Amintiri din copilarie - Gustul dulce ascuns in oalele bunicii

de klausenburger_adica Lacrima in Mancare copii, 17 Aug 2009 | 4058 vizualizari

 

Mmmmm, miros de caramel imbietor, de putina prinsoare, dor de soare si de mare, de bunici si de razmerita impotriva statului la masa, doar asa ca sa nu te mai joci putin cu amicii de cartier. Va suna cunoscut? Era eterna pendulare intre: "Lacrimaaaaaa, la masaaa" si "Iaraaaa...abia am terminat de mancat. Mai stau un pic, doar un pic". Apoi venea mirosul mai sus amintit si cum era printre putinele mirosuri dulci ale copilariei comuniste, era irezistibil. Si cand ajungeam la oale, oare ce gaseam? Nimic altceva decat taieteii cu pesmet caramelizat, in care pe alocuri mai pluteau cristale de zahar crocante. Si mi-e dor de bunici, de zilele acelea fara cusur intr-o lume pacatoasa cum era si chinuita de lipsuri fel de fel. Mi-e dor de mingea mea etern sparta in care imi intra piciorul cu totul si de prietenii mei care-si varau nasul pe geamul deschis al camerei mele ca sa ma ispiteasca: "Mah, mai ai mult de scartzait vioara aia, sau vii la joaca?". Veniti la joaca in bucatarie?

 

INGREDIENTE

  • 400 gr taietei scurti
  • 100 gr pesmet
  • 5-7 linguri de zahar
  • 4 caise sau nectarine
  • putina scotisoara
  • coaja rasa de limette
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amintiri din copilarie - Gustul dulce ascuns in oalele bunicii:


  1. Fierbeti taieteii dupa instructiunile de pe pachet;

  2. intr-o craticioara caliti foarte putin pesmetul si zaharul, pana cand pesmetul isi schimba putin culoarea;

  3. adaugati in pesmet taieteii fierti "al dente", limpeziti si bine scursi si amestecati;

  4. adaugati putina scortisoara si coaja rasa de limette (dupa gust)

 

TIPS-URI

1

in mod traditional aceasta mancare specifica maghiarilor din Transilvania se prepara doar din taietei, zahar si pesmet (a nu se confunda cu reteta de taietei cu nuca, specifica romanilor din Transilvania);

2

nu puneti prea multa scoarta de limette si inainte de a  o rade gustati-o; s-ar putea sa fie putin amara, caz in care mai bine stoarceti o lingurita de suc de limette peste taietei.

COMENTARII (16)

Miha 1

18.08.2009, 22:15

N-am mancat niciodata acest desert,dar tre sa fie delicios!

rivka 1

30.08.2009, 15:46

ia te uite si noua ne facea acasa cand eram copii, niciodata nu m-am prea innebunit eu dupa ei dar retin acest fel de mancare , il primeam destul de des in loc de "ceva dulce" .

iri_iri 1

06.04.2015, 18:04

Bun,bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

8300 puncte

8010 puncte

7010 puncte

4840 puncte

Ina 7

4370 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Rosii cherry cu usturoi si busuioc
  • 19

    L

  • 20

    MA

  • 21

    MI

  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!