Bastonase din orez cu ton

de Lia_ in Ton, 26 Apr 2014 | 3095 vizualizari

 

Adesea ramane neconsumat o parte din orezul gatit la abur, pe care il mancam in loc de paine impreuna cu mancarurile cu sos. Acest orez ramas il puteti "recicla" si obtine niste chiftelute cu ton care mi-au placut foarte mult. Sunt foarte incantata ca am gasit cum sa il valorific intr-un preparat gustos tare. Puteti incerca si cu pilaful romanesc dar trebuie sa nu fie zemos, sa il scadeti bine la foc mic si pe o plita ca sa nu se afume. Reteta o am de la o doamna Maria, fara blog, dar care a scris-o intr-un comentariu la o prajitura :))) pe pagina FB bucataras. Probabil o reteta adaptata din bucataria asiatica, dar inspirata.

 

INGREDIENTE

  • 1 sau 1+1/2 cana cu orez la abur ramas
  • 4 linguri cascaval ras (am folosit Delaco)
  • 2 oua
  • 1 lingura pesmet
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • rozmarin cateva fire sau 1 lingurita rasa uscat si macinat
  • piper macinat proaspat
  • 2 linguri ulei
  • 1 conserva de ton
  • IN PLUS
  • pesmet pentru tavalit bastonasele
  • ulei pentru prajit
Portii: 16
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bastonase din orez cu ton:

1. Pe un castron, pune la scurs intr-o sita bucatile de ton din conserva.

2. Pune intr-un alt castron incapator orezul preparat la abur ramas nemancat. 

3. Rade cascaval si adauga-l peste orez.

4. Adauga ouale intregi

5. Aduga verdeata tocata marunt si uleiul. Omogenizeaza amestecand cu o lingura.

6. Apoi presara 1 lingura de pesmet si tonul scurs de saramura din conserva. Eu il prefer bucati, chit ca se sfarama in compozitie. Este mai gustos si de mai buna calitate. Framanta cu mana totul. Vei obtine o compozitie usor lipicioasa.

7. Intr-o craticioara foarte mica (diametru 12-15 cm are a mea) pui mult ulei, atat cat sa acopere bine bastonasele ccand le vei praji. Incinge uleiul, pe ochiul de aragaz cekl mai mic,  la temperatura medie, probeaza cu un bob de la orez daca sfaraie, inseamna ca este suficient de incins. Reduci focul la minim.

8. In acest rastimp, pune pesmet intr-o farfurie intinsa. Formezi cu mana (eventual foarte usor umezita cu apa) bastonase din orez lungi de vreo 5-6 cm si groase de maxim 2cm.Le tavalesti pe toate partile prin pesmet.

9. Le pui pe lungul "coarnelor" unei furculite, si le scufunzi bastonasele in uleiul incins, fara ca sa fie inghesuite. Intra cam vreo 6 la o serie. Cand s-au rumenit pe o parte, le rumenesti si pe parte cealalta, se prajesc destul de repede.

10.Le scoti cu o furculita sau spumiera, intr-o farfurie cu prosop de hartie pus in doua straturi si le lasi la scurs desi nu absorb mult ulei.

Puteti asocia emulsia de lamaie de aici

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Le mananci calde. Pentru ca sunt cu ton, noi le-am mancat cu un sos/emulsie de lamaie.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313757
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313758
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313759
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313760
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313761
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313762
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313763
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313764
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313765
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313766
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313767
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313768
retete culinare - Bastonase din orez cu ton 313769

COMENTARII (27)

Lia_ 1

27.04.2014, 10:04

Ligi, IN PLUS, adica ceea ce urmeaza: pesmet si ulei sunt necesare dar nu intra in compozitie (doar tavalit si prajit )

laura_n 1

27.04.2014, 17:56

foarte misto ideea!

babi5 1

07.10.2014, 07:35

Imi pkace

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21