Ciabatta

de RuxyRux in Piine, 23 Noi 2010 | 5302 vizualizari

 

Stiti de unde provine acest nume al minunatei painici italiene ?
Aceasta forma a ei neregulata aduce cu un pantof vechi sau un papuc de casa...interesant nu-i asa? Aluatul din care se prepara este foarte umed, aroma painii fiind data de uleiul de masline.

 

INGREDIENTE

  • Biga:
  • 7 gr drojdie uscata
  • 200 ml apa calduta
  • 350 gr( 3 cani) faina alba plus putina pentru masa de lucru  
  • Aluatul:
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 400 ml apa calduta
  • 60 ml lapte( 4 linguri)
  • 500 gr ( 5 cani) faina alba
  • 10 ml( 2 lingurite sare)
  • 45 ml( 3 linguri) ulei masline extravirgin presat la rece  
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciabatta:

1. Dizolvati drojdia pentru biga in putina apa.

Cerneti faina intr-un vas mare, adaugati drojdia dizolvata si restul de apa amestecand pana obtineti un aluat destul de tare.

2. Asezati aluatul pentru biga pe suprafata de lucru si framantati pana devine un aluat neted si elastic.

Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin ulei si acoperiti-l cu folie transparenta unsa cu putin ulei, lasand la cald 12-15 ore.

3. Amestecati drojdia pentru aluat cu putina apa pana devine cremoasa apoi adaugati si restul de apa.

Adaugati acest amestec la biga si amestecati usor si treptat.

4.Adaugati laptele amestecand in continuu cu o lingura de lemn.

Treptat incorporati faina cu mana ridicand continuu aluatul.

Omogenizarea aluatului dureaza aproximativ 15 min, uneori mai mult si duce la obtinerea unui aluat uneori imposibil de framantat pe masa de lucru. ( eu am facut-o in vasul de paine).

5.Adaugati sarea si uleiul de masline si acoperiti cu o folie unsa cu ulei. Lasati la dospit undeva intre 60 si 90 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

7. Cu ajutorul mainilor date cu faina modelati un dreptunghi cu o grosime de 2,5 cm. Apasati usor cu degetele presarati cu faina si mai lasati inca 30 de minute la dospit intr-un loc cald.

8. Intre timp incalziti cuptorul la 220 grade Treapta 7 pe gaz . Coaceti 20-30 de minute pana cand painea are culoarea aurie. Scoateti painea din cuptor si serviti cu gandul la minunata Italie.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciabatta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

RuxyRux 1

23.11.2010, 22:51

O sa-ti placa Ionix

La Ancuta 1

23.11.2010, 23:17

ce bine arata. trebuie incercata

RuxyRux 1

23.11.2010, 23:19

ia ceva timp...e tare elaborata...dar merita!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Paine pufoasa