Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar")

de Mihaela11_jo in Bauturi, 28 Mai 2012 | 1618 vizualizari

 

Sri Lanka este o tara minunata care te impresioneaza prin diversitatea florei luxuriante.
Plante exotice,paduri tropicale,orhidee de vis,plantatii de fructe tropicale si condimente,plantatii de acaju si arbori de cauciuc,orezarii, si nu in ultimul rand plantatiile cu faimosul ceai de Ceylon iti incanta ochii si sufletul.
Pe drumul de la Kandy la Nuwara Eliya incet,incet plantatiile de bananieri devin tot mai rare si soseaua serpuieste printre dealuri si apoi munti acoperiti complet de plantatii de ceai de o nuanta de verde ireala.
Am oprit la plantatia si fabrica de ceai Glenloch, unde am fost familiarizati cu procesarea si gradarea ceaiului.
Culesul frunzelor de ceai se face manual din cauza reliefului accidentat care nu permite folosirea utilajelor; o munca extenuanta si platita in functie de cantitatea de frunze culeasa.
Apoi am fost serviti cu ceai proaspat pe o terasa cu vedere la plantatia de ceai .
Aer de munte curat completat perfect cu o cana de ceai pur de Ceylon !
De asemenea ,de la magazinul plantatiei se poate cumpara ceai de productie proprie negru,verde, alb si cu diferite arome:lamaie,ghimbir,scortisoara,rom…
La Grand Hotel in Nuwara Eliya am fost intampinati cu ceai amar si zahar de cocotier.
Se topeste in gura cubul de zahar de cocos si apoi se bea ceaiul, avand senzatia ca este indulcit.
Zaharul de cocotier("coconut sugar","coco sugar") se obtine din sucul colectat de la inflorescentele cocotierului si este folosit de mii de ani in Sudul si Sud-estul Asiei, in tarile in care cocotierul creste in abundenta.
Fermierii fac o crestatura in inflorescenta cocotierului, inclina putin cocotierul ,legand doi arbori unul de celalalt cu ajutorul unor cabluri si sucul care incepe sa curga este colectat in containere special de bambus.
Sucul astfel obtinut se pune la fiert la foc mic in wok-uri gigante pana se evaporeaza lichidul si se obtine un sirop , care apoi, se mai concentreaza pana se obtin cristale sau blocuri de zahar.
Zaharul de cocotier este aproape la fel de dulce ca zaharul brun , dar are o aroma fina de caramel.
Intrucat zaharul de cocotier nu este rafinat, culoarea,dulceata si aroma variaza.
Zaharul de cocotier are un indice glicemic redus si este mai sanatos decat zaharul alb.
De asemenea este bogat in potasiu,magneziu,zinc ,vitamine B1,B2,B3 ,B6; continutul in fier este de 36 de ori mai mare decat cel al zaharului brun.
Se poate folosi ca inlocuitor de zahar la pacientii cu diabet zaharat.
Pe drumul de la Nuwara Eliya la Bentota am cumparat zahar de cocotier invelit in mod traditional in frunze uscate de cocotier.
In Sri Lanka, in mod traditional, ceaiul este o infuzie de frunze si se bea foarte dulce si de obicei se adauga lapte.

 

INGREDIENTE

  • ceai srilankez
  • apa fierbinte
  • zahar de cocos
  • lapte(optional)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar"):

Se pune apa fierbite in ibric sau direct in cana, se adauga ceaiul (varsat  sau pachetele) si se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se dizolva cubul de zahar de cocos in gura si se bea ceaiul fierbinte.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164657
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164658
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164659
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164660
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164661
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164662
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164663
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164664
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164665
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164666
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164667
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164668
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164669
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164670
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164671
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164672
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164674
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164675
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164676
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164677
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164678
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164679
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164680
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164681
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164682
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164683
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164684
retete culinare - Ceai srilankez cu zahar de cocotier("coconut sugar") 164685

COMENTARII (29)

Mihaela11_jo 1

30.05.2012, 22:57

Mihaela63 vin si eu la un ceai
Ruxy

Bya Ralu 1

24.06.2012, 00:52

Mihaela11_jo 1

24.06.2012, 07:43

Gurita_ta2005

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29