Caltabos de porc cu ficat

de Doinavar in Mezel de casa, 20 Feb 2013 | 10738 vizualizari

 

Caltabosul de casa este mult mai bun decat cel pe care-l cumpar, este usor de preparat si ... este facut de mine. Stiu ce am pus in el.

 

INGREDIENTE

  • 700 g carne tocata de porc
  • 500 g carne slaba de porc (pulpa fara grasime, muschi)
  • 500 g ficat de porc
  • 300-350 g slanina
  • 100 g orez
  • 1,5-2 m mate mai grosute sau 0,5 m mate crete
  • 2 cepe mari
  • 4-5 catei de usturoi
  • 50 g albitura (telina, patrunjel, pastarnac)
  • 4-5 linguri de ulei
  • 2 linguri verdeata tocata (marar si patrunjel)
  • 1 lingura boia dulce
  • 1 lingurita boia iute
  • 1 lingurita piper macinat
  • 1 lingurita cimbru
  • 7-8 foi de dafin
  • 10-15 boabe de piper
  • sare dupa gust
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltabos de porc cu ficat:

Puneti la fiert ficatul in 2 litri de apa rece cu putina sare si cu albitura, aproximativ 20-25 minute, la foc mic. Spalati orezul si lasati-l sa se umfle cel putin 1/2 de ora in apa rece.  Curatati si tocati marunt cepele si puneti-le la calit in ulei, intr-o tigaie antiaderenta, adaugati orezul bine scurs, verdeata tocata, boiaua si piperul macinat si caliti vreo 7-8 minute, pana scade zeama si se umfla putin orezul.

Tocati marunt carnea slaba, slanina, usturoiul si ficatul intr-un blender sau prin masina de tocat de doua ori, puneti totul intr-un lighean, impreuna cu restul de carne tocata si compozitia din tigaie, dregeti gustul de sare si piper si omogenizati bine compozitia.

Inmuiati matele in apa calduta, apoi umpleti-le cu compozitia cu ajutorul unei palnii speciale pentru umplut carnati. Se pot umple cu mana, ca la ardeii umpluti, indesand compozitia prin tubul palniei cu degetul mare sau cu masina de tocat. Nu ii indesati prea tare si intepati din loc in loc ca sa iasa aerul. Legati din loc in loc, cam la 30-40 cm.

Puneti la fiert intr-o oala mai mare 4-5 litri de apa cu sare, boabele de piper si foile de dafin (eu am folosit apa cu care am clatit ligheanul in care am preparat compozitia). Cand clocoteste, scufundati incet caltabosul, avand grija ca peste cateva minute sa-l mai intepati din loc in loc, ca sa nu crape. Se lasa la fiert, la foc mic (sa nu clocoteasca) cam 90 minute, apoi se lasa la racit in apa in care a fiert.

 

 

TIPS-URI

1

Se consuma ca atare, prajit cu mamaliguta si zeama in care a fiert sau se poate afuma.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205882
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205883
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205884
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205885
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205886
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205887
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205888
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205889
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205890
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205891
retete culinare - Caltabos de porc cu ficat 205892

COMENTARII (5)

Rocsi 1

20.02.2013, 21:17

jolygina 1

21.02.2013, 03:09

calvet 1

28.03.2013, 16:18

Intestine subtiri de oaie calibrul 18-20 sau 20-22mm pentru carnati proaspeti, intestine de porc calibrul 28-30 sau 30+ pentru carnati de casa, intestine de vita calibrul 32-36 pentru lebar, chisca, caltabos, ambalate in pungi sau caserole la diferite dimensiuni sau in legaturi de 91,5 metri,bumbare,mate crete, vezici uscate porc si altele. Pentru o oferta completa va rugam a ne face o cerere de oferta pe acest mail sau la nr. de telefon : 0744540014 .,0761720669 . Persoana de contact : Iulian ...calvet.calvet@yahoo.com

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55