Bradut de Craciun

de Corinuta in Dulciuri, 25 Dec 2013 | 4941 vizualizari

 

M-am tot gandit ce cozonac sa fac. Pana la urma am facut cu mac, ca tot ne place enorm de mult. Si cum am un copil acasa si imi place sa ma joc cu aluaturi, nu puteam sa nu incerc si modelul "bradut"!:) Craciun Fericit dragii mei!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 250 g faina
  • 50 g unt
  • 100 ml lapte
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 1/2 cubulet drojdie
  • un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 125 g mac
  • 75 g zahar
  • 70 ml lapte
  • un galbenus si 2 linguri de lapte pentru uns deasupra
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bradut de Craciun:

Se amesteca faina cu praful de sare. Drojdia se freaca impreuna cu o lingurita de zahar si cateva linguri de lapte caldut, apoi se toarna peste faina si se lasa la dospit cateva minute. 

Se topeste untul in laptele caldut si se amesteca cu oul batut. Se toarna toate peste faina, se amesteca bine, apoi se framanta un aluat moale si nelipicios care se lasa la dospit o ora in loc caldut.

Intre timp pregatim umplutura: se pune la fiert laptele cu zaharul, se adauga macul si se fierbe pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.

Se imparte aluatul in doua. Se intinde cu sucitorul o foaie subtire pe care o asezam pe o hartie de copt. Nu am avut sablon, am taiat mai intai baza bradutului, trunchiul, apoi am fixat mijlocul sus si am taiat marginile cu un cutit mare de bucatarie. Resturile le-am pus deoparte. Odata decupata prima foaie, celelalte le-am taiat dupa modelul ei. 

Se aseaza jumatate de umplutura pe prima foaie si se intinde cu grija peste tot lasand cam 1 cm la margini.

Se intinde a doua foaie si se aseaza cu grija peste umplutura, iar apoi se decupeaza dupa prima. Cu restul de la prima si a adoua foaie am intins o a treia. 

Se aseaza jumatatea ramasa din umplutura pe a doua foaie si se indinde pana aproape de margini, apoi se pune ultima foaie si se lipesc bine marginile.

Cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit am inceput sa tai fasii groase de un deget de o parte si de alta a "trunchiului". Cand am terminat, le-am rasucit de cateva ori cu grija sa nu se rupa. "Ramurile" de jos se pot rasuci de vreo 3 ori, cele de la mijloc de 2 ori iar cele de sus doar o data.

Am transferat bradutul intr-o tava mare de aragaz, unde l-am lasat sa mai dospeasca putin, pana m-am ocupat de alt cozonac. Inainte sa-l dau la cuptor, l-am uns cu galbenusul amestecat cu lapte. 

Se coace 30-40 de minute in cuptorul incins pana se rumeneste frumos.

Se poate pudra putin cu zahar praf, ca sa-i dea un aspect de bradut nins.

Copiii vor fi cu siguranta incantati de asa un cozonacel. Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

puteti adauga in aluat coaja rasa de lamaie sau esenta de vanile, va fi mai aromat

2

in loc de mac, puteti umple cozonacul cu nutella sau cu scortisoara amestecata cu unt si cu zahar

Daca ti-a placut reteta noastra "Bradut de Craciun" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu branza si stafide