Baklava

de Bucatardinpasiune in Prajituri, 14 Feb 2013 | 2447 vizualizari

 

INGREDIENTE

pentru o tava cu dimensiunile 20x30:

  • 750 gr. faina,
  • 2 oua (in poze se vor vedea 4 oua pentru ca am dublat cantitatile),
  • 3 linguri iaurt,
  • 150 ml. lapte,
  • 400 gr. unt,
  • 200 gr. amidon,
  • 1 varf de lingurita de praf de copt stins intr-un strop de zeama de lamaie,
  • 500 gr. nuca,
  • 4 cani zahar,
  • 3 cani apa,
  • 1 esenta vanilie,
  • sucul unei jumatati de lamaie.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baklava:

In primul rand, trebuie sa mentionez ca toate ingredientle trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca nu uitati sa scoateti totul de la frigider cu vreo 2 ore inainte de a va apuca de treaba.

Incepem cu pregatirea aluatului. Astfel, am pus intr-un bol cele doua oua, iaurtul, laptele, 200 gr. unt, praful de copt stins in zeama de lamaie si faina putin cate putin, amestecand continuu, ca mainile sau cu robotul de bucatarie.

Eu am avut ceva de munca, pentru ca nu am un robot de bucatarie suficient de incapator pentru toate cantitatile acestea, asa ca am framantat aluatul cu mainile.

Cand am terminat de incorporat faina, am impartit aluatul rezultat in trei parti egale. Ar fi perfect daca folositi cantarul de bucatarie pentru a nu gresi impartirea. Apoi, cele trei bucati de aluat, se impart la randul lor in cate noua parti aproximativ egale.

In bolul in care ati framantat aluatul turnati tot amidonul şi aruncati in el toate cele 27 bucatele de aluat.

Presarati pe masa amidon. Asezati o bucatica de aluat pe care o intindeti cu facaletul cam de dimensiunea unei palme. Presarati peste ea din nou amidon si asezati deasupra ei o alta fasie de aluat intinsa tot cam de dimensiunea unei palme. Suprapuneti astfel, 3-4 bucati de aluat (este foarte important sa nu uitati sa presarati amidon intre foi, pentru a evita lipirea lor). Ulterior, intindeti cu facaletul toate cele patru bucati de aluat o data, cat puteti de mult, pana se formeaza foi foarte subtiri, aproape transparente.

Dezlipiti foile si asezati-le pe rand in tava.

Procedati in acest mod pana asezati in tava jumatate din foi.

Presarati peste acestea toata nuca macinata. Apoi asezati peste nuca restul de foi.

Intre timp, taiem baklavalele in ce forma dorim. Eu nu am vrut sa ma complic cu romburi sau alte forme, asa ca le-am taiat patratele.

Turnam peste acestea restul de unt topit, incercand sa acoperim fiecare baklava.

Introducem tava in cuptorul incins in prealabil si lasam la copt pana cand acestea sau rumenit usor la suprafata.

Intre timp pregatim siropul. Intr-o cratita turnam apa, zaharul, zeama de la o jumatate de lamaie si esenta de vanilie. Fierbem siropul aproximativ 20 minute la foc mic.

Cand baklavalele s-au rumenit oprim cuptorul si lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa ce s-au racit complet, turnam peste acestea siropul fierbinte.

Sunt bune pentru servit dupa aproximativ 12 ore, timp in care siropul este absorbit aproape in totalitate.

Enjoy!!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Baklava 204358
retete culinare - Baklava 204363
retete culinare - Baklava 204364
retete culinare - Baklava 204365
retete culinare - Baklava 204366
retete culinare - Baklava 204367
retete culinare - Baklava 204368
retete culinare - Baklava 204369
retete culinare - Baklava 204370
retete culinare - Baklava 204371
retete culinare - Baklava 204372
retete culinare - Baklava 204373
retete culinare - Baklava 204374

COMENTARII (14)

mamaieelena 1

14.02.2013, 18:04

Angelina_Elena 1

14.02.2013, 18:18

preferata noastra!

Sim0na 1

14.02.2013, 19:26

Tare buna!! Si-mi place ptr ca ai facut aluatul in casa!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D