Calcan in pergament cu cartofi noi

de simona72 in Peste, 17 Iun 2014 | 1876 vizualizari

 

Avand in vedere ca este un peste destul de scump si de care eu pana de curand nici nu am auzit de el, l-am cumparat mai mult de curiozitate...Peste tot auzeam de calcan, cat e de bun, cat e de delicat, fin, blablabla...habar nu aveam, nu ca acum asi sti mai multe:)), ce sa fac cu micul monstrulet. Asa ca m-am pus pe cautat pe net, dupa retete si mai ales ce hram poarta pestele....Eu am ales pana la urma varianta simpla pe care am vazut-o la fete de a pregati pestele "en papillote", o garnitura usoara de cartofi si un pahar de vin alb la final:)) Intradevar, o masa delicioasa...dar hai sa va zic cum m-am luptat eu cu monstrul:))

 

INGREDIENTE

  • 1 peste calcan de 1250 gr
  • sare de mare, piper proaspat macinat si fulgi de chili
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 cescuta vin alb dulce (am folosit eu), dar merge la fel de bine si unul sec
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingura pasta de patrunjel de casa(care consta din:patrunjel, sare si ulei de masline)
  • pt garnitura:
  • 6-7 cartofi noi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura pasta de patrunjel
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Calcan in pergament cu cartofi noi:

In primul rand ne ocupam de acest peste, care pt mine arata ca un mic monstrulet. Dupa ce l-am spalat, nu necesita curatare pt ca nu are solzi, l-am tamponat cu servetele de hartie si am indepartat excesul de apa. Se poate folosi foarfeca de bucatarie, dar eu in afara de aripioarele laterale altceva nu am putut taia cu foarfeca. Aripioarele care inconjoara pestele sunt destul de tari, chiar daca oasele sunt cartilaginoase. Atunci am intervenit cu un cutit bine ascutit, am pus pestele pe un tocator si am incercat sa tai aripioarele. Nici asa nu am avut prea mare succes...am ridicat pestele, l-am tinut in pozitie verticala si asa am reusit sa tai aripioarele de jur imprejurul pestelui...pozele sunt graitoare. Cu varful cutitului am taiat capul, iar cand desprindeti capul de trunchi se scot si matele. Se spala din nou pestele, se usuca cu prosoape de hartie, se taie in bucati, eu l-am taiat in 3 pt ca atatia membri eram la masa. L-am condimentat cu sare, piper si cativa fulgi de chili rasniti, am presarat putin ulei de masline, l-am masat si l-am lasat la frigider pana cand se apropia ora mesei de pranz, adica 2-3 ore.

Am pregatit o foaie pergament, o hartie de copt, sa fie destul de mare incat sa puteti impacheta cu usurinta pestele, am pus pestele pe hartie, am uns pestele cu pasta de patrunjel, am adunat marginile, am pus vinul alb si capatana de usturoi la care i-am taiat putin din capat. Am adunat marginile, am prins cu capsatorul :)) in asa fel incat sa nu iasa aburul format. Am dat tava in care am pus dinainte hartia cu pestele la cuptorul incins la 190 grade pt 30 minute. 

Intre timp ne ocupam de ganitura: cartofii se spala bine cu un burete abraziv. Eu i-am fiert la aburi, voi daca nu aveti puteti sa-i fierbeti. Dupa ce sunt fierti, dar nu sfaramiciosi, trebuie sa ramana intregi, se pun intr-o tigaie incinsa cu 1 lingura ulei de masline si unt. Se prajesc la foc iute pe toate partile, se adauga sare si piper, 1 lingura pasta de patrunjel.

Intre timp pestele este gata, se desface hartia, se aseaza bucatile de peste pe farfurie, capatana de usturoi se strange in asa fel sa iasa miejii, se pun intr-un mojar, se piseaza, se adauga sosul lasat de peste, zeama de lamaie si se amesteca. Acest sos se pune peste cartofii din tigaie, se amesteca, se mai lasa cateva secunde pe foc si se servesc alaturi de peste.

La final un pahar de vin alb, dulce imi place mie, va va satisface pe deplin masa pe care tocmai ati servit-o. Sa va fie de bine!!!

 

TIPS-URI

1

mie imi pare un peste care seamana cu somnul, oasele sunt cartilaginoase, nu are oase mici, dar are oase de jur imprejurul lui, acolo unde au fost aripioarele...asta in cazul in care nu l-ati cumparat file

RETETA IN IMAGINI

Calcan in pergament cu cartofi noi-0
Calcan in pergament cu cartofi noi-1
Calcan in pergament cu cartofi noi-2
Calcan in pergament cu cartofi noi-3
Calcan in pergament cu cartofi noi-4
Calcan in pergament cu cartofi noi-5
Calcan in pergament cu cartofi noi-6
Calcan in pergament cu cartofi noi-7
Calcan in pergament cu cartofi noi-8
Calcan in pergament cu cartofi noi-9
Calcan in pergament cu cartofi noi-10
Calcan in pergament cu cartofi noi-11
Calcan in pergament cu cartofi noi-12
Calcan in pergament cu cartofi noi-13
Calcan in pergament cu cartofi noi-14
Calcan in pergament cu cartofi noi-15
Calcan in pergament cu cartofi noi-16

COMENTARII (20)

MotanLaOale 1

17.06.2014, 21:40

bun bun

Rocsi 1

17.06.2014, 21:41

tarasmariana 1

18.06.2014, 19:30

Arata super!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04