Baigli cu nuca si mac

de papabundetot in Dulciuri, 13 Dec 2014 | 6691 vizualizari

 

Imi aminteam franturi din copilaria mea in care mancam un cozonac care imi placea,dar multi ani (spre rusinea mea) nu am stiut ca le zice “Baigli”.Cozonac din cel pufos “mazgalit” cu urme de umplutura nu mananc nici astazi,se pare ca pretentiile de copil s-au pastrat,iar daca cozonacul este de la magazin…nici atat nu ma apropii de el.Asa ca,cred ca am pierdut sirul anilor in care nu am mai mancat cozonac si astazi pentru prima data am decis sa fac si eu.Multumesc fetelor care m-au ajutat cu idei si sfaturi Rocs,Rita,Cris,Laura-bucataras,din a carei reteta m-am si inspirat in mare parte,cu…mici adaugiri proprii,ca altfel la mine nu se poate :) Sunt oricum tare mandra de ce am facut si daca asta a fost prima oara,cu siguranta vor urma multe altele :)

 

INGREDIENTE

  • Am folosit pentru aluat:
  • 650-700 gr faina
  • 200 gr unt
  • 200 ml lapte
  • 100 gr zahar brut
  • 100 gr smantana pt frisca
  • 2 oua
  • 1 plic de drojdie uscata
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • scortisoara,
  • anason macinat
  • Pentru umplutura cu nuca:
  • 200 gr nuca macinata
  • o mana buna de stafide
  • 75 gr zahar brut nerafinat
  • zeama de la o jumatate de portocala
  • 2 albusuri
  • Pentru umplutura de mac:
  • 100 gr mac macinat
  • 40 ml lapte
  • 50 gr zahar brut
  • zeama de la o jumatate de portocala
  • 2 albusuri
  • 3 linguri cacao
  • 4 galbenusuri pentru uns cozonacii
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli cu nuca si mac:

Am pus laptele la incalzit,pana atunci,intr-un castron mare am pus faina,untul,smantana,ouale,drojdia,coaja de lamaie si cea de portocala,scortisoara,anasonul macinat si la urma laptele caldut.Am framantat aluatul bine pana cand a inceput sa se dezlipeasca de mana si,desi se spune ca baigli nu se dospesc,eu am lasat aluatul sa dospeasca aproximativ 1 ora,la loc caldut.

Umplutura de nuca:

Am macinat cu ajutorul blenderului miezul de nuca,peste el am adaugat usor laptele pana cand am simtit ca umplutura are consistenta dorita,am adaugat zaharul,stafidele si zeama de portocala si am amestecat bine pana cand zaharul s-a topit.Inainte de a umple aluatul,am batut spuma albusurile cu un praf de sare si am incorporat usor spuma de albus in compozitia de nuca.

Umpiutura de mac:

Am pus la fiert laptele cu zaharul,macul l-am macinat cu rasnita de cafea,dupa ce laptele a fiert si zaharul s-a topit,am adaugat si macul,am amestecat bine,am mai lasat 30 secunde pe foc si apoi am dat umplutura la racit.Cand s-a racit am adaugat zeama de portocala si inainte de a umple cozonacii,am adaugat albusurile batute spuma cu un praf de sare.Mie aceasta compozitie mi-a iesit un pic subtire,si am observat asta abia dupa ce am umplut un cozonac,asa ca la al 2-lea am adaugat in compozitie cacao pentru a o ingrosa.

Dupa ce aluatul a dospit,l-am impartit in 4 parti egale,fiecare parte am intins-o bine cu sucitorul (fara a mai folosi faina) pana a ajuns la lungimea tavii (de chec),apoi am pus umplutura lasand cam 1,5 cm marginile libere si am rulat aluatul ca si la rulada.Am uns deasupra cu galbenus de ou,am intepat cu un cutit aluatul din loc in loc pentru a face loc aburului sa iasa si sa se patrunda bine cozonacii si i-am dat la cuptor pana cand s-au rumenit frumos si s-au patruns bine.

A fost o experienta frumoasa,mai ales ca a fost prima data,pe care abia astept sa o repet,sper eu de Craciun.

Pofta mare!

Daca ti-a placut reteta noastra "Baigli cu nuca si mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Panacris 1

14.12.2014, 18:36

Daaaaaaaaa, preferatul meu! Cu asta am crescut!

iry-gabriela 1

14.12.2014, 22:38

Ina 1

15.12.2014, 17:44

abia acum vad minunatile astea am mancat in Maramures; cei mai buni "cozonaci"

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Floare impletita cu nuca