Caltaboş ( Gâlbaş )

de Ina in Mancaruri cu carne, 14 Dec 2013 | 16190 vizualizari

 

Va prezint metoda de preparare a caltabosului ( sau gâlbaşului ), asa cum se face in zona noastra, a Baraganului.

 

INGREDIENTE

  • maţe crete, de porc
  • 500 g carne tocata amestec
  • o cescuta de orez
  • 2-3 oua
  • o ceapa
  • condimente pentru sarmale
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltaboş ( Gâlbaş ):

Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ), folosindu-ma de podul palmei. . Cutitul il folosesc doar pentru a inlatura usor mizeria lasata. La matele crete nu e necesar cutitul, pentru ca acestea se rup foarte usor. 

Cand sarea va indeparta toata mizeria , spalam matele in apa calduţă , apoi in apa cu bicarbonat de amoniu. Repetam operatiunea cu bicarbonat de amoniu, dupa care vom pastra matele in apa cu otet si rondele de ceapa, pana le vom gati.

Preparam carnea pentru caltabos ca pe cea de sarmale:  amestecam carnea cu orezul spalat, ouale, ceapa tocata si usor calita, sare si condimente . 

Scoatem matele din apa cu otet si ceapa, le spalam in apa calduta si le umplem cu compozitia de carne . Nu vom umple matul decat pe jumatate ( il lasam mai lesinat, asa :))  ) , pentru a lasa loc orezului sa se umfle la fierbere. In caz contrat, matul se va rupe in timpul fierberii. 

Legam matele la capete cu un fir de ata, le asezam  in oala. Punem in oala  apa cat sa cuprinda 2/3 din inaltimea caltabosului, 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de piper , cimbru si sare . 

Punem caltabosul la fiert, la foc potrivit, pana ce orezul se umfla si totul este fiert. Pe la jumatatea timpului de fierbere  rasucim caltabosul in oala, pentru firebere uniforma.

In timpul fierberii vom strapunge din loc in loc matul cu o scobitoare, pentru a evita ruperea acestuia.

TIPS-URI

1

Cel mai bun caltabos se face folosind matul gros

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş ( Gâlbaş )" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (36)

Aurelia 07_07 1

19.12.2013, 23:21

Rahela Velicu 1

21.12.2020, 09:49

katty 1

21.12.2020, 21:58

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sarmalute