Briose din aluat dospit

de merisor in Prajituri, 3 Iun 2013 | 2852 vizualizari

 

Aceste briose le-am facut pentru intalnirea de la Slanic.

 

INGREDIENTE

  • 4 oua
  • 1 pachet unt
  • 6 linguri zahar
  • 500 ml lapte
  • 1 Kg faina
  • 150 gr rahat
  • 50 gr stafide
  • coaja rasa de portocala
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • fulgi de ciocolata amaruie
  • 25 gr drojdie
  • sare
  • esenta de rom
  • 3 plicuri zahar vanilat
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briose din aluat dospit:

Pregatim ingredientele in felul urmator: punem stafidele la hidratat in putina apa cu esenta de rom

Rahatul il taiem cubulete si il trecem prin zahar pudra.

Drojdia o frecam, intr-un bol, cu o lingura de zahar, adaugam putin lapte cald(cam 150 ml) si o mana de faina. Facem o maia pe care o lasam la crescut, acoperind bolul, pana isi dubleaza volumul(cam 10-15 minute)

Intre timp punem untul la topit la foc moale.Restul de lapte il punem pe foc impreuna cu zaharul, sarea ci coajile rase de lamaie si portocala.

Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura la mijloc si punem 3 galbenusuri, apoi incepem sa punem untul topit incorporand si din faina si din laptele cald aproape fierbinte. Cand am pus cam jumatate din lapte adaugam maiaua crescuta, iar restul de lapte il turnam in bolul in care a fost maiaua sa diluam tot de pe peretii bolului si le adaugam in aluat, treptat, alternand cu faina de pe margini.

Batem albusurile spuma cu putina sare, zaharul vanilat si zeama de lamaie si le incorporam incet in aluat. La cozonac eu nu folosesc albusurile, dar la briose da.

Amestecam restul de faina si framantam putin pentru a se incorpora toate ingredientele. Aluatul este mai moale decat la cozonac, putin lipicios.Presaram faina deasupra, acoperim vasul si lasam 15 minute la crescut la loc cald.

Dupa ce aproape si-a dublat volumul, impartim aluatul in doua parti egale,  le intindem cu sucitorul pe masa de lucru si presaram pe una stafidele si fulgi de ciocolata, iar pe cealalta rahat si fulgi de ciocolata.

Rulam fiecare parte, taiem bucatele de circa 2 cm si le asezam in formele de briose.

Am oprit un galbenus pe care l-am diluat cu putin lapte si am uns briosele cu el, intai inainte de a le introduce in cuptor si apoi la sfarsit cand am oprit cuptorul si le-am mai lasat 5 minute in cuptor cu focul stins.

Le-am copt pentru 35 minute la 180 grade.

Sunt bune atat calde cat si reci. 

 

TIPS-URI

1

Se pot pudra reci cu zahar cu diverse arome

2

Se ot ora si cu glazura de ciocolata.

RETETA IN IMAGINI

Briose din aluat dospit-0
Briose din aluat dospit-1
Briose din aluat dospit-2
Briose din aluat dospit-3
Briose din aluat dospit-4
Briose din aluat dospit-5
Briose din aluat dospit-6
Briose din aluat dospit-7
Briose din aluat dospit-8
Briose din aluat dospit-9
Briose din aluat dospit-10
Briose din aluat dospit-11
Briose din aluat dospit-12
Briose din aluat dospit-13
Briose din aluat dospit-14
Briose din aluat dospit-15

COMENTARII (48)

gio

gio 1

05.06.2013, 20:45

diana_k

diana_k 1

06.06.2013, 09:47

loredanaaa

loredanaaa 1

12.06.2013, 19:47

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!