Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama

de ionix in Mezel de casa, 4 Ian 2011 | 18580 vizualizari

 

mama a luat reţeta de a o vecină din Ardeal.... sper să fie ardelenească reţeta, asta pentru a nu induce în eroare lumea :D:D...interzis doamnelor :D bombă calorică :D:D eu doar am tocat organele şi am fiert orezul... mama a făcut restul...

 

INGREDIENTE

  • organele de la un porc (ficatul, plămânii, rinichii)
  • maţe pentru caltaboş
  • 500 g carna de porc mai grăsuţă
  • untura care a ieşit din jumări
  • o ceşcuţă cu orez
  • o lingură cu boia dulce
  • 3 cepe
  • sare, piper 
  • puţin cimbru
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama:

Organele se spală bine în câteva ape reci pentru a scoate tot sângele. Rinichii se taie în două şi iei toate pieliţele de pe el, albul ăla se curăţă.

După aia punem organele la fiert şi se dau la răcit după ce au fiert bine.

Între timp tăiem carnea de porc cu buleţe şi o facem jumări. Untura lăsată de jumări se va folosi la compoziţie. Ceapa se taie cubuleţe şi se căleşte în untură.

Ceapa şi jumările se dau şi ele la răcit.

Orezul se fierbe cu două ceşcuţe de apă şi puţină sare, până orezul absoarbe apa, iar după aia dăm orezul la răcit.

Organele răcite se taie cubuleţe.

Amestecăm organele cu orezul, jumările, untura şi ceapa călită.

Punem sare, piper, boia şi cimbru. Toate condimentele se pun după gust.

Maţele se spală foarte bine şi apoi le umplem cu amestecul de caltaboş. Maţele le coasem pe unde mai sunt rupte şi la capete.

Se pune apă la fiert cu puţină sare, suficient de multă cât să stea tot caltaboşul în ea. Când apa clocoteşte bine, adăugăm încet caltaboşul şi-l fierbem. Caltaboşii se fierb unul câte unul. Când caltaboşul se umflă puţin se înţeapă uşor cu o scobitoare, pentru a ieşi grăsimea din el şi să nu crape(se înţeapă de câte ori se umflă).

Se lasă la fiert la foc mic până când fierbe bine, vreo 45 de minute. Se scoate uşor din apă.

Se serveşte atât cald cât şi rece.

 Poftă bună!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş cu jumări~ reţetă ardelenească by mama" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

ionix 1

05.01.2011, 10:11

Ruxy... de aia am zis că dau vina pe vecină acum nici nu mai ştii cum şi de unde hehehe oricum, băieţii au păpat tot... eu am păpat tobă

Cris...

kamy 1

05.01.2011, 19:09

5f

adry88 1

04.06.2011, 10:10

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Caltabos de porc cu ficat