Budinca de orez cu bezea

de _Alina_ in Dulciuri, 6 Mar 2014 | 6367 vizualizari

 

Am vazut la Clementina o budinca delicioasa. I-am pus gand rau (budincii, nu Clementinei:) de cum am vazut-o fiindca ma treceau toate apele numai gandindu-ma cum as savura-o.
Cleme, iti multumesc mult pentru inspiratie. E grozav de buna! :-*

 

INGREDIENTE

  • 450 g orez
  • 2 l lapte proaspat
  • 3-4 cuisoare
  • 1 baton scortisoara
  • 50 g ulei de palmier/unt
  • 5 oua mari (L)
  • 5 g zahar pudra brun
  • 180 g zahar tos
  • 1 lg faina (optional)
  • un praf de sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Budinca de orez cu bezea:

1. Spalam orezul in 4-5 ape, il scurgem bine apoi il punem intr-o cratita groasa, non-aderenta, impreuna cu laptele, cuisoarele, scortisoara, zaharul brun si amesteacam bine. Stam cu ochii pe el sa nu dea in foc, insa nu invartim decat daca este absolut necesar. Din momentul in care incepe sa fiarba laptele il lasam pe foc 20 min, pana cand se umfla orezul bine. Scoatem cuisoarele si scortisoara.

2. Oprim focul, scoatem cuisoarele si scortisoara din orez, adaugam uleiul/untul si amestecam bine.

3. Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius.  

4. Separam albusurile de galbenusuri.  

5. Mixam galbenusurile cu 80 g zahar tos, pana cand cresc considerabil in volum (4-5 ori), iar spuma formata are culoare deschisa.  

6. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare pana cand se formeaza creste moi. Adaugam zaharul (100 g) si mixam pana cand spuma formata este densa, lucioasa si tare (ca la bezea).

7. Inglobam galbenusurile in orezul fiert.

8. Incorporam , cu o spatula 1/2 din albusurile batute in orez cu miscari usoare ca sa nu-si piada volumul.

9. Punem copozitia intr-o tava (24 cm diametru) cu fund detasabil tapetata cu hartie de copt si introducem tava in cuptor (pe raftul din mijloc) pentru 30 minute, sau pana cand observati ca se rumeneste deasupra.

10. Scoatem tava din cuptor si punem deasupra albusurile spuma ramase (eu am folosit un pos cu dui stelat).

11. Introducem din nou tava in cuptor pentru inca 10 minute si micsoram temperatura la 130 grade celsius.

12. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca, apoi o portionam.   

La noi n-a apucat sa se raceasca decat 15 minute. :))   

AICI gasiti reteta originala.


 

TIPS-URI

1

Ca le scoateti mai usor puneti cuisoarele si scortisoara intr-un tifon steril, legat precum un saculet.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301935
retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301936
retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301937
retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301938
retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301939
retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301940
retete culinare - Budinca de orez cu bezea 301941

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (29)

_Alina_ 1

07.03.2014, 12:13

Helenique, scrie la punctul 2 si la tipsuri.

laura_n 1

07.03.2014, 15:33

stiu cat de gustoasa este! arata...perfect!

Lina24 1

22.12.2015, 11:37

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18