Cas la borcan

de gaby_duceag in Conserve, 15 Iun 2012 | 16018 vizualizari

 

Locuind intr-o zona de munte, la sat, ma pot bucura de multe produse BIO (cum le spune mai recent, ca noi le zicem simplu, de casa :P ) cum ar fi o gramada de branzeturi (cas, urda, branza dulce de vaci, cascaval) , lapte, oua sau carne.
Azi va zic doar cum pastrez eu casul, aceasta branza delicioasa preparata din lapte de oaie si de vaca.
Am incercat mai multe variante - congelat, topit, doar framantant, dar aceasta la care ma opresc mi se pare perfecta. Nici macar nu pun borcanele la loc rece si tot nu am vazut niciodata niciun puf de mucegai cand am desfacut un borcan.

 

INGREDIENTE

  • 10 kg cas bine dospit
  • 11 linguri sare grunjoasa
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cas la borcan:

Am avut un cas de 10 kg foarte bine dospit! Nu trebuie sa curga zer cand il strangeti in mana. I-am curatat cu grija coaja, cu un cutit mic si subtire, l-am taiat in 4, apoi in felii, le-am pus intr-un lighean mare si am pus deasupra 11 linguri sare grunjoasa (o lingura la kilogramul de cas plus una in plus, asa, de la mine ) Am lasat o ora  sa se inmoaie usor branza si sa se topeasca putin sarea. Am framantat totul cu mana, grosier,  sfaramitand bucatile mari de cas pana am obtinut un amestec omogen.

Am pregatit borcane de 800 gr, le-am spalat, le-am sterilizat si le-am umplut cu branza (cu mana) lasand usoare goluri pe ici colo, goluri in care se va instala grasimea ce iese din cas la fierberea in bain marine - nu o presati exagerat de tare dar nici nu va zgarciti, pricepeti voi.

Am pregatit o cratita mare , am pus pe fundul ei un prosop , apa pana la jumatatea inaltimii vasului (nu este necesara mai multa , se va ridica nivelul cand punem borcanele, ajungand pana la gura borcanului; va orientati catre un vas care sa  permita acest lucru, nu puneti in oala mare, inalta) , am infiletat bine borcanele si le-am pus in cratita, punand vasul la foc.

Lasam sa fiarba la foc mediu doar pana cand zarim grasimea galbuie, lasata de cas, ocupand locurile goale lasate cand am pus branzica in borcan. Cred ca undeva la 35 - 40 minute. Nu trebuie lasat mai mult, pentru ca se topeste toata branza in borcan. Nimic de zis , e buna si asa, iese ca un cascaval, insa pentru ce o vreau eu nu am nevoie de acea consistenta. Am oprit focul, am lasat sa se raceasca , am scos borcanele si le-am depozitat la loc intunecat si rece.

La ce folosesc eu branza asta? Fie alaturi de mamaliguta si lapte acru, fie la tochitura dobrogeana, la placinte - amestecata cu branza dulce de vaca, branzoaice, tarte,  poale-n brau....etc

 

RETETA IN IMAGINI

Cas la borcan-0
Cas la borcan-1

COMENTARII (34)

Sim0na 1

16.06.2012, 21:35

N-am mancat niciodata casul facut asa.. deci, am trecut reteta la favorit! Lapte de vaca am.. de oaie am, deci.. tre sa ma pun pe treaba! Sau s-o pacalesc pe soacramea

Irina 1

21.02.2013, 16:50

Mama, ce mi-e dor de un cas framantat, cu o mamaliguta fierbinte peste el... Ai mei il framanta cu sare si il pun intr-o folie de plastic si il ruleaza, apoi il pastreaza in congelator, pana dam noi o fuga acasa.

Constelatialeu 1

20.06.2013, 06:49

Peste ce bunatate am dat.Ma urc in tren si vin la tine....

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04