Chiftele prăjite în vasul Zepter!

de Panacris in Aperitive / Garnituri, 9 Iul 2013 | 1843 vizualizari

 

Știți cum e treaba cu Toma Necredinciosul, ;) cam așa am fost și eu, până ce nu am testat personal, în bucătăria mea, nu am crezut! Acum recomand cu încredere aceste vase, doar că trebuie să le folosiți, exact după indicații, altfel riscați un mare eșec în bucătăreală!;)

 

INGREDIENTE

  • Carne tocată mixtă (porc, vită) cca. 1000g,
  • Cartof 1 bucată mare,
  • Dovlecel 1 bucată medie
  • Ceapă galbenă 1 bucată,
  • Usturoi 3-4 căței,
  • Ouă 2 bucăți,
  • Sare iodată 10 g,
  • Boia de ardei dulce 1 g,
  • Piper proaspăt măcinat 2 g,
  • Pesmet auriu 3-4 linguri,
  • Făină albă de grâu 3-4 linguri,
  • Ulei de floarea soarelui 2 linguri.
  • Vas Zepter de 2,7 l / 24cm
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftele prăjite în vasul Zepter!:

Dovelecelul,  cartoful, ceapa și usturoiul se curăță de coajă, apoi se dau pe răzătoarea fină.

Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de potasiu și mangan, dovleceii conțin din plin vitamine din complexul B (B1 și B6), cât și vitaminele A, C și K. Consumul regulat de dovlecei are o serie de beneficii asupra organismului. Iată câteva dintre acestea!

Stimulează digestia

Dovleceii au rolul de a stimula digestia, întrucât sunt bogați în fibre de calitate. De asemenea, ei sunt ușor de digerat și nu pun în pericol silueta: 100 de grame de dovlecei conțin doar 21 de calorii.

De aceea, dovleceii sunt un aliment recomandat persoanelor care suferă de tulburări alimentare și alte afecțiuni digestive, precum ulcer sau gastrită.

Îmbunătățesc memoria

Conținutul ridicat de antioxidanți și carotenoizi fac din dovlecei un adevărat remediu natural.

Pe lângă faptul că ajută la reconstrucția celulelor nervoase, dovleceii îmbunătățesc memoria, previn îmbătrânirea prematură, reduc procesele infecțioase și protejează vederea.

Sucul de dovlecei, recomandat în reumatism

Persoanele care suferă de reumatism sau poliartridă reumatoidă pot consuma suc de dovlecei, deoarece acesta stopează procesele degenerative, reduce inflamațiile și contribuie la recuperarea mobilității arteriale.

De asemenea, sucul de dovlecei este recomandat și persoanele care au lipsă de calciu.

Magneziul din compoziția dovleceilor contribuie la o mai bună asimilare a calciului, motiv pentru care este indicat să se consume suc de dovlecei în combinație cu alimente care conțin calciu.

Hipocalcemia (lipsa de calciu) este adesea asociată cu o deficiență a magneziului din organism.

Nu în ultimul rând, sucul de dovlecei este un remediu natural care combate în mod eficient constipația.

Pentru tratarea acestei afecțiuni se recomandă consumul unui pahar de suc de dovlecei, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Cartoful, un excelent aliment medicament

Cartoful, cal mai consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15% lipide si 1% saruri minerale. 

Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii. 

In functie de solul in care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier, mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat atat de diabetici, cat si de obezi. 

Cartoful stimuleaza si sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina. 

Daca e sa luam in calcul numai compozitia variata a cartofului, exista destule motive pentru care aceasta leguma sa ne devina prieten de zi cu zi si sa nu-i mai aducem acuze nefondate. 

S-a spus adesea cum ca aceasta leguma, destul de ieftina si la indemana tuturor, ingrasa. Ca orice aliment consumat in exces, fara discernamant si fara a lua in calcul consecintele, sigur ca si cartoful ingrasa si poate face si rau. 

Sursa informatiilor: http://sanatate.bzi.ro/de-ce-este-bine-sa-mananci-dovlecei-vezi-7-beneficii-ale-acestei-legume-3483

http://www.ziare.com/articole/cartofi+beneficii+sanatate

Într-un bol se amestecă carnea tocată mixtă, cu cele 2 ouă, dovlecelul, cartoful, ceapa, usturoiul, (rase mărunt), cele 3-4 linguri de pesmet, făina, sarea, boiaua de ardei dulce și piper proaspăt măcinat. Se amestecă bine până ce se omogenizează toate ingredientele.

Se pune vasul Zepter de 2,7 l, la foc mediu și când acul indicator de la termocontrol ajunge în la începutul zonei verzi, se pun 2 linguri de  ulei.

Chiftelele se formează cât de mari se doresc, apoi se pune un rând de chifteluțe, se întorc imediat, apoi se pune capacul pe vas și se da flacără mică încât să nu iasă abur, apoi după 2-3 min. se întorc și după încă 2-3 minute, se scot chifteluțele. ATENȚIE: când se ridică capacul nu se înclină, că să nu curgă stropii de apă ce s-au format pe el. Se șterge capacul cu un șervețel de fiecare data când se ridică Se continuă procesul până ce se termină toate chiftelele.

Sincer, am fost uimită, că doar cu 2 linguri de ulei se pot prăji chiftele din cca.  1250 g, de compoziție!

Spor la treabă și poftă bună!

 

TIPS-URI

1

ultima poză, arată uleiul (adică 2 linguri de ulei!) după ce s-au prăjit numeroase chiftele, super limpede!

RETETA IN IMAGINI

Chiftele prăjite în vasul Zepter!-0
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-1
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-2
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-3
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-4
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-5
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-6
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-7
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-8
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-9
Chiftele prăjite în vasul Zepter!-10

COMENTARII (16)

T I M E A

T I M E A 1

20.07.2013, 22:00

Lorra

Lorra 1

27.07.2013, 11:24

Foarte bune

babi5

babi5 1

03.09.2013, 19:35

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!