Baigli cu nuca si mac

de papabundetot in Dulciuri, 13 Dec 2014 | 3381 vizualizari

 

Imi aminteam franturi din copilaria mea in care mancam un cozonac care imi placea,dar multi ani (spre rusinea mea) nu am stiut ca le zice “Baigli”.Cozonac din cel pufos “mazgalit” cu urme de umplutura nu mananc nici astazi,se pare ca pretentiile de copil s-au pastrat,iar daca cozonacul este de la magazin…nici atat nu ma apropii de el.Asa ca,cred ca am pierdut sirul anilor in care nu am mai mancat cozonac si astazi pentru prima data am decis sa fac si eu.Multumesc fetelor care m-au ajutat cu idei si sfaturi Rocs,Rita,Cris,Laura-bucataras,din a carei reteta m-am si inspirat in mare parte,cu…mici adaugiri proprii,ca altfel la mine nu se poate :) Sunt oricum tare mandra de ce am facut si daca asta a fost prima oara,cu siguranta vor urma multe altele :)

 

INGREDIENTE

  • Am folosit pentru aluat:
  • 650-700 gr faina
  • 200 gr unt
  • 200 ml lapte
  • 100 gr zahar brut
  • 100 gr smantana pt frisca
  • 2 oua
  • 1 plic de drojdie uscata
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • scortisoara,
  • anason macinat
  • Pentru umplutura cu nuca:
  • 200 gr nuca macinata
  • o mana buna de stafide
  • 75 gr zahar brut nerafinat
  • zeama de la o jumatate de portocala
  • 2 albusuri
  • Pentru umplutura de mac:
  • 100 gr mac macinat
  • 40 ml lapte
  • 50 gr zahar brut
  • zeama de la o jumatate de portocala
  • 2 albusuri
  • 3 linguri cacao
  • 4 galbenusuri pentru uns cozonacii
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baigli cu nuca si mac:

Am pus laptele la incalzit,pana atunci,intr-un castron mare am pus faina,untul,smantana,ouale,drojdia,coaja de lamaie si cea de portocala,scortisoara,anasonul macinat si la urma laptele caldut.Am framantat aluatul bine pana cand a inceput sa se dezlipeasca de mana si,desi se spune ca baigli nu se dospesc,eu am lasat aluatul sa dospeasca aproximativ 1 ora,la loc caldut.

Umplutura de nuca:

Am macinat cu ajutorul blenderului miezul de nuca,peste el am adaugat usor laptele pana cand am simtit ca umplutura are consistenta dorita,am adaugat zaharul,stafidele si zeama de portocala si am amestecat bine pana cand zaharul s-a topit.Inainte de a umple aluatul,am batut spuma albusurile cu un praf de sare si am incorporat usor spuma de albus in compozitia de nuca.

Umpiutura de mac:

Am pus la fiert laptele cu zaharul,macul l-am macinat cu rasnita de cafea,dupa ce laptele a fiert si zaharul s-a topit,am adaugat si macul,am amestecat bine,am mai lasat 30 secunde pe foc si apoi am dat umplutura la racit.Cand s-a racit am adaugat zeama de portocala si inainte de a umple cozonacii,am adaugat albusurile batute spuma cu un praf de sare.Mie aceasta compozitie mi-a iesit un pic subtire,si am observat asta abia dupa ce am umplut un cozonac,asa ca la al 2-lea am adaugat in compozitie cacao pentru a o ingrosa.

Dupa ce aluatul a dospit,l-am impartit in 4 parti egale,fiecare parte am intins-o bine cu sucitorul (fara a mai folosi faina) pana a ajuns la lungimea tavii (de chec),apoi am pus umplutura lasand cam 1,5 cm marginile libere si am rulat aluatul ca si la rulada.Am uns deasupra cu galbenus de ou,am intepat cu un cutit aluatul din loc in loc pentru a face loc aburului sa iasa si sa se patrunda bine cozonacii si i-am dat la cuptor pana cand s-au rumenit frumos si s-au patruns bine.

A fost o experienta frumoasa,mai ales ca a fost prima data,pe care abia astept sa o repet,sper eu de Craciun.

Pofta mare!

 

RETETA IN IMAGINI

Baigli cu nuca si mac-0
Baigli cu nuca si mac-1
Baigli cu nuca si mac-2
Baigli cu nuca si mac-3
Baigli cu nuca si mac-4
Baigli cu nuca si mac-5
Baigli cu nuca si mac-6
Baigli cu nuca si mac-7
Baigli cu nuca si mac-8
Baigli cu nuca si mac-9
Baigli cu nuca si mac-10

COMENTARII (14)

Panacris

Panacris 1

14.12.2014, 18:36

Daaaaaaaaa, preferatul meu! Cu asta am crescut!

iri_iri

iri_iri 1

14.12.2014, 22:38

Ina

Ina 1

15.12.2014, 17:44

abia acum vad minunatile astea am mancat in Maramures; cei mai buni "cozonaci"

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!