Aluat de foietaj cu osânză (hai)

de diaconta in Dulciuri, 31 Mar 2012 | 20816 vizualizari

 

Reteta simplă dar cu un rezultat deosebit. Chiar dacă ne ferim de prea multe calorii, niciodata un aluat pregatit cu unt sau margarina nu va fi la fel ca cel cu osânză. Fiind un aluat fără zahar, se poate folosi pentru multe preparate. Eu am pregatit foaia pentru un tort cremşnit, câteva haioşe (nişte cornuleţe din aluat de foietaj cu hai sau untura,de unde si denumirea, o reţetă ungurească) şi câteva cornete, dar s-a dovedit ca aluatul nu este potrivit pentru asa ceva. Dar nu s-au risipit nici cornetele, am decorat tortul cu ele.

 

INGREDIENTE

Coca 1:

  • 400 gr faina
  • 3 galbenusuri
  • 4 linguri de otet
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 8 gr drojdie uscata
  • Apa minerala

Coca 2:

  • 460 gr osânză (untura)
  • 200 gr faina
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat de foietaj cu osânză (hai):

Pentru Coca 1, se amesteca toate ingredientele si se framanta cu apa minerala. Trebuie sa rezulte un aluat destul de ferm.

Osânza o amestecam cu faina, pentru a face priza mai buna la coca 1. Impartim in trei parti egale.

Din prima coca intindem o foaie dreptunghiulara.

Din coca a doua facem un dreptunghi mai mic (dintr-una din cele 3 parti) si il asezam in mijlocul celeilalte foi. Inchidem foaia peste untura. Incepem  aducand partea de sus in jos, pana la mijloc. Apoi partea de jos in sus. Partea din stanga inspre dreapta, tot pana la mijloc si partea din dreapta inspre stanga.

Rotim apoi foaia cu 90 de grade, intindem putin cu sucitorul,si impaturim de la stanga inspre dreapta, apoi aducem partea dreapta inspre stanga, astfel incat sa acoperim cealalta margine impaturita.

Cred ca v-am zapacit, dar veti vedea mai bine din poze ce am vrut sa zic.

Asezam aluatul cu partea pliata in jos, acoperim cu o folie si lasam la frigider o jumatate de ora.

Dupa acest timp, scoatem, intindem foaia dupa ce am intors-o cu partea pliata in sus.

Punem iarasi un patratel de osânza la mijloc si repetam impaturirea ca si prima oara.

Mai lasam o ora la frigider si reluam procedeul. Lasam iarasi la frigider.

Eu am lasat pana a doua zi.

Trebuie precizat ca e un aluat foarte greu de intins, deoarece untura se intareste cat sta la frigider.

A doua zi, am taiat coca in doua parti pentru a o intinde mai usor. Se pot observa straturile de aluat si de untura,asta inseamna ca vom obtine  un foietaj bun.

Eu am intins o foaie, din care am decupat partial o forma rotunda pentru foaia de tort. Marginile le-am sfaramat pentru foaia de deasupra.

Punem la cuptor pentru 20 de minute, sau pana se rumeneste frumos. La inceput focul va fi mai mare pana cand incepe sa se desfaca foile, apoi reducem focul.

Din cealalta parte de aluat am facut cornete si haiose.

Este putin de munca, dar rezultatul zic ca este foarte reusit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat de foietaj cu osânză (hai)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

diaconta 1

05.02.2014, 14:58

Ani_beita,sigur ca se poate congela,ca si orice aluat foietaj.
Nu cred ca e nevoie de hartie de copt,poti eventual sa intinzi o foaie de vreo doua degete si sa-l invelesti intr-o folie.Cand il folosesti ,il lasi sa se decongeleze si-l mai intizi cat vrei de subtire.
Spor la treaba

ani_beita 1

06.02.2014, 09:41

Multumesc pentru raspuns si incurajari.

diaconta 1

06.02.2014, 10:25

Ani_beita cu mare drag.
Noi scriem mult la unele retete,dar asta nu inseamna si ca's complicate,vrem doar sa detaliem pentru cei care vor sa incerce retetele noastre.
Zi frumoasa

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Reteta de preparare a papanasilor cu Ceva Fin Delaco