Clatite cu aluat oparit

de merisor in Dulciuri, 15 Sep 2014 | 5596 vizualizari

 

M-am jucat putin cu aluatul de clatite, am vrut sa ies din clasic, sa incerc si alta textura.
La gust nu-i diferenta, pentru ca ingredientele sunt aceleasi, dar textura este diferita, mai densa, dar in acelasi timp pufoasa.

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 3 oua
  • 3 linguri cu varf zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 300 ml lapte 300 ml apa minerala
  • 50 gr unt
  • aprox. 350 gr faina
  • un varf cutit sare
  • 1 plic praf de copt

Pentru umplutura: mere in caramel:

  • 3 linguri zahar 3 mere
  • 1 lingurita cacao
  • 1 lingura faina
  • 100 gr unt
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 varf cutit sare

In plus:

  • putin ulei pentru uns tigaile
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Clatite cu aluat oparit:

Pregatim mai intai aluatul oparit.
Punem 100 gr faina intr-un bol.
Untul + 100 ml lapte, le punem pe foc si le lasam pana la atingerea punctului de fierbere si topirea untului, apoi le turnam fierbinti peste faina din bol, mestecand energic.
Dam compozitia la rece, dar nu lasam sa se raceasca definitiv, sa ramana putin calduta.
Intr-un alt bol, mixam ouale cu zaharul, zaharul vanilat si putina sare, apoi diluam cu restul de lapte si amestecam cele doua compozitii.
Diluam din nou amestecul de compozitii cu apa minerala, apoi adaugam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt si ne oprim cand obtinem o compozitie groasa ca un iaurt de baut.
Lasam compozita de clatite la odihnit, 30 de minute, daca avem rabdare si nu ne grabim, sau daca nu este  prea mare, pofta celor din jur :))
Punem in tigaile incinse si unse cu putin  ulei, cate un polonic de compozitie si coacem clatitele pe o parte si pe cealalta cate un minut, sau pana se rumenesc frumos.
Eu am lucrat la doua tigai teflonate, pe care le-am uns cu ulei, dupa coacerea a 3-4 clatite.
Pentru umplutura, curatam merele de cotoare si eventualele stricaciuni si le feliem.
Presaram peste el scortisoara.
Zaharul il caramelizam la foc moale, mestecand continuu sa nu se arda.
Cernem faina impreuna cu cacaoa si le adaugam peste zaharul diluat complet, amestecand energic sa se omogenizeze, apoi adaugam laptele fierbinte in care am adaugat putina sare si am topit untul.
Amestecam de cateva ori in compozitia formata, apoi adaugam merele si le amestecam usor in crema.
Cu aceasta crema am umplut o parte din clatite, restul le-am umplut cu gem sau finetti, dupa preferintele fiecaruia.
Mie mi-au rezultat 20 de clatite, iar tigaile mele au diametrul de 24 cm.
Merita incercat si acest aluat!
Spor si pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341825
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341826
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341827
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341828
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341830
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341831
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341832
retete culinare - Clatite cu aluat oparit 341833

COMENTARII (26)

Valclaudia 1

17.09.2014, 22:21

sa stii ca Leoaica m-a trimis sa vad ce-am ratat la tine

Ligia Bxl 1

26.09.2014, 11:42

cristeena20 1

20.02.2015, 14:53

ce faine au iesit!!! trebuie sa le incerc si eu!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D