Bun cha

de radu_popovici in Porc, 20 Ian 2011 | 4078 vizualizari

 

Este unul dintre cele mai simple si mai populare feluri de mancare vietnameze, impreuna cu pho bo fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste alaturi de sos nuoc cham, cel mai popular sos din Vietnam, care se foloseste practic alaturi de orice fel de mancare. Se prepara adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.

 

INGREDIENTE

  • 4 linguri de zahar brun (sau zahar alb)
  • 250 ml apa, plus 2 linguri
  • 600 g carne tocata de porc
  • 6 linguri de sos de peste
  • sucul de la 4 limete (lamai verzi)
  • coaja rasa de la 1 limeta (lamaie verde)
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 6 catei de usturoi, tocati marunt
  • 3 ardei iuti rosii de dimensiune medie
  • 1 1/2 lingurita de piper negru, macinat
  • 1 lingurita de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), pentru uns
  • cateva foi de salata verde, pentru servit
  • 200 g vermicelli de orez, preparati conform indicatiilor de pe ambalaj
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bun cha:

Se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua, cu un pisalog greu, 4 catei de usturoi cu ardeii iuti si cu putina sare pana se obtine o pasta. Se adauga apoi 250 ml apa, 4 linguri de sos de peste, 2 linguri de zahar brun si sucul de limeta si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se adauga coaja rasa de limeta. Sosul obtinut se pune deoparte.

Se prepara un sos caramel combinand intr-o craticioara 1 lingura de zahar brun ramase cu 1 lingura de apa. Se scutura si se inclina craticioara pe flacara mica, pana se dizolva zaharul; nu se amesteca. Se da rapid in clocot si se continua fierberea pana ce lichidul capata o culoare brun-aurie, circa 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga restul de 1 lingura de apa pentru a stopa caramelizarea. Se pune sosul deoparte, sa se raceasca.

Se amesteca intr-un castron carnea tocata cu sosul caramel (daca sosul s-a solidificat, se adauga putin sos de peste si se readuce pe foc 1-2 minute, pana se topeste). Se adauga ceapa tocata, restul de sos de peste, piperul negru, lingura de zahar brun ramasa si restul de usturoi. Se amesteca bine, se acopera cu film alimentar si se lasa la marinat in frigider, peste noapte.

Se incinge grill-ul cuptorului, se captuseste cu folie metalica o tava de copt si se unge cu putin ulei. Se scoate carnea din frigider si se stoarce, pentru a scapa de excesul de lichid. Se modeleaza chiftele rotunde, cu diametrul de circa 5 cm si groase de 1,5 cm. Ca sa se evite lipirea carnii, se ung mainile cu ulei.

Se asaza in tava pregatita, iar aceasta se pune sub grill, pe un raft asezat la circa 10 cm distanta de sursa de caldura. Se gatesc 20-30 minute, intorcandu-le o singura data, pana ce sunt facute si rumenite pe ambele parti, dupa preferinta.

Se servesc pe farfurii individuale, alaturi de castronele cu sos nuoc cham. Se pun chiftelele in sos si se lasa la marinat 2 minute. Se scot apoi, se infasoara intr-o foaie de salata, impreuna cu taitei, si se mananca folosind mainile.

 

 

TIPS-URI

1

Ulei de arahide, taitei subtiri de orez, sos de peste, limete si zahar brun se gasesc aproape in toate supermarketurile mari.

2

La nevoie, sosul de peste poate fi inlocuit cu sos de soia. 

COMENTARII (28)

radu_popovici

radu_popovici 1

21.01.2011, 08:21

@kamy; Cred ca este interesant sa incerci lucruri noi. macar daca nu-ti ies poti da vina pe ingredientele noi, pe modul nou de a gati... dar cel mai bine inveti experimentand. Asa ca eu tot iti urez spor la gatit!

kamy

kamy 1

21.01.2011, 12:33

multumesc...

elena1988

elena1988 1

08.02.2011, 14:12

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!