Ciorba munteneasca

de biancas76 in Ciorbe, 25 Iul 2010 | 4243 vizualizari

 

Am fost intrebata de prietene ce e ciorba munteneasca pentru ca m-au auzit vorbind de ea si nu au auzit de ea si nu stiu cum se face. Recunosc ca nici eu nu am stiut, dar am aflat de la o matusa cu care am fost la cules de ciuperci in munti.

Pai ciorba munteneasca e de fapt ciorba de burta ...facuta de ciobani in munte ...unde in loc de burta de vita adaugam ciperci care cresc in munti (ciobanesti, hribi si galbiori) oparite in prealabil 20 minute:).

Cam asta e secretul ciorbei, dar haide-ti sa va spun cum am facut-o.

 

INGREDIENTE

Pentru o oala de 6 l aveti nevoie de:

  • 1,5 ciuperci de munte (1,5 kg au ramas dupa fierbere)- eu am folosit ciuperci ciobanesti si hribi dar puteti incerca cu orice ciuperci doriti
  • aprox 1 kg carne de vita (pulpa fara os)
  • 2 bucati os cu maduva de vita
  • 2 morcovi mari
  • 2 patrunjei mari
  • 1 ceapa
  • 1 telina
  • 1-2 capatani de usturoi
  • 1 ardei rosu capia
  • 2 ardei iuti
  • 2 lamai
  • 1 gogosar murat
  • sare
  • otet
  • 4 galbenusuri
  •  300 g smanatana + 100 ml lapte
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba munteneasca:

In oala noastra de 6 l punem carnea de vita cu oasele sau ce carne aveti dar sa fie de vita,punem legumele (morcovii, patrunjeii, telina, ceapa) curatate si crestate in lungul si acoperim cu un capac. Lasam sa fiarba in jur de vreo ora si adaugam si sare. In acest timp curatam usturoiul si il dam prin presa de usturoi. Taiem ardeii fidelute, iar pe cei iuti ii taiem rondele sau patratele mici.


Dupa vreo ora, adaugam in ciorba si ciupercile (care au fost oparite in prealabil 20 minute) si lasam sa fiarba impreuna cu legumele si carnea tot vreo ora.

Apoi adaugam ardei taiati fideluta si mai lasa sa fiarba putin. Urmeaza scosul legumelor afara si a carnii de vita.( Carnea de vita se scoate din ciorba si langa ea se poate prepara un sos de rosii si e un felul doi excelent). Legumele, dupa ce s-au scos afara se dau prin blender (in afara de ceapa) si se introduc inapoi in oala de ciorba pentru ai da consistenta si culoare . E momentul sa punem usturoiul pisat si gogosarul murat taiat si el fideluta pentru un plus de culoare si gust si sa mai dam un clocot de vreo 5 minute dupa care stingem focul. Apoi facem un amestec din cele 4 galbenusuri de ou, smanatana si laptele , il aducem la aceeasi temperatura adaugand treptat ciorba peste el, dupa care adaugam amestecul peste ciorba. Storcem 2 lamai si zeama o punem in ciorba. Eu mai adaug si otet (otetul Regal il folosesc pentru ca mi se pare cel mai bun) si mai pun putin otet din borcanul de ardei iuti murati sa ii dea un gust mai iute. Mai potrivesc cu sare deoarece fiind foarte consistenta am observat ca necesita multa sare.

 

Cam asta e tot, nu e complicat de facut doar ca cere ceva timp. Pasii sunt exact aceeasi ca la ciorba de burta, diferenta e ca ciorba munteneasca e cu ciuperci, iar ciorba de burta are burta de vita:)

 

O servim intotdeuna cu inca o lingura de smantana in ea, cu paine proaspata si ardei deobicei care nu pisca pentru ca nu suntem mari amatori de piscos. Va doresc succes, merita sa o incercati ca iese foarte buna daca sunteti amatoare/amatori, veti fi laudate/laudati ... la fel cum sunt si eu de fiecare data:).

Pofta buna!!!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ciorba munteneasca 43133
retete culinare - Ciorba munteneasca 43134
retete culinare - Ciorba munteneasca 43135
retete culinare - Ciorba munteneasca 43136
retete culinare - Ciorba munteneasca 43137
retete culinare - Ciorba munteneasca 43138
retete culinare - Ciorba munteneasca 43139
retete culinare - Ciorba munteneasca 43140

COMENTARII (4)

nadina73 1

25.07.2010, 16:53

ciupercisuper 5 furcu trebuie incercata

lstanciu37 1

25.07.2010, 17:56

ce bunatate mmmmm

Sidy 1

26.07.2010, 09:16

O minunatie de ciorba ! O fac si eu des dar fara carne....

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55