Babgulyas cu carne de vitel

de mihaelar63 in Ciorbe, 10 Ian 2016 | 1031 vizualizari

 

Babgulyasul este una dintre cele mai  apreciate ciorbe  unguresti . Se prepara cu fasole boabe si de regula cu carne de vita matura .Este foarte picanta si  servita mai groasa , aproape  ca o  tocana . Pentru consistenta ,se aduga , galuste de faina sau cartofi [ care se fierb pana se omogenizeaza in zeama ],ori nap .  Gustul special este dat de mirodeniile / condimentele, folosite : maghiran , cimbru , chimen . Am  preparat reteta dupa o temeinica documentare culinara de pe siteurile unguresti .   Eu am folosit un os  de vitel cu multa carne de la spata . Reteta originala prevede carnea sa fie taiata cuburi si sa se prajeasca initial cu legumele .


 

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg os vitel cu carne
  • 150 gr slaninuta proaspat afumata
  • 100 ml ulei
  • 1 kg faole cu bob mare prefiarta [ din congelator cultivata personal ]
  • 5 morcovi mici
  • 5 catei usturoi
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • 2 cartofi
  • 1 ardei kapia rosu
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina mica
  • 10 boabe piper negru
  • 2 foi dafin
  • 2 lingurite boia rosie de ardei
  • 2 linguri pasta ardei cu telina
  • 2 lingurite sare de Himalaya
  • 2 ingurite pudra chimen
  • 1 lingurita ,, Eros Pista '' pasta iute de ardei ;
  • 1 crenguta cimbru
  • 1 crenguta maghiran
  • Patrunjel verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Babgulyas cu carne de vitel:

  1. Pentru grabirea procesului de pregatire am pus osul cu carne sa fiarba in apa cu sare in oala sub presiune . Am fiert in plus carnea sa fiu sigura ca este patrunsa .
  2. Legumele curatate si spalate au fost tocate .
  3. Pentru inceput am calit ceapa si morcovii .
  4. Am adugat ardeiii , telina si condimentele rosii : boiaua , pasta de ardei iuti .
  5. Am amestecat de doua ori si rapid am pus imediat rosiile tocate  si slaninuta .
  6. Am mai amestecat de doua ori si am pus cam un litru de apa . Sarati usor .
  7. Atentie!!! Boiaua de ardei daca se prajeste devine amaruie .
  8. Adugati mirodeniile/condimentele : boabe piper , frunze dafin , maghiran , cimbru , chimen .
  9. Tot acum se pun si cartofii taiati cuburi foarte mici  . Acestia se fierb pana se ,, pierd '''in zeama si au rolul de a-i da consistenta .
  10. Fierbeti 20 minute si adugati zeama si osul cu carne . Fierbeti impreuna pana legumele sunt patrunse .
  11. La sfarsit am pus boabele de fasole si am portionat cuburi carnea .
  12. Gustati si sarati daca mai este nevoie .
  13. Serviti ciorba fierbinte garnisita cu frunze de patrunjel verde .
 

TIPS-URI

1

Atentie!!! Boiaua de ardei daca se prajeste devine amaruie .

2

La un ,, eterem''- restaurant ce se respecta babgulyasul este servit cu paine de casa . Pe masa se gaseste ,,eros pista '' pasta de ardei iute si la cerere ceapa rosie si ardei iute .

3

Te trec toate caldurile pana-l servesti dar este o experienta culinara de neuitat :D

RETETA IN IMAGINI

Babgulyas  cu carne de vitel-0
Babgulyas  cu carne de vitel-1
Babgulyas  cu carne de vitel-2
Babgulyas  cu carne de vitel-3
Babgulyas  cu carne de vitel-4
Babgulyas  cu carne de vitel-5
Babgulyas  cu carne de vitel-6
Babgulyas  cu carne de vitel-7
Babgulyas  cu carne de vitel-8
Babgulyas  cu carne de vitel-9
Babgulyas  cu carne de vitel-10
Babgulyas  cu carne de vitel-11
Babgulyas  cu carne de vitel-12
Babgulyas  cu carne de vitel-13
Babgulyas  cu carne de vitel-14
Babgulyas  cu carne de vitel-15
Babgulyas  cu carne de vitel-16
Babgulyas  cu carne de vitel-17
Babgulyas  cu carne de vitel-18
Babgulyas  cu carne de vitel-19

COMENTARII (33)

mihaelar63

mihaelar63 1

11.01.2016, 23:29

Aceasta ciorba este foarte usora , digestiva pentru ca contine ierburi ce ajuta aceasta : cimbru , maghiran si chimen

anca_rm

anca_rm 1

12.01.2016, 08:58

hmmmm o bunatate , daca e si picanta atunci chiar e un deliciu

mihaelar63

mihaelar63 1

12.01.2016, 09:41

Anca stie , ce este bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!