Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”

de Mihaela11_jo in Cafea, 30 Aug 2011 | 8536 vizualizari

 

Astazi a inceput in lumea musulmana sarbatoarea "Eid al Fitr" care marcheaza sfarsitul lunii de post Ramadan.
Bucataraselor din lumea musulmana le doresc "Eid Mubarak!"
Cafeaua araba cu cardamom este servita in ocazii speciale: sarbatori,vizite speciale, nunti, graduari,inmormantari.
Este o cafea de “bine ati venit”-“ ahlan wa sahlan” care se serveste la inceputul vizitei.
Spre deosebire , cafeaua dulce sau cafeaua de”la revedere” –“ ma’e salameh” se serveste la incheierea vizitei.
Daca cineva te serveste la inceputul vizitei cu cafea dulce inseamna ca nu esti binevenit.
Obiceiul bautului de cafea a inceput in Orientul Mijlociu si ramane o traditie locala; cafenelele sunt inca foarte populare in tarile arabe.Barbatii ( dar mai nou si tineretul) se intalnesc la cafenea pentru a bea cafea si a discuta politica, dar si pentru jocuri de carti si table,pentru a asculta muzica traditional si a fuma narghilea.
Mai mult, obiceiul de a bea cafea si a fuma narghilea s-a extins in majoritatea capitalelor europene.
Orasenii o numesc “ahwa” si populatia rurala “gahwa” sau “kahwa”.
Exista 4 feluri de cafea araba( in caz ca vreti sa comandati la cafenea):

“awha sada”: cafea amara (cu cardamom)

“ahwa ariha”: cafea indulcita usor

“ahwa mazboot”: cafea indulcita mediu

“ahwaziyada”: cafea foarte dulce
Zaharul se adauga la cafea in mod characteristic in timpul prepararii.

 

INGREDIENTE

  • 3 pahare de apa  
  • 3/4cana de cafea macinata grosier  
  • 1/4cana cardamom macinat mai grosier  
  • 1/4lingurita de şofran(optional)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”:

Cafeaua pentru “ahwa sada” se poate cumpara la magazinele speciale pentru vanzarea cafelei sau se prepara acasa de catre gospodine. Se cumpara de preferinta cafea verde iemeneza, se prajeste in cuptor, apoi se macina mai grosier.

Preparare

Se pune apa la fiert intr-un vas metalic si cand fierbe se adauga cafeaua si cardamomul; se fierbe la foc mic cca 30 de minute pentru a devenii concentrata. Se pastreaza in termosuri  speciale si ornate in functie de ocazie pentru a ramane fierbinte.

Se ia de pe foc, in termos  se pune o lingura de cardamom macinat si se toarna cafeaua. Se serveste foarte fierbinte in canuţe speciale( fara toarta) pentru”ahwa sada”. Canuţa se umple pe jumatate; daca nu mai doresti clatini canuţa; altfel ti se mai toarna inca o data.

 

RETETA IN IMAGINI

Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-0
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-1
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-2
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-3
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-4
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-5
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-6
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-7
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-8
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-9
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-10
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”-11

COMENTARII (58)

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

05.09.2011, 22:05

Ruxy mabucur de faptul ca ti-am amintit de ceva placut

samira2

samira2 1

17.06.2013, 10:58

Intradevar,este un adevarat rasfat aceasta cafea cu cardamom.

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

22.06.2013, 23:10

samira

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!