Bavaroise cu rodie

de Catalina L in Dulciuri, 9 Apr 2016 | 519 vizualizari

 

Rodierul este originar din Persia (Iran) și se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaijan și regiunea Mediteranei de câteva milenii.


În Georgia și Armenia, la est de Marea Neagră, există crânguri de rodieri sălbatici în preajma unor așezări antice abandonate.


Este foarte probabil ca fructul oprit  (Adam si Eva)  să fi fost mai degrabă o rodie decât un măr, dată fiind etimologia sa și presupusul habitat precizat de Geneză.


În timpurile moderne, rodia încă poartă puternice simboluri pentru poporul grec. Pentru comemorarea morților, grecii pregatesc „kollyva” (coliva) ca ofrandă, aceasta fiind pregătită din grâu fiert, amestecat cu zahăr și ornată cu rodii. O altă tradiție din Grecia cere ca rodia să fie spartă la pământ cu ocazia căsătoriei, de Anul Nou sau când se cumpără o casă nouă, musafirul aducând o rodie în dar, rodie ce este plasată sub sau lângă iconostasul casei („ikonostasi”), ca simbol al abundenței, al fertilității și al norocului. (sursa: wikipedia)


http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/03/bavaroise-cu-rodie.html


 

 

INGREDIENTE

  • 20 cl de lapte,
  • 2 foi de gelatină,
  • 1/2 pastaie de vanilie,
  • 75 g zahăr pudră,
  • 2 galbenusuri de ou.
  • 100 g smântână oentru frisca,
  • 1 rodie
  • 6 biscuiti
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bavaroise cu rodie:

Se înmoaie gelatina intr-un bol cu apa rece (ideal 15-20 minute inainte). 

Puneti la fiert laptele cu vanilia.

Se amestecă bine galbenusurile cu zaharul intr-un castron sau bol mai mare.

Se toarnă treptat peste galbenusuri laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.

Se pune la foc mic amestecand mereu ca sa nu se prinda pe fund, pana cand incepe sa fiarba si pana cand crema se ingroasa un pic.

Luati de pe foc si adaugati gelatina stoarsa bine. Amestecati.

Lasati crema sa se raceasca amestecand din cand in cand.

Taiati rodia in 2: scoateti zeama dintr-o jumatate si bobitele din cealalta jumatate.

Cand crema engleza s-a racit adaugati in crema jumatate din bobite si din zeama.

Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare pana obtinem o textura de frisca.

Incorporam frisca la crema engleza.

Am decorat fundul formelor cu un pic de zeama si cu bobite de rodie(opțional).

Se toarnă crema deasupra si se da la rece.

Rezervați cel puțin 6 ore în frigider inainte de a demula.

Scoateti din forme, puneti fiecare bavaroise pe un biscuit si decorati cu un pic de zeama si cu bobite de rodie.

Se serveste imediat.

 

TIPS-URI

1

Am folosit forme de silicon sub forma de emisfere.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Bavaroise cu rodie 437777
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437778
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437779
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437780
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437781
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437782
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437783
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437784
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437785
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437786
retete culinare - Bavaroise cu rodie 437787

COMENTARII (14)

DeliciidelaM 1

10.04.2016, 09:22

mirela0911 1

10.04.2016, 10:14

Super arata!

Camelya 1

10.04.2016, 11:10

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D