Cartofi si sfecla rosie gratinati

de simona72 in Aperitive / Garnituri, 24 Feb 2015 | 2700 vizualizari

 

Gratinare vine din frantuzescul gratin si inseamna sa dai mancarii acea crusta aurie.De cele mai multe ori se face cu ajutorul anumitor ingrediente, cel mai des branzeturi (cascaval, parmezan, svaiter, etc). Eu va aduc o combinatie de cartofi, branza si sfecla rosie, puse in straturi, cu o crusta minunata care s-a imprimat in nuante de rosu de la sfecla si care poate fi servita atat ca si garnitura, dar si ca o masa usoara alaturi de o salata...

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi
  • 3 sfecle rosii de marime medie
  • 350 gr branza dulce de vaci
  • 2 linguri unt moale
  • 150 gr smantana grasa
  • sare si piper proaspat macinat dupa gust
  • 3-4 linguri ulei de dovleac
  • 2 oua
  • 50 ml lapte dulce
  • 2-3 linguri smantana
  • 100 gr cascaval
  • 1 cub mic de unt pentru uns tava
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cartofi si sfecla rosie gratinati:

Sfecla rosie se spala, se usuca cu prosoape de hartie, se taie capetele, se pune in hartie de aluminiu, se face un pachetel care se da la copt la cuptorul incins la 200 grade pentru 30 minute.

Intre timp de ocupam de celelalte ingrediente...cartofii se curata de coaja si cu ajutorul robotului de bucatarie ii feliem in felii subtiri. Punem cartofii feliati intr-un castron, ii stropim cu 2-3 linguri ulei de dovleac, ii condimentam cu sare si piper proaspat macinat si ii amestecam bine. In alt catron din branza facem o crema de branza moale: zdrobim branza cu o furculita, adaugam untul moale, smantana si sarea. Amestecam toate ingredientele. Sfecla coapta o curatam de coaja si o taiem felii subtiri la robotul de bucatarie. O stropim cu putin ulei de dovleac o condimentam cu sare si piper proaspat macinat si amestecam bine feliile de sfecla.

Pentru asamblare: ungem bine un vas termorezistent cu unt. Punem un strat de cartofi feliati, peste cartofi jumatate din crema de branza, alt strat de cartofi, restul de crema de branza si ultimul strat de sfecla. Peste sfecla punem oule batute ca pentru omleta cu un praf de sare, amestecate cu lapte si smantana, iar deasupra radem cascaval. Dam vasul la cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute, intre timp a capatat crusta dorita, acoperim vasul cu folie de aluminiu si mai lasam in cuptor pentru inca 20 minute. Lasam sa se raceasca mancarea, pana devina doar calda, portionam si servim dupa preferinte. Sa va fie de folos!!

 

TIPS-URI

1

daca feliile de cartofi sunt taiate in felii mai groase atunci atentie la cat coaceti mancarea...riscati sa nu fie copti cartofii

2

nu portionati mancarea imediat ce ati scos-o din cuptor, neaparat lasata sa se racesaca, altfel riscati sa o scoateti imprastiata

RETETA IN IMAGINI

Cartofi si sfecla rosie gratinati-0
Cartofi si sfecla rosie gratinati-1
Cartofi si sfecla rosie gratinati-2
Cartofi si sfecla rosie gratinati-3
Cartofi si sfecla rosie gratinati-4
Cartofi si sfecla rosie gratinati-5
Cartofi si sfecla rosie gratinati-6
Cartofi si sfecla rosie gratinati-7
Cartofi si sfecla rosie gratinati-8
Cartofi si sfecla rosie gratinati-9
Cartofi si sfecla rosie gratinati-10
Cartofi si sfecla rosie gratinati-11
Cartofi si sfecla rosie gratinati-12
Cartofi si sfecla rosie gratinati-13
Cartofi si sfecla rosie gratinati-14

COMENTARII (23)

Andra_Constantinescu

Andra_Constantinescu 1

25.02.2015, 08:31

Retete cu Margareta Cismasiu

Retete cu Margareta Cismasiu 1

25.02.2015, 08:49

_Alina_

_Alina_ 1

25.02.2015, 08:53

Ce bunatate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!