Amandina

de Andra_Constantinescu in Prajituri, 6 Ian 2015 | 4289 vizualizari

 

In ultimii 2-3 ani, de Revelion, am facut aceasta prajitura si niciodata nu mi-a iesit blatul destul de inalt incat sa fie bun de taiat pe jumatate si nu intelegeam de ce, pana anul acesta, cand, uitandu-ma pe retata Timeei, am descoperit ca ingredientele sunt pentru o tava mica de 25/30 cm, iar eu foloseam tava mare de la cuptor. Am apucat si anul care abia s-a incheiat sa fac tot in tava cuptorului, asa ca am fost nevoita sa pregatesc doua blaturi. Crema, siropul si glazura le-am preparat, insa, in aceleasi cantitati ca in reteta si au fost suficiente.
Este o prajitura buna, dar pot sa spun ca nu sunt un mare fan al ei.

 

INGREDIENTE

  • Blat (se fac doua blaturi intr-o tava mare de aragaz sau unul singur intr-o tava de 25/30 cm):
  • 6 oua;
  • 200 g zahar;
  • 40 ml ulei;
  • 40 ml apa;
  • 3 linguri cacao;
  • 300 g faina (sau cat cuprinde);
  • un praf de sare;
  • un praf de copt.
  • Sirop:
  • 500 ml apa;
  • 250g zahar;
  • 2 plicuri cappuccino ciocolata;
  • o sticluta esenta de rom.
  • Crema:
  • 3 galbenusuri;
  • 150 g zahar pudra vanilat;
  • 250 g margarina;
  • 4 linguri cacao;
  • esenta de rom.
  • Glazura:
  • 100 ml apa;
  • 100 g zahar;
  • 200 g cicolata neagra;
  • 50 g unt.
  • Pentru ornat:
  • frisca;
  • o lingurita de crema.
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandina:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi!

Blat (se fac doua blaturi intr-o tava mare de aragaz sau unul singur intr-o tava de 25/30 cm):

Se separa albusurile de galbenusuri. Cele din urma se freaca cu ulei.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, intr-un castron mare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea. Se adauga apa si galbenusurile si se amesteca incet, de sus in jos, cu o lingura de lemn.

Faina se amesteca cu cacaua si cu praful de copt si se pun peste compozitia din castron, amestecand usor.

Se unge tava cu ulei, se pune foaie de copt si se toarna aluatul in ea. Se da la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Apoi se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Se pune zaharul intr-o craticioara, la foc, impreuna  cu doua linguri de apa. Cand devine auriu se adauga restul de apa, incalzita in prealabil. Dupa ce fierbe, se adauga plicurile de cappuccino si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.

Crema:

Se freaca margarina cu zaharul, dupa care se adauga cacaua, galbenusurile si esenta de rom si se mixeaza.

Glazura:

Se pun apa si zaharul la fiert pana se topeste zaharul. Se adauga ciocolata rupta bucatele. Dupa ce s-a topit, se adauga untul si se mai tine un pic la foc mic pentru a se topi si acesta.

Asamblare:

In cazul de fata, se insiropeaza primul blat. Se pune crema si apoi celalalt blat, insiropat. Se lasa la rece 2-3 ore. Dupa aceea, se portioneaza prajitura si, pe fiecare portie, se toarna o lingura cu glazura. Apoi se face din frisca o floricica, in mijlocul careia se pune un pic de crema.

 

 

TIPS-URI

1

Se lucreaza usor cu aluatul pentru blat pentru a nu se lasa.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Amandina 361377
retete culinare - Amandina 361378
retete culinare - Amandina 361379
retete culinare - Amandina 361380
retete culinare - Amandina 361381
retete culinare - Amandina 361382
retete culinare - Amandina 361383
retete culinare - Amandina 361384
retete culinare - Amandina 361385
retete culinare - Amandina 361386
retete culinare - Amandina 361387
retete culinare - Amandina 361388
retete culinare - Amandina 361389
retete culinare - Amandina 361390
retete culinare - Amandina 361391
retete culinare - Amandina 361392
retete culinare - Amandina 361393
retete culinare - Amandina 361394
retete culinare - Amandina 361395
retete culinare - Amandina 361396
retete culinare - Amandina 361397
retete culinare - Amandina 361398
retete culinare - Amandina 361399
retete culinare - Amandina 361400
retete culinare - Amandina 361401
retete culinare - Amandina 361402

COMENTARII (13)

Xandrinne 1

07.01.2015, 22:45

marcela1979 1

08.01.2015, 01:40

mirela0911 1

08.01.2015, 13:43

Buna praji!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21