Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 18 Noi 2015 | 517 vizualizari

 

O reteta improvizata in functie de produsele avute in frigider ....

Ce este orezul negru?
Legenda spune ca orezul negru era atat de rar incat era consumat numai de catre imparatii Chinei. Datorita calitatilor sale nutritionale, orezul negru a fost denumit "Orezul Interzis", iar poporul chinez nu avea voie sa consume acest tip de orez.
Orezul negru este mult mai bogat in nutrienti decat cel brun. Contine aminoacizi, fitonutrienti si fitochimicale care asigura o cantitate mai mare de antioxidanti. Acest orez mai contine si alte minerale importante pentru sanatate, precum fier, calciu, cupru, zinc, seleniu, manga, dar si vitaminele B si E.
Orezul negru isi datoreaza culoarea inchisa pigmentilor flavonoizi, cunoscuti sub numele de antocianini. Acesti pigmenti sunt antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra precum afine, coacaze negre sau mure.
Antocianinii au un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice. Cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si boala Alzheimer sunt cateva dintre afectiunile cronice care pot si tratate prin consumul de orez negru . Orezul negru este un antioxidant si antiinflamator natural.
Orezul negru este si o sursa importanta de minerale, fibre si are proprietati nutritionale asemanatoare orezului brun. O lingura de orez negru contine mai multi antioxidanti si fibre decat aceeasi cantitate de afine. Are mai putin zahar decat fructele. Orezul negru poate fi folosit si in compozitia bauturilor si a prajiturilor. Poate fi consumat si la micul dejun, aducand astfel un aport important de nutrienti.
Dupa orezul alb, cel mai folosit orez la scara internationala este cel brun. Orezul brun contine cantitati insemnate de vitamina E si antioxidanti. Nutrientii din orezul brun lupta impotriva colesterolului rau si este de ajutor in tratarea bolilor de inima. Studiile cercetatorilor au aratat insa ca orezul negru este mult mai sanatos decat cel brun.
Datorita pigmentilor sai speciali care pot produce o varietate de culori, de la roz la negru, orezul negru poate fi o alternativa sanatoasa la colorarea alimentelor.
In prezent, orezul negru este consumat la scara larga in Asia, insa incepe sa patrunda si pe pietele din Europa si America. Este folosit pentru decor, la prepararea taitelor si a budincilor. Orezul negru este folosit si la sushi.
Orezul negru, cu bobul integral, este mai greu de gatit decat orezul obisnuit. Trebuie depozitat la frigider sau intr-un loc racoros si consumat in timp de trei luni de la deschiderea cutiei. Inainte de a fi gatit, orezul trebuie spalat foarte bine.
Este recomandat sa se lase la inmuiat cel putin o ora. Acest lucru va diminua timpul de gatit. Ca regula generala de gatit, la fiecare cana de orez se adauga doua cani de apa si se lasa la fiert timp de 30 de minute, daca a fost inmuiat. In cazul inc are nu a fost inmuiat inainte, se va lasa la pe foc timp de o ora.
Datorita pigmentilor puternici, orezul negru va colora legumele si mancarurile cu care este combinat. Pentru deserturi, orezul este folosit in general in combinatie cu lapte de cocos , zahar si apa pentru a forma o budinca dulce.
Sursa: http://sanatate.acasa.ro/

 

INGREDIENTE

  • 400 g orez fiert negru (fiert o zi înainte)
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de sos pesto
  • 50 g parmezan
  • 1 ou
  • 4-5 rosii uscate si marinate in ulei de măsline
  • piper, sare
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate:

Într-un castron amestecam orezul negru fiert, ceapa tocata marunt, oul, parmezanul si rosiile taiate bucatele. Adaugăm sare și piper. Se amestecă bine.

Facem chiftele plate si le depunem pe o tava acoperita cu hartie de copt.

Punem în cuptorul preîncălzit la 200 ° C.

Gatiti timp de 10 minute, le intoarceti si le gatiti inca 10-15 minute.

Trebuie să fie crocante la exterior și moi la interior.

Le puteți servi calde cu o salata verde sau ca acompaniament.

Eu le-am folosit ca garnitura pentru un "vol-au vent".

Sunt bune atat calde cat si reci.

 

Pofta Buna !!!!

 

http://leblogdecata.blogspot.com/2015/11/chiftele-de-orez-negru-cu-pesto-si.html

 

TIPS-URI

1

sunt bune atat calde cat si reci

2

daca nu puneti parmezan aveti o reteta delicioasa de post

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412709
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412710
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412711
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412712
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412713
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412714
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412716
retete culinare - Chiftele de orez negru cu pesto si rosii uscate 412717

COMENTARII (15)

Xandrinne 1

19.11.2015, 08:32

mirela0911 1

19.11.2015, 09:10

Interesantă!

Gherca Daniela 1

19.11.2015, 16:37

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: