Basboussa

de Mihaela11_jo in Prajituri, 16 Noi 2010 | 5185 vizualizari

 

Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar ; este foarte populara si in alte tari decat cele arabe.
Basbousa este cunoscuta sub numele de : Revani-Turcia; Ravani-Grecia, Ma’mounia-Egipt, Harisa –Liban,Namura-Siria, etc.

 

INGREDIENTE

  • 2 cani de gris
  • 2 linguri de fulgi de cocos
  • 3/4 cana de zahar
  • 1 lingura mare de praf de copt
  • 50 grame unt moale
  • 1 cana smantana Nestle cu aroma de miere de albine
  • 1 cana iaurt gras
  • 2 linguri de migdale neprajite
  • 2 cani de zahar
  • 2 cani de apa
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura apa de roze( sau apa de flori de portocala)
  • 25 grame margarina de palmier sau unt nesarat( sau untura de oaie)
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basboussa:

Se amesteca grisul, fulgii de cocos,zaharul si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Separat se freaca spuma untul cu smantana, apoi se adauga la ingredientele uscate si se amesteca bine. Se adauga apoi iaurtul si se mai amesteca pana se omogenizeaza. Se pune intr-un vas de sticla termorezistent, uns in prealabil cu unt si pudrat cu faina. Vasul poate fi dreptunghiular 25/35 cm sau oval. Se traseaza cu un cutit romburi pe alaut si in fiecare romb se pune cate o jumatate de migdala. Se da la cuptorul preincalzit la 160 de grade Celsius cca 45 de minute .

Intre timp se prepara siropul. Se pune pe foc apa cu zaharul, sucul de lamaie, esenta de vanilie si apa de roze; se lasa sa fiarba fara capac cca 15 minute , pana s-a ingrosat; la ultimele clocote se adauga untul( sau margarina). Dupa ce s-a copt blatul , se scoate din cuptor si se toarna siropul cald peste el sa se patrunda bine. Se pune inapoi in cuptor inca 5-10 minute pana prajitura devine aurie deasupra. Se serveste dupa ce s-a racit.

Se pot inlocui migdalele cu fistic; in acest caz se presara cu fistic dupa ce s-a insiropat si racit prajitura. Este foarte gustoasa cu ceai de menta.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Basboussa-0
Basboussa-1
Basboussa-2
Basboussa-3
Basboussa-4
Basboussa-5
Basboussa-6
Basboussa-7

COMENTARII (17)

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

17.01.2012, 10:37

Nadine

Doralinda

Doralinda 1

02.12.2012, 22:53


Da se aseamana putin cu cea greceasca, am mancat si din asta dar e putin diferita, adica cea arabeasca se sfarama putin cand o tai, dar cea greceasca e mai consistenta, dar gustul e cam la fel!

samira2

samira2 1

26.06.2013, 13:48

delicioasa

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!