Chec in trei culori

de merisor in Prajituri, 26 Dec 2013 | 6414 vizualizari

 

Pentru ca mi-au ramas niste albusuri de la salata si cozonac, m-am gandit sa fac acest chec delicios si aspectuos.
Au rezultat doua checuri, unul l-am facut in forma de guguluf, dar n-a mai contat forma, la cat de bun a iesit s-a mancat imediat, abia am salvat pentru mama pe cel in forma de chec.
Am pregatit checul dupa reteta clasica, notata in caietelul de odinioara, in care masura principala este cana de 250 ml.

 

INGREDIENTE

  • 8 oua + 6 albusuri
  • 2 + 1/2 cani zahar
  • 1 cana ulei
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 linguri cacao
  • 150 gr nuca de cocos
  • 2 cani + 2 linguri faina
  • esenta de cafea
  • esenta de lamaie
  • sare
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chec in trei culori:

In reteta din caiet(reteta mamei soacre), la 8 oua trebuia sa folosesc 2 cani de zahar, dar eu am pus 1 si 1/2, pentru ca s-au batut asa de bine albusurile incat nu am putut pune tot zaharul.

Eu intotdeauna folosesc telul cand bat albusurile, nu-mi place cum se bat cu mixerul.

Deci, separam la cele 8 oua albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ele.

Batem albusurile bine pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul(eu l-am rasnit inainte), apoi treptat galbenusurile.

Rezulta o bezea tare, iar atunci cand adaugam galbenusurile, acestea raman deasupra, asa ne dam seama de reusita checului.

Incorporam galbenusurile in albusuri amestecand cu telul circular.

Adaugam uleiul, apoi treptat 1 cana si 3/4 faina.

Dam de o parte 1/3 din compozitie in care adaugam cele doua linguri de cacao si esenta de cafea, iar peste restul compozitiei adaugam coaja rasa de lamaie, respectiv portocala, esenta de lamaie si 1/4 cana de faina.

Ungem forma de guguluf cu ulei, iar tava de chec o tapetam cu hartie de copt si incepem sa punem compozitia, alternand cate doua linguri de compozitie galbena si o lingura de compozitie neagra, pentru a se marmora frumos checul.

Batem cele 6 albusuri spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat o cana de zahar, putina zeama de lamaie, cele doua linguri de faina si nuca de cocos.

Intindem jumatate din compozitia rezultata in forma de guguluf si jumatate in forma de chec.

Coacem checurile pentru 40 de minute la 175 grade, dar verificam in ultimele 5 minute si cu scobitoarea.

 

 

TIPS-URI

1

Dupa stingerea focului, mai lasam tavile in cuptor 5 minute, pentru a nu se lasa checurile.

2

Checurile nu se vor scoate imediat din tavi, ci cand sunt putin racite, pentru a-si pastra forma.

3

Se pot pudra cu zahar dupa racire.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Chec in trei culori 286711
retete culinare - Chec in trei culori 286712
retete culinare - Chec in trei culori 286713
retete culinare - Chec in trei culori 286714
retete culinare - Chec in trei culori 286715
retete culinare - Chec in trei culori 286716
retete culinare - Chec in trei culori 286717
retete culinare - Chec in trei culori 286718
retete culinare - Chec in trei culori 286719
retete culinare - Chec in trei culori 286720
retete culinare - Chec in trei culori 286721
retete culinare - Chec in trei culori 286722
retete culinare - Chec in trei culori 286723
retete culinare - Chec in trei culori 286725
retete culinare - Chec in trei culori 286726
retete culinare - Chec in trei culori 286727

COMENTARII (52)

merisor 1

26.12.2013, 23:17

Multumesc, Dia!

tanyapatap 1

27.12.2013, 17:55

mihaelar63 1

29.12.2013, 19:34

Merisor , arata superb , parca e pictat

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S