Alvita cu miere

de gugugh in Prajituri, 30 Noi 2010 | 9442 vizualizari

 

reteta o am dintr.o carte veche de bucate , e fenomela, este mai buna ca cea pe care o cumparam

 

INGREDIENTE

  • 5 albusuri
  • 400 gr zahar tos
  • 300 gr nuci (eu am pus doar o cescuta ca atat am avut si a iesit ff bun)
  • 300 gr miere
  • 20 ml zeama lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • un pachet foi napolitana
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alvita cu miere:

Nucile le curatam de coji, se pun intr-o tava pe care o introducem in cuptor, unde se lasa cam 10 min la foc mijlociu cu usa cuptorului deschisa. Nucile nu trebuie sa se rumeneasca ci decat sa se prajeasca f putin. Se freaca apoi intre palme ca sa pice toata coaja si o macinam.

Intr-o cratita putin mai mare cam de 3l albusurile se bat spuma tare, apoi adaugam zaharul si zeama de lamaie (toate odata) si se bat in continuare cu telul in forma de para pe aragaz (se pune obligatoriu un disc mai gros pe flacara) timp de 10 min pana cand se intareste bine spuma  ca pt bezele(sa isi mentina bine forma cand ridicam telul).

In acest timp mierea cantarita direct intr-o craticioara de vreun litru , se pune pe foc mic sa se infierbante(atentie mare la miere ca fierbe repede ca o spuma ). Cand spuma este bine batuta spuma de albusuri turnam mierea clocotita peste ea: se bate apoi cu telul cu toata forta cca 10 min, insistand pe fundul vasului ca sa nu se prinda, sa nu se arda. Compozitia se umfla ca o spuma moale deoarece miere subtiaza albusul care se va intinde ca o coarda; de aceea albusul tb sa se bata bine ca spuma sa se intareasca pana ce se va rupe coarda(sa nu se mai intinda) si-si va mentine forma(cand se ridica telul nu curge).

In acel moment albusurile fiiind bine batute , se ia de pe foc adaugandu-se in compozitie zaharul vanilat si nuca macinata. Se amesteca usor pana se incorporeaza bine. Compozitia calda se pune imediat peste foile de napolitana. Eu am pus doar cate 2 foi cu umplutura. Se pune ceva putin mai greu deasupra dar nu f greu ca sa nu iasa crema si se da la rece. Se pastreaza la rece si dupa 2-3 zile alvita se poate taia in bucati. Cand se taie se tine blatul sprijinit pe latura mai lunga si se va trece cu cutitul prin ambele foi deodata ca sa nu se preseze crema si sa iasa dintre foi. Se taie doar cat se papa, se poate tine in loc uscat si racoros si cca 2 luni.

 

TIPS-URI

1

este importanta respectarea perioadei de batere a cremei

RETETA IN IMAGINI

Alvita cu miere-0
Alvita cu miere-1

COMENTARII (12)

Ligia Bxl

Ligia Bxl 1

30.11.2010, 12:57

dar lasati-mi si mie 5furci simona

lacrimioara

lacrimioara 1

30.11.2010, 16:25

super buna si eu demult vreau sa o fac acum o sa salvez reteta sa incerc sii eu[

andreea_angelo

andreea_angelo 1

19.11.2012, 17:28

buna buna

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!