Ciorba de fasole cu afumatura de porc

de merisor in Ciorbe, 22 Ian 2015 | 4136 vizualizari

 

De cele mai multe ori, cand prepar fasole( boabe), fac intai ciorba, iar a doua zi, dupa ce mancam zeama, transform ce ramane in iahnie, sau pasta de fasole.
Asta atunci cand fac in cantitate mare, cum este cazul de fata.

 

INGREDIENTE

  • 600 gr fasole cu bob rotund mai mare
  • 2 kg oase de porc afumate
  • 4 cepe
  • 1 morcov
  • 1 radacina patrunjel
  • 2 ardei rosii(congelati)
  • 2 frunze dafin
  • 1 crenguta cimbru uscat
  • 1 praf piper macinat
  • 4 + 2 L apa
  • sare dupa gust
  • 200 gr rosii cu legume, pentru ciorbe
  • 1 legatura patrunjel verde
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole cu afumatura de porc:

Boabele de fasole, bine spalate le punem de cu seara intr-un vas si le acoperim cu apa in cantitate mai mare si dam vasul la frigider.

A doua zi, schimbam apa si punem vasul la foc mediu si lasam fasolea sa fiarba 15-20 de minute, fara a acoperi vasul.

Apoi, scurgem apa, clatim fasolea cu apa calda si o acoperim din nou cu apa fiarta si o lasam sa fiarba la foc mediu pana cand boabele vor incepe sa se patrunda usor.

In alt vas, punem oasele de porc, afumate si bine spalate si le acoperim cu apa.

Procedam si cu oasele cam in acelasi fel ca si cu fasolea, inlaturand prima apa.

Eu am avut oase afumate natural, la tara, la fum de rumegus, nu stiu cele din comert daca chiar sunt afumate sau doar aromate cu diverse condimente.

Deci fierbem fasolea si oasele in vase diferite, pentru ca nu vom sti timpul de fierbere al fiecaruia, apoi cand aproape sunt fierte ambele ingrediente, le mutam impreuna in acelasi vas, cu supele aferente.

Indepartam pe parcurs, spuma care se formeaza in ambele vase.

In vasul in care fierbe fasolea, adaugam, cand aceasta incepe sa se patrunda usor, foile de dafin, crenguta de cimbru si un praf de piper negru.

In vasul cu oasele de porc, adaugam, cand incepe carnea sa se desfaca de pe oase, legumele curatate si tocate in cuburi.

Cand toate ingredientele sunt aproape fierte, le vom pune in acelasi vas, apoi adaugam rosiile cu legume pentru ciorbe, mai lasam totul sa fiarba 10-15 minute, dupa care asezonam ciorba cu sare si piper, iar la final, dupa ce stingem focul, adaugam patrunjelul tocat.

Noi servim ciorba de fasole cu ceapa rosie, este o nebunie!!

 

 

TIPS-URI

1

Nu se va pune sare in fasole, de la inceput, ci doar atunci cand aceasta este bine patrunsa, am citit ca sarea va intari bobul de fasole si va prelungi timpul de fierbere.

2

Daca bobul de fasole ramane tare in timpul fierberii, se poate adauga in apa, un varf cutit cu bicarbonat de sodiu, dar nu prea mult, ca apoi se vor sfarama si celelalte ingrediente.

3

Am citit, dar nu mai retin unde, ca se poate adauga putin zahar sau chiar un cartof si atunci fasolea va fierbe mai repede, dar nu am incercat aceste variante.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363296
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363297
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363298
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363299
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363300
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363301
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363302
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363303
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363304
retete culinare - Ciorba de fasole cu afumatura de porc 363305

COMENTARII (46)

mirabel555 1

06.05.2015, 12:45

- mama mea provenind din regat , acrea ciorba de fasole cu bors si punea leustean: era o minunatie
- eu dupa obiceiul ardelenesc pun tarhon pastrat in borcan cu otet si fara sare: da un gust exceptional ciorbitei de fasole si de fapt la afumatira in general. Incercati, chiar merita.

merisor 1

06.05.2015, 13:06

Multumesc pentru sfat!
Am sa incerc cu tarhon ca imi place mult!

Xandrinne 1

07.08.2015, 09:51

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D