Balmos

de adriana65 in Aperitive / Garnituri, 8 Mai 2009 | 18111 vizualizari

 

Balmosul este o reteta tipic romaneasca. Cel putin, nu am auzit ca in alte parti sa se gateasca asa ceva, poate or fi, cine stie. Balmosul autentic se pregateste pe foc de lemne. Are un gust unic. Ingredientul principal care se foloseste este jintuiala. Jintuiala este zerul rezultat dupa separarea casului din laptele de oaie. Este deosebit de gras, gros, cu multe ramasite de cas prin el. Asta in cazul in care il cumparati de la cineva de incredere, de la cunostinte sau direct de la vreo stana. La piata sigur nu o sa-l gasiti in aceasta forma, fiind mai mult un zer slab si acru.

 

INGREDIENTE

  • 2 l jintuiala
  • 2 linguri cu sare
  • 600 g faina de malai
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Balmos:

Mai intai faceti focul in cuptorul din gradina. Dupa ce s-a facut jaraticul, adaugati pe rand, cate un lemn pentru a-l intretine. Intr-o oala se pune jintuiala la fiert impreuna cu sarea. Cand incepe sa se ridice o spuma deasupra se pune faina de malai toata odata. Nu se amesteca.
Se lasa sa fiarba foarte incet; se adauga numai cate un lemn pe foc, pentru a fierbe mocnit mancarea. Se fierbe astfel cam 45 minute. Dupa trecerea timpului se amesteca in oala energic pentru a elimina toate cocoloasele.
Dupa ce s-a ingrosat putin se lasa la fiert, amestecand din cand in cand pentru a nu se lega de oala. Se fierbe astfel circa 20 - 25 minute.Spre sfarsit mamaliguta va capata un aspect unsuros. Acesta este un semn ca am cumparat o jintuiala de buna calitate. Balmosul se serveste fierbinte, simplu sau cu supa de salata verde.


 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Balmos 2647
retete culinare - Balmos 2648

COMENTARII (11)

Bucataras 1

10.05.2009, 00:41

, miine seara dam petrecere online la premiile bucataras.ro. n-ai sa regreti daca vii pe site alaturi de noi duminica seara

adriana65 1

10.05.2009, 09:42

buna, am sa fac tot posibilul sa fiu alaturi de voi. Sper ca diseara sa nu ajung acasa la fel de tarziu ca sambata. Dar nu conteaza, la orice ora vin o sa va dau de stire.

Rodie 1

09.10.2010, 15:47

multumesc adriana foarte gustos si pregatita sa incerc

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Mena
  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI

  • 29

    J

  • 30

    V

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

ieri la 23:40

Chiftele de legume

de Ksenya 4

Chiftele de legume

ieri la 15:20

Tortellini cu carne si ardei

Tortellini cu...

pe 28.09 la 22:27