Bors de fasole boabe

de simona72 in Supe/Ciorbe, 11 Oct 2013 | 1796 vizualizari

 

Mi se mai intampla sa raman in pana de inspiratie si nu mai stiu ce sa mai gatesc, dar cred ca asta o patim cu toii....asa ca nu am mai vrut sa dau nici o cautare pe net si am luat o carte din multitudinea de carti care zac pe raft si m-am oprit la cea a scriitorului-gastronom Radu Anton Roman, Retete de colectie- Ardealul. Am gasit retete traditionale, asa cum se fac la tzara si scrise in dialectul ardelenilor...a fost o incantare. Multe le cunosteam, le-am mancat in copilarie sau doar am auzit de ele. Deci, nu va mai retin si va zic doar ca ciorba nu este facuta asa cum scrie in carte, dar a fost o inspiratie si o incantare sa o citesc...

 

INGREDIENTE

  • 300 gr fasole boabe colorata
  • 1 ceapa rosie
  • 2 morcovi maricei
  • 1 ardei gras
  • 1/2 de telina
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 cutie de rosii in suc
  • 2 linguri pasta de gogosari
  • 1 legatura de patrunjel si leustean
  • sare dupa gust
  • 1/2 litru de bors
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • pt servit: ceapa rosie
  • pt decor:frunze de patrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de fasole boabe:

 Fasolea se spala in mai multe ape si se lasa sa se inmoaie in apa cateva ore. Se pune la fiert in apa, se lasa sa fiarba 15-20 minute, se arunca apa in care a fiert si se pune alta apa, dar tot fiarta sa fie si aceasta. Se lasa fasolea sa fiarba pana este bobul aproape fiert. Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei de masline. Se adauga ardeiul taiat julien, morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mari si celelalte legume taiate ca pt ciorba. Se lasa sa se caleasca legumele 5-10 minute la foc mic. Se pun legumele peste fasole, rosiile din conserva se taie bucati si se adauga impreuna cu sucul de rosii in ciorba. Se lasa sa fiarba pana cand bobul este moale. Se adauga pasta de gogosari, borsul, sare dupa gust si mai lasam sa fiarba 10 minute. La urma adaugam patrunjel si leustean tocat marunt. Serviti cu ceapa rosie si decorati cu frunze de patrunjel. Pofta buna!!!

 

RETETA IN IMAGINI

Bors de fasole boabe-0
Bors de fasole boabe-1
Bors de fasole boabe-2
Bors de fasole boabe-3
Bors de fasole boabe-4
Bors de fasole boabe-5
Bors de fasole boabe-6
Bors de fasole boabe-7
Bors de fasole boabe-8

COMENTARII (23)

simona72

simona72 1

18.02.2014, 08:31

Valclaudia

Valclaudia 1

20.02.2014, 20:43

mai pap o portie de ciorba de-asta grozava!

simona72

simona72 1

20.02.2014, 22:17

Multumesc Clau!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!