Ciorba de post cu ... afumatura si jumari de oua

de Mutulica in Supe/Ciorbe, 27 Mar 2016 | 608 vizualizari

 

Mama bunicii din partea tatalui meu a fost o femeie foarte credincioasa si drept urmare bunica visa calendarul si obiceiurile religoase, dar nu avea nicio alta treaba cu credinta stramoseasca decat ca-i cunostea la perfectie toate dogmele. 


Bunica mea a fost o femeie foarte primitoare. Ii  ospata din belsug pe toti ce-i care-i treceau pragul si avea o prietena  abonata la mancarea sa. Aceasta era femeie credincioasa, tinea toate posturile cu strictete si bunica mea nu se certa cu dansa  din motive privite ca fiind copilaresti si prin urmare, atunci  cand i se cerea mancare de post,  ii oferea o ciorba de legume si zarzavat. Numai ca bunica mea considera ciorba asta o zeama lunga fara niciun gust daca nu avea uneori niste afumatura si obligatoriu oua baute din belsug, cat sa stea drept polonicul in oala. Asa ca dadea la o parte afumatura si ouale batute servindu-i apoi ciorba fara niciun pic de remuscare.


O astfel de ciorba vreau sa va prezint si eu, in speranta ca pacatele-mi vor fi iertate sau macar bine apreciate de catre cei care nu stiu sau nu pot sa tina post.

 

INGREDIENTE

  • Ceapa ( 1 bucata ),
  • Ardei gras ( 1 bucata ),
  • Morcovi ( unu’ si bun ),
  • Cartofi ( 2-3 bucati ),
  • Stevie ( o mana zdravana ),
  • Fasole pastai ( cat apuci cu mana ),
  • Leustean ( o legatura ),
  • Dovlecei ( 1 bucata ),
  • Suc de rosii ( 500 ml )
  • Bacon afumat ( 100 g ) – bunica folosea costita
  • Oua ( 3 bucati ),
  • Sare, Piper ( dupa gust )
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de post cu ... afumatura si jumari de oua:

Fie postul cat de greu,  baconul afumat ( pus la prajit pentru a insufleti un pic searbada ciorba de post) nu a facut rau la nimeni si poate ca a alungat dracii din mintea celor care au ajuns sa  viseze prohibitele mancaruri de dulce. Cand baconul devine usor crocant punem legumele taiate cum ne pricepem mai bine, adaugam apa ( 2-3 litri ) si  lasam la fiert.  Spre final adaugam si stevia spalata si tocata, dupa care punem sucul de rosii. Gustam si potrivim gustul cu ce avem la indemana  (sare si piper ). 

Oricat m-ar chinui remuscarile, odata ce m-am spurcat cu baconul afumat si prajit, nu-mi mai ramane nimic altceva de facut decat sa-mi alin teama de caznele ce ma pasc in oala cu smoala si pucioasa din Iad, domolind focul rusinii si al remuscarilor, cu trei oua batute si prajite in ulei, care se rup apoi in bucati mai mici si se pun la sfarsit in ciorba mea de post.

Dupa 2 minute oprim focul si presaram deasupra leustean tocat. 

A, era sa uit ceva ce va poate ajuta la digerarea acestei retete: bunica mea „ajusta” ciorba ca sa o faca de post doar pentru ca ura singuratatea. Prietena bunicii mele, abonata la cafeaua de dimineata (intr-o perioada cand nu se gasea si era foarte scumpa) si la mesele ei bogate, respecta dogmele religioase, dar in rest era aidoma majoritatii romanilor: scopul ii scuza mijloacele si eu cred ca Dumnezeu ii oferea „postul” ce i se potrivea... Voi chiar ati crezut ca era atat de proasta incat nu-si dadea seama ca ciorba bunicii avea un gust mult prea bogat ca sa fie de post? Dar stiti ce se spune: pacatul e al celui care ofera, nu al celui care zice mersi ca a mai scutit o masa.

In ceea ce o priveste pe bunica mea, a murit in Postul Pastelui (cel mai lung post al anului) datorita complicatiilor aparute dupa ce, diabetica fiind, a mancat (de pofta, nu postea) un castron mare cu salata de fasole boabe.  Murind in Postul Pastelui , s-a impartit pentru sufletul ei mancare de post timp de 40 de zile, bineinteles fara oua sau afumatura.

 

TIPS-URI

1

Un paharel de tuica face „ciorba de post” a bunicii mai usor de digerat, dar nu ajuta si la digestia moralei , pentru ca la o astfel de reteta rad toti : ipocritii, prostii si desteptii, insa fiecare are alt motiv.

2

pastaile de fasole si dovleceii se adauga in ciorba mai spre final, intrucat acestea fierb mult mai repede.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435316
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435317
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435318
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435319
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435320
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435321
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435322
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435323
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435324
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435325
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435326
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435327
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435328
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435329
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435331
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435332
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435333
retete culinare - Ciorba de post cu ... afumatura si  jumari de oua 435476

COMENTARII (21)

mena29 1

29.03.2016, 18:13

Tare buna ciorba asta de post

mihaelar63 1

27.04.2016, 09:23

Ce bine arata Asa trebuie sa stea polonicul in ea )

Mutulica 1

27.04.2016, 09:37

Mihaela, saru-mana, cauti oua?

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21