau cu ciocolată pe care o topim sau cu glazura dorită.

 

TIPS-URI

1

Pentru a turna aluatul în pungă trageţi punga pe o cană si turnaţi aluatul- e foarte uşor aşa. Apoi tăiaţi uşor punga în colţ şi faceţi forma dorită în tava neunsă.

2

Se poate parfuma cu rom, vişinată, cointreau.

3

Dacă e prea lichidă, înseamnă că nu a fiert destul şi o puneţi iar pe foc mic să se mai îngroaşe.

4

Dacă e prea groasă, o treceti prin sită şi-şi va recăpăta fluiditatea.

5

Pentru antreuri sărate le umpleţi cu o cremă de brânză, după ce tăiaţi un capac.

RETETA IN IMAGINI

Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-0
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-1
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-2
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-3
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-4
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-5
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-6
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-7
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-8
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-9
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-10
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-11
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-12
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-13
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-14
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-15
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-16
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-17
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-18
Aluat de  choux à la crème sau ecler (pas cu pas)-19

COMENTARII (9)

Lau

Lau 1

26.12.2012, 13:25

faine

MotanLaOale

MotanLaOale 1

26.12.2012, 13:45

Panacris

Panacris 1

28.12.2012, 08:48

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!