Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste"

de klausenburger_adica Lacrima in Prajituri, 30 Aug 2009 | 5096 vizualizari

 

Ca inca mai suntem la capitolul amintirilor din copilaria noastra (a unora) comunista. Broscutele. Ce vremuri! In ultimii ani le cumparam cu cinci lei. Bani pe care ii strangeam destul de greu din "alocatia parinteasca" si asta pentru ca in anticariate, "Toate panzele sus" costau 3,75 lei, volumul. Si erau trei volume!!!. Mereu ma certa mama ca imi cumparam prajiturica ingrata despre care umbla vorba in targ cum ca ar fi fost facuta din resturi stricate adunate de prin alte prajituri. Dar erau atat de rare prajiturile, iar eu eram o pofticioasa atat de inversunata. Asa ca intre "predica" mamei si tentanta dulcegarie verde, castiga mereu broscuta, cu toate pacatele ei mai mult ori mai putin iluzorii.

Cum ar fi sa salvez memoria hulitei broscute? Si daca ar fi s-o innobilam dat fiind faptul ca veterana verzoaie e inca atat de actuala prin toate vitrinele de cofetarii? Si-ar merita o medalie si un rebranding. Poate prea am rebrand-uit-o eu, dar a iesit ce vedeti si voi. Pofta buna :)

 

INGREDIENTE

  • Pentru partea maro
  • 400 gr piscoturi Savoiardi
  • 150 gr zahar
  • 200 ml apa
  • 80 gr unt
  • 3 linguri cu varf de cacao
  • Pentru partea alba
  • 250 gr lapte praf
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuca de cocos
  • 100 gr zahar pudra
  • 50 gr alune
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste":


  • din zahar, apa si cacao faceti un sirop pe care il fierbeti la foc mic pana se ingroasa; cand s-a ingrosat, luati la o parte cratita si puneti untul si amestecati pana se topeste;

  • adaugati compozitia cu cacao peste piscoturile Savoiardi zdrobite marunt si amestecati pana devine o pasta omogena;

  • topiti untul pentru compozitia alba si amestecati laptele praf, cu nuca de cocos si cu zaharul pudra apoi in aceasta compozitie, adaugati untul topit si racit; framantati pana cand iese un aluat potrivit de moale;

  • faceti bile din compozitia alba si puneti in centrul lor o aluna, apoi imbracati bila alba cu un strat de compozitie cu cacao;

  • tavaliti prajiturile prin nuca de cocos si lasati 15 min la frigider

 

TIPS-URI

1

pentru un gust mai intens, adaugati in compozitia alba 1-2 linguri de vin sau lichior de whisky;

2

in loc de aluna puteti pune o visina din visinata sau fructe confiate, iar gustul va fi mai exotic;

3

pentru a imbraca bomboanele albe in compozitia cu cacao, luati cu o lingura umezita in apa rece din compozitie si intindeti-o pe palma sub forma unui cerc cu grosime de 0,5 mm; asezati bila alba in mijloc si pliati, apoi rotunjiti;

4

lucrati cu mainile umezite in apa rece, altfel compozitiile se lipesc de palme

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste" 7275
retete culinare - Amintiri din copilarie - Broscutele "capitaliste" 7277

COMENTARII (7)

Bucataras 1

20.09.2009, 16:01

Neta, te asteptam si pe tine cu o reteta cit de mica

klausenburger_adica Lacrima 1

06.10.2009, 14:44

recunosc ca nu o stiu prajiturica asta ... dar am s-o creez asa cum cred eu ca este si am sa o postez pentru tine Neta

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

pe 29.09 la 23:40

Cornulete a la `Adinuta San

Cornulete a la...

pe 29.09 la 18:19

Chiftele de legume

de Ksenya 4

Chiftele de legume

pe 29.09 la 15:20

Tortellini cu carne si ardei

Tortellini cu...

pe 28.09 la 22:27