Basmati cu spanac și hrișcă

de CulinaryRainbow in Mancaruri de post, 12 Dec 2013 | 1840 vizualizari

 

Azi am pregătit ceva ușor, gustos și foarte sănătos. Îmi place orezul basmati, de altfel este preferatul meu dintre soiurile albe. Spanacul este, după părerea mea, bun în orice combinație și așa cum știți deja, foarte sănătos. Despre semințele de hrișcă pot să spun că din păcate nu sunt prea consumate în România, însă vă asigur că sunt de departe printre cele mai sănătoase.
Hrișca este un aliment popular în Rusia, Polonia sau Franța. La noi în țară, hrișca este adesea consumată doar prin zona Bucovinei, unde este un ingredient tradițional pentru sarmalele de post.
Aceste semințe sunt bogate în vitaminele E, B1 și B2, în proteine, carbohidrați, fosfor, fibre, magneziu, cupru, seleniu, mangan, zinc și fier. Deși nu face parte din clasa cerealelor, fiind înrudită cu ștevia și rubarba, hrișca este net superioară grâului prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi și îl fortifică mai ales în sezonul rece și la începutul primăverii.
Printre beneficiile aduse de consumul de hrișcă se numără:
1. previne instalarea diabetului de tip II
2. menține nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
3. vitaminele și mineralele din boabele de hrișcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer precum cel gastric, pulmonar, colo-rectal sau esofagian
4. menține tânăr sistemul nervos
5. îmbunătățește capacitatea de reținere și memorare
6. protejează împotriva accidentelor vasculare
7. ține sub control tensiunea arterială
8. scade colesterolul
9. previne apariția pietrelor la bilă
10. îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar

Sper că v-am fost de folos cu aceste informații. De asemenea mai pot spune că hrișca are un preț la îndemâna oricărui buzunar: 500 g ~ 3,5 lei.
Și-acum să trecem la rețeta de azi:

 

INGREDIENTE

  • 200 g orez basmati
  • o lingură cu ulei de palmier
  • o ceapă potrivită
  • 5 linguri cu spanac tocat mărunt ( poate fi și congelat )
  • 2 linguri cu semințe de hrișcă
  • o linguriță curry
  • sare și piper după gust
Portii: 3
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basmati cu spanac și hrișcă:

Orezul se spală bine și se lasă să se scurgă apa. Între timp, ceapa se taie mărunt și se călește în uleiul de palmier. Se adaugă orezul , apoi o cană și jumătate cu apă nu foarte rece. Când orezul este aproape fiert se adaugă condimentele și spanacul, lăsând să se pătrundă timp de aproximativ 3-5 minute.
   Sfat: 
Orezul nu trebuie să fie sec în momentul în care îl luăm de pe foc deoarece la final vom adăuga hrișca, această având nevoie de umiditate pentru a se înmuia.
   Se poate servi ca atare, cu pește sau piept de pui la grătar, ori înăbușit.

 

RETETA IN IMAGINI

Basmati cu spanac și hrișcă-0
Basmati cu spanac și hrișcă-1

COMENTARII (8)

MotanLaOale

MotanLaOale 1

12.12.2013, 18:38

deyutzky

deyutzky 1

12.12.2013, 19:19

o prezentare super!

CulinaryRainbow

CulinaryRainbow 1

12.12.2013, 20:11

Mulțumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!