Challah, paine evreiasca

de RODIMUR in Piine, 15 Mar 2021 | 4860 vizualizari

 

Aceasta este o pâine specială, pentru sabat și pentru sărbătorile religioase evreiești. Am vrut s-o fac din curiozitate, dar și pentru că îmi era dor de foștii mei colegi de școală și de liceu, de fosta mea învățătoare și de foștii mei profesori, de foștii vecini și de prietenii mei actuali, stabiliți de mult timp în Israel, toți evrei pe care i-am cunoscut foarte bine și pe care i-am apreciat mult.
După ce am făcut această pâine pot spune că este exact pe gustul meu: dulce și fină, asemeni unui cozonac de-al nostru, fără umplutură. Și nici nu este de mirare, date fiind ingredientele folosite. Challahul poate fi împletit în trei, sau în cinci. Am ales să împletesc în cinci această pâine specială, gândindu-mă ca va fi mai interesantă astfel, dar adevărul este că împletitura o poate ”descentra” oarecum. Așa că altă dată, ca să nu mai am probleme de ”centrare”, o voi împleti în trei, mai puțin complicat și cu rezultate la fel de bune.

 

INGREDIENTE

  • 325 grame de făină
  • 100 ml de apă rece
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe de miere de albine
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 5 grame de sare extrafină
  • 40 grame de zahăr tos
  • 30 ml de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • semințe de susan (mac)
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Challah, paine evreiasca:

Se frământă un aluat din: făină, apă rece, oul întreg, gălbenușurile, mierea, drojdia mărunțită, zahărul tos și sarea. Când aluatul este ferm, se încorporează uleiul și apoi se lasă la dospit, timp de 45 de minute, acoperit cu un prosop de bumbac și într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După acest interval de timp, se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie cu grosimea de 6-7 mm, care se împăturește ca o foaie de hârtie și se lasă din nou la dospit 45 de minute, în aceleași condiții, până ce își dublează volumul.

Atunci se depune aluatul pe masă și se împarte în 3 sau 5 bucăți, în funcție de cum ați ales să faceți împletitura. Din fiecare bucată se fac șuvițe, cât mai netede, la suprafață și de grosimi similare. Pentru împletitura în cinci se procedează în felul următor:

Se pun șuvițele pe planșetă, prinse la capătul de sus, după care se începe împletirea, luând prima  șuviță din dreapta și aducându-o în poziția a doua, din stânga. Apoi  prima șuviță din stânga se aduce în poziția a treia și se răsucește cu șuvița a doua. Se reia împletirea cu prima șuviță din dreapta, care se trece pe deasupra celorlalte, până în poziția a doua din stânga, iar prima șuviță din stânga se trece în poziția a treia și se răsucește cu cea din poziția a doua. Astfel se continuă până la capătul șuvițelor.

Odată împletită, pâinea se pun în tavă (unsă, sau prevăzută cu hârtie de copt), se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă la dospit, până ce mai crește cu 50%. Atunci se unge cu ou (și mai bine, doar cu gălbenuș) se presară semințe (de susan, sau de mac) și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește, se coace și se rumenește frumos.

TIPS-URI

1

Întrucât în bucătăria evreiască funcționează termenul ”cușer” nu prea se admit modificări la rețetă, ca să nu se adauge ingrediente de nedorit.

2

Împletitura în trei este mult mai ușoară și se face la fel cum se împletesc codițele fetițelor.

3

Pentru împletitura în cinci, explicațiile de mai sus și pozele sunt de ajutor.

4

Indiferent în câte șuvițe veți împleti pâinea, neteziți-le la suprafață și faceți în așa fel încât să aibă cam aceeași grosime.

5

Nu faceți împletitura prea largă, ca să nu se deformeze pâinea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Challah, paine evreiasca" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine de casa