Ciorba radauteana

de GeorgiaA in Ciorbe, 7 Mar 2014 | 4777 vizualizari

 

Aproape de finele anilor '70, pe retetarul restaurantului Nor-dic din Radauti, local de lux la acea vreme, a aparut un nou sortiment la capitolul supe:Ciorba Radauteana.
Cea care a aplicat reteta de succes este suceveanca Cornelia Dumitrescu, astazi maestru in arta culinara.
Pusa in fata pretentiilor sotului de ai face o ciorba asemanatoare celei de burta dar fara burta, cu pui, femeia "s-a executat".Initial era cu carne de curcan dar fiind foarte scumpa, dupa ce a introdus-o la restaurantul la care lucra, a trecut pe carne de pui.
Marea nemultumire a doamnei/maestrului bucatar Cornelia Dumitrescu de la Radauti ramane ca nu poate sa isi omologheze propria reteta."Daca s-ar fi numit "Ciorba Cornelia", as fi avut cum, dar cum denumirea ei este legata de orasul Radauti, cei de la OSIM ne-au spus ca nu se poate, la fel ca si in cazul salamului de Sibiu", ofteaza maestrul bucatar.

 

INGREDIENTE

  • 2 piept de pui
  • 2 cepe medii
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 telina mai mare
  • 3 morcovi + 1 morcov pentru calit
  • 2 foi dafin
  • 6 catei de usturoi
  • 1 crenguta cimbru sau 1/2 lingurita
  • 500 ml. smantana proaspata
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri de faina de grau
  • sare
  • piper negru boabe
  • patrunjel verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba radauteana:

Spalam carnea si o punem la fiert intr-o oala cu 8 litri de apa, o lasam sa dea un clocot si spumuim bine, ulterior curatam si spalam bine legumele pe care le adaugam in oala cu carnea, unde tot atunci adaugam si foile de dafin si crenguta de cimbrisor.Lasam sa fiarba la foc mediu pana sunt gata.

Scoatem legumele din oala si le lasam sa se raceasca cat sa ne permita sa le tocam sau pasam, la fel si carnea pe care eu o franjurez, nu o tai bucatele.Eu am adaugat la fiert si 2 pulpe pentru gust suplimentar, pe care le`am scos ulterior, nu le-am lasat in ciorba.

Adaugam carnea si legumele inapoi in apa in care au fiert.Intre timp amestecam smantana cu galbenusurile si cele doua linguri de faina si usturoiul pisat  pe care il adaugam in aceasta compozitie.

Luam oala de pe foc si adaugam in compozitia cu smantana cate linguri bune de supa fierbinte in asa fel incat sa ajunga aproape de temperatura din oala.Adaugam incet smantana in oala cu supa amestecand continuu sa nu se faca zdrente(sa se branzeasca).

Mai lasam pe foc cateva minute dupa care adaugam sare si piper dupa gust.Morcovul ramas il dam pe razatoarea mare si il calim in cateva picaturi de ulei pentru un plus de culoare si de gust.

Stingem focul si adaugam patrunjelul verde tocat nu foarte marunt.

Pofta Buna!

 

TIPS-URI

1

Putem adauga suplimentar in farfurie smantana, usturoi pisat si otet.

2

Se serveste cu ardei iute.

3

In anumite locuri se foloseste lamaie pentru acrit.

4

In Moldova, acolo unde isi are originea, ciorba se acreste doar cu otet.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ciorba radauteana 302267
retete culinare - Ciorba radauteana 302268
retete culinare - Ciorba radauteana 302269
retete culinare - Ciorba radauteana 302270
retete culinare - Ciorba radauteana 302271

COMENTARII (30)

Panacris 1

14.03.2014, 10:04

GeorgiaA 1

14.03.2014, 14:24

Muaaahhh!

MOKUSKA 1

25.04.2014, 14:02

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nucă și pastă de măceșe

Foietaj cu nucă...

ieri la 20:21

Mâncare de ciuperci pleurotus cu praz

Mâncare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55