Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat

de diaconta in Ciorbe, 10 Apr 2013 | 42129 vizualizari

 

La noi în Ardeal,ciorba de fasole este o mâncare foarte consistentă,de cele mai multe ori nici nu avem nevoie de felul doi lângă ea.Face parte din categoria ciorbelor gătite cu rântaş,o ciorbă care nouă ne place foarte mult dar totuşi nu o facem prea des.Dacă renunţăm la ciolan sau altă afumatură si smântană,poate fi o ciorbă de post foarte bună. Cantităţile sunt orientative ,în funcţie de cât de „deasă” vreţi să o faceţi mai puteţi adăuga apă sau să scadeti cantitatea de fasole folosită.

 

INGREDIENTE

  • Un ciolan afumat cu os(500 g)
  • 300 g fasole uscata
  • 3 morcovi
  • 1/2 radacina ţelina
  • 2 radacini patrunjel
  • o ceapa uscata
  • sare,piper
  • marar si patrunjel verde
  • Pentru rântaş:
  • o lingura ulei
  • o lingura faina
  • o lingurita boia de ardei
  • 150 ml suc de rosii
  • apa
  • Smântână si ceapa sau ardei iute pentru servit
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat:

Fasolea o spalam si o lasam în apa rece,de preferat peste noapte sau câteva ore.

Astfel se va fierbe mai repede.

Fasolea am fiert-o separat în apa cu sare si ceapa taiata marunt.

Separat am pus la fiert ciolanul cu zarzavaturile.Aici nu am adaugat sare decat la final,ciolanul fiind si el sarat.

Cand fasolea a fost aproape fiarta,am strecurat-o si am aruncat apa de pe ea,apoi am pus-o in oala în care am fiert ciolanul cu zarzavaturile.

Intre timp am pregatit rântaşul.

Intr-o cratita am pus ulei,am adaugat faina si am calit-o foarte putin,apoi am adaugat boiaua,sucul de rosii si apa cat sa se poata îngrosa faina,cred ca aproximativ 200 ml apa sunt suficiente.

Am pus rântaşul în oala cu ciorba,am mai condimentat cu piper, de sare n-a mai fost nevoie.

La final am adaugat verdeata.

Smântâna se poate adauga si în oala cu ciorba,dar de preferat se serveste separat.

Puteti alege s-o mâncati cu ceapa uscata,musai roşie sa fie,ceapa verde ori ardei iuţi.

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat-0
Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat-1
Ciorbă de fasole uscată cu ciolan afumat-2

COMENTARII (68)

diaconta

diaconta 1

25.03.2015, 15:00

Diana,eu mai mult nu's de-o vreme ))
Pupici si spor la cautat

Xandrinne

Xandrinne 1

09.12.2015, 06:35

Alexandra Burz

Alexandra Burz 1

23.01.2016, 16:41

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!