Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara

de Tuxedo in Prajituri, 3 Apr 2013 | 4419 vizualizari

 

Sa va zic de cand am aceste cinamoane in plan? cred ca am vreo 2 luni…am mai facut in 2010 si de atunci am tot poftit. Ce cumpar eu de la mine din oras nu se compara cu Cinabonul adevarat. “Cinabon” este o franciza in Canada si au cele mai bune cinnamon rolls! Am vrut sa reproduc reteta si…am reusit. M-am inspirat bineinteles de la o canadianca, care sustine ca este reteta originala, adica cea care se face chiar la Cinnabon! Asa ca nu mai povestesc mult si trec la treaba!

 

INGREDIENTE

pentru cca. 26 rulouri (daca folositi ca unitate de masura cana, sa fie de 250 ml)

  • 50 ml apa (1/4 cana)
  • 250 ml lapte (1 cana)
  • 1 ou si jumatate (mda…si eu am ras) bine batut
  • 115 gr unt (1/2 cana) topit
  • 115 gr zahar (1/2 cana zahar)
  • 7 gr drojdie uscata (un pliculet) sau 30 gr drojdie proaspata
  • 575 gr faina alba (4 cani jumatate)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1/2 lingurita sare

Umplutura:

  • 100 gr unt moale
  • 200 gr zahar brun
  • 5 lingurite scortisoara
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara:

Toate ingredientele trebuie scoase din frigider cu cel putin o ora inainte de a ne apuca de aluat.

Ca sa elucidez chestia cu un ou si jumatate, vreau sa va zic ca se procedeaza asa: se ia un ou si se sparge, apoi se bate bine cu o furculita si se toarna jumatate din el in castronul in care facem aluatul. In reteta initiala, ca gramaj, era un ou si 1/4, dar mie nu mi-a iesit cantaritul asa ca am pus un ou jumatate….Cu restul faceti o mini omleta sau il puneti la ciorba.

Ce m-a uimit putin la aceasta reteta , este faptul ca intai se amesteca componentele lichide si apoi se adauga cele solide si nu invers cum facem noi la un aluat dospit, ca la cozonac de exemplu, dar sincer este super usor de facut si cu sorti de izbanda.

  • Topim untul la microunde pentru cca 1 minut. Atentie sa nu fiarba.
  • Il punem intr-un castron unde il amestecam cu laptele caldut (ca pentru cozonac, sa aiba o temperatura suportabila la deget, cam 35ºC) si apa.
  • Adaugam praful de sare, vanilia, oul intreg si cel batut, apoi zaharul si mixam putin ca sa se incorporeze.
  • Adaugam faina, cate o cana o data, iar dupa a doua cana, adaugam si drojdia, apoi restul de faina si framantam bine aluatul pana devine omogen si nelipicios. Aluatul are o consistenta foarte buna, este usor de framantat si nu va va da mari batai de cap.
  • Formam o bila de aluat, ungem vasul cu putin ulei pe margini, apoi il acoperim cu un prososp si il punem intr-un loc ferit de curent ca sa dospeasca (aprox 2 ore, sau pana s-a dublat in volum).
  • Cand a crescut, il punem pe blatul pudrat cu faina si il impartim in 3 parti egale. (sau 2, daca vreti sa va iasa rulouri mai mari)
  • Intindem cate o foaie dreptunghiulara cam de marimea 38/60cm. Daca nu va iese asa, ea trebuie sa aiba o grosime cam de 5 mm.
  • Marcam intr-o parte o margine de 2,5 cm pe care o vom evita cand vom pune umplutura.
  • Umplutura:

    Intr-un castron amestecam zaharul brun cu scortisoara. Zaharul brun pe care il cumpar eu aici si care se foloseste la prajituri este umed, ca si cum ar fi fost un pic caramelizat. Sa nu folositi zahar Turbinado, cu cristalele foarte mari, ca o sa aveti probleme la rulat.

  • Incalzim putin untul la microunde (eu l-am pus 30 de secunde) ca sa devina cremos. Cu ajutorul unei pensule de silicon ungem bine foaia  si apoi presaram zaharul (doar o treime din zahar) cu scoartisoara si cu ajutorul unui facalet intindem bine zaharul pe deasupra. Astfel, zaharul se umezeste de la unt si nu va curge cand taiati rulourile
  • Marginea care am trasat-o o vom unge cu putina apa ca sa se lipeasca bine. Incepem sa rulam din partea opusa margii trasate si formam un rulou din care vom taia rulouri de cca 4 cm grosime (inaltime mai bine zis)
  • Le asezam cu fata in sus in tava tapetata cu hartie de copt si le mai lasam sa creasca inca o ora, pana si-au dublat volumul. Stiu ca este mult timp de asteptare, dar asta e, daca vrem ceva super delicios nu? in fond si cozonacul romanesc tot atat timp ne rapeste.
  • Cand au crescut, le bagam in cuptorul preincalzit la 180 ºC pana se rumenesc frumos.

Cat sunt calde, le dam cu glazura de zahar si punem nuci pecan desupra (pe care le-am copt putin in cuptor). Glazura de zahar (zahar pudra cu unt) nu stiu daca se gaseste in Romania, dar o sa va scriu in doua randuri cum se face: 4 linguri de unt la temperatura camerei se freca cu 2 cani zahar pudra si cu o lingurita esenta de vanile. Se dilueaza cu 3-6 linguri de apa fierbinte (pana se ajunge la consistenta dorita, daca o vreti mai moale puneti 6 linguri apa, daca va place mai tare, puneti 3 linguri apa).

Pofta buna, sunt o nebunie!

 

TIPS-URI

1

Cand le puneti in tava, sa fie cel putin 1,5 cm intre ele, vor creste si se vor uni, asa se pastreaza mai umede!

RETETA IN IMAGINI

Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-0
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-1
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-2
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-3
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-4
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-5
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-6
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-7
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-8
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-9
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-10
Cinnamon rolls/ Rulouri cu scortisoara-11

COMENTARII (25)

acoria

acoria 1

04.04.2013, 08:28

o posibila umplutura: 2 linguri cacao, 2 pumni faina si 3 pumni de zahar. pumnii sunt asa ca si cand iei apa in pumni si te speli pe fata, rasi de faina si zahar, nu plini cu varf. aceasta compozitie se poate folosi la cornuri, cozonaci...copii o adora deoarece seamna cu ciocolata (cornurile cu ciocolata).

_Alina_

_Alina_ 1

04.04.2013, 08:48

Arata minunat!

Tuxedo

Tuxedo 1

04.04.2013, 14:38

acoria, si eu fac cu ciocolata, imi plac mult de tot! eu mai fac la cozonac asa, numai ca pn zahar si cacao, atat, si se topeste zaharul si in combinatie cu cacao zici ca e cioco! bun, bun! de data asta i-am vrut cu scortisoara si nuci, ca pofta era mareee!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!