Calcan in pergament cu cartofi noi

de simona72 in Peste, 17 Iun 2014 | 6323 vizualizari

 

Avand in vedere ca este un peste destul de scump si de care eu pana de curand nici nu am auzit de el, l-am cumparat mai mult de curiozitate...Peste tot auzeam de calcan, cat e de bun, cat e de delicat, fin, blablabla...habar nu aveam, nu ca acum as sti mai multe:)), ce sa fac cu micul monstrulet. Asa ca m-am pus pe cautat pe net, dupa retete si mai ales ce hram poarta pestele. Eu am ales pana la urma varianta simpla pe care am vazut-o la fete de a pregati pestele "en papillote", o garnitura usoara de cartofi si un pahar de vin alb la final:)) Intra-devar, o masa delicioasa! Dar hai sa va zic cum m-am luptat eu cu monstrul :))

 

INGREDIENTE

  • 1 peste calcan de 1250 gr
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • fulgi de chili
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 cescuta vin alb 
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingura pasta de patrunjel 

Garnitura:

  • 6-7 cartofi noi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura pasta de patrunjel
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Calcan in pergament cu cartofi noi:

In primul rand ne ocupam de acest peste, care pentru mine arata ca un mic monstrulet. Dupa ce l-am spalat, nu necesita curatare pentru ca nu are solzi, l-am tamponat cu servetele de hartie si am indepartat excesul de apa. Se poate folosi foarfeca de bucatarie, dar eu in afara de aripioarele laterale altceva nu am putut taia cu foarfeca. Aripioarele care inconjoara pestele sunt destul de tari, chiar daca oasele sunt cartilaginoase. Atunci am intervenit cu un cutit bine ascutit, am pus pestele pe un tocator si am incercat sa tai aripioarele. Nici asa nu am avut prea mare succes...am ridicat pestele, l-am tinut in pozitie verticala si asa am reusit sa tai aripioarele de jur imprejurul pestelui...pozele sunt graitoare. Cu varful cutitului am taiat capul, iar cand desprindeti capul de trunchi se scot si matele. Se spala din nou pestele, se usuca cu prosoape de hartie, se taie in bucati, eu l-am taiat in 3 pentru ca atatia membri eram la masa. L-am condimentat cu sare, piper si cativa fulgi de chili rasniti, am presarat putin ulei de masline, l-am masat si l-am lasat la frigider pana cand se apropia ora mesei de pranz, adica 2-3 ore.

Am pregatit o foaie pergament, o hartie de copt, sa fie destul de mare incat sa puteti impacheta cu usurinta pestele, am pus pestele pe hartie, am uns pestele cu pasta de patrunjel, am adunat marginile, am pus vinul alb si capatana de usturoi la care i-am taiat putin din capat. Am adunat marginile, am prins cu capsatorul :)) in asa fel incat sa nu iasa aburul format. Am dat tava in care am pus dinainte hartia cu pestele la cuptorul incins la 190 grade pentru 30 minute. 

Intre timp ne ocupam de ganitura: cartofii se spala bine cu un burete abraziv. Eu i-am fiert la aburi, voi daca nu aveti oala speciala puteti sa-i fierbeti normal. Dupa ce sunt fierti, dar nu sfaramiciosi, trebuie sa ramana intregi, se pun intr-o tigaie incinsa cu 1 lingura ulei de masline si unt. Se prajesc la foc iute pe toate partile, se adauga sare si piper si o lingura pasta de patrunjel.

Intre timp pestele este gata, se desface hartia, se asaza bucatile de peste pe farfurie, capatana de usturoi se strange in asa fel sa iasa miejii, se pun intr-un mojar, se piseaza, se adauga sosul lasat de peste, zeama de lamaie si se amesteca. Acest sos se pune peste cartofii din tigaie, se amesteca, se mai lasa cateva secunde pe foc si se servesc alaturi de peste.

La final un pahar de vin alb, dulce imi place mie, va va satisface pe deplin masa pe care tocmai ati servit-o. Sa va fie de bine!

TIPS-URI

1

Mie imi pare un peste care seamana cu somnul, oasele sunt cartilaginoase, nu are oase mici, dar are oase de jur imprejurul lui, acolo unde au fost aripioarele, asta in cazul in care nu l-ati cumparat file.

2

Vin alb dulce am folosit eu, dar merge la fel de bine si unul sec.

3

Pasta de patrunjel de casa se face din: patrunjel, sare si ulei de masline, mixate bine impreuna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Calcan in pergament cu cartofi noi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

MotanLaOale 1

17.06.2014, 21:40

bun bun

Rocsi 1

17.06.2014, 21:41

tarasmariana 1

18.06.2014, 19:30

Arata super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Reteta de primavara cu peste picant