Ciabatta mea

de Brindusa in Piine, 1 Mar 2010 | 2337 vizualizari

 

Ciabatta este un tip de paine italiana care mie imi place foarte mult pentru ca este foarte pufoasa si are coaja usor crocanta. Sandwich-ul facut cu ciabatta se numeste panino.

Numele se pare vine de la forma alungita pe care o are, care pare-se ca seamana cu cea a unui papuc fara toc (in italiana ciabatta inseamna papuc, incaltaminte deschisa la spate).
Studiind modul de preparare, am aflat ca este foarte usor de facut daca ai rabdare cu ea, pentru ca dureaza cam 2 zile.

 

INGREDIENTE

  • 250 g + 400 g faina pentru paine
  • 100 g gris
  • 5 g + 20 g drojdie proaspata
  • 150 ml + 300 ml apa la temperatura corpului
  • 1/2 lingurita zahar brun
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 5 + 1 linguri ulei de masline
  • 1 albus de ou, batut
  • amestec de ierburi aromatice (oregano, maghiran, busuioc sau altele)
  • putin malai, pentru presarat in tava
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciabatta mea:

In prima zi, seara fa maiaua. Dizolva 5 g de drojdie in putina apa (din cele 150g) si lasa sa stea 5 minute. Pune amestecul intr-un castron mare, adauga restul pana la 150 ml de apa, adauga 250 g de faina si amesteca cu lingura pana ce toate se omogenizeaza, cam 5 minute. Acopera castronul cu folie de plastic alimentara si lasa la dospit intr-un loc caldut (de ex. in bucatarie, daca nu lasi geamul deschis) intre 12 si 24 de ore. In final maiaua trebuie sa fi crescut de 3 ori si sa fie plina de basicute la suprafata.

A doua zi amesteca 20 g drojdie cu putina apa calda (din cele 300 ml) si lasa sa stea 5 min. Adauga restul de apa, zaharul,5 linguri de ulei, faina si grisul si amesteca cu o lingura pana se omogenizeaza. Adauga sarea si mai amesteca 5 minute. Poti face toate acestea cu un robot, dar se fac foarte usor si manual.Unge un castron mare cu ulei si pune in el coca. Acopera cu folie de plastic si lasa sa creasca 2 ore.

Dupa acest timp, coca trebuie sa-si fi triplat volumul. Unge tava de la aragaz cu 1 lingura de ulei si presara malai.

Ia 1/2 din coca si pune-o in tava. Coca este moale si se cam lipeste de mana. Foloseste putina faina ca sa eviti asta. Cu mainile preseaza coca si da-i forma lunguiata. Daca vrei ca painea sa fie subtire (cum am facut eu), intinde coca pe toata lungimea tavii (ai grija ca va mai creste). Daca vrei sa fie mai groasa, intinde painea cam 25 cm.

Pune si cealalta jumatate de coca langa prima (lasa putin spatiu intre ele, ca sa creasca). Modeleaz-o in acelasi mod. Unge-o cu albus batut si presara ierburile aromatice. Preseaza putin ca sa nu cada. Unge folie de  plastic cu ulei si pune peste bucatile de coca. Ai grija sa nu fie pus foarte strans, ca sa fie loc sa creasca coca. 

Lasa coca la crescut 2 ore. In acest timp incalzeste cuptorul la cea mai mare temperatura posibila (cuptorul meu are 275 C).

Dupa 2 ore de crescut (cand aproape si-a dublat volumul), pune tava in cuptor, la mijloc, si coace 20 minute. Daca se aureste prea tare coaja, poti da mai incet focul, dar nu prea mult. 

Scoate painea din tava si pune-o sa se raceasca pe un gratar.

 

RETETA IN IMAGINI

Ciabatta mea-0
Ciabatta mea-1
Ciabatta mea-2
Ciabatta mea-3
Ciabatta mea-4
Ciabatta mea-5
Ciabatta mea-6

COMENTARII (17)

Brindusa

Brindusa 1

10.04.2010, 16:27

sa-mi zici cum ti-a iesit

Miha

Miha 1

10.04.2010, 17:23

Super a iesit Brandusa. N-am mai pus ierburi, caci ai mei daca vad "neglu" nu mai mananca. Am "imbrobodit-o" bine in faina si am pus in tava de cozonac. Chiar daca la prima vedere pare greu de facut, iar timpul de preparare destul de lung, rezultatul merita orice efort.

Brindusa

Brindusa 1

10.04.2010, 17:59

ma bucur ca v-a placut. Si eu fac in tava de cozonac, ca s-o pot taia felli pentru sendvisuri.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!