Clătite, mai altfel

de carmenvlad in Dulciuri, 6 Noi 2011 | 9156 vizualizari

 

Clătitele îşi au originea în Bretagne, o regiune din nord-vestul Franţei, unde sunt servite în mod tradiţional cu vin de cedru. Ele au devenit cunoscute în toată lumea datorită modului simplu de preparare, dar mai ales datorită gustului deosebit de bun dat de foaia subţire umplută cu diferite compoziţii, dulci sau sărate.

În tradiţia populară franceză, pe 2 februarie, ziua Binecuvântării Sf. Maria, se servesc clătite oaspeţilor. Această zi a rămas cunoscută drept ziua clătitelor şi se spune că, dacă poţi prinde o clătită în tigaia pe care o ţii cu mâna stângă după ce ai aruncat-o în aer şi cu mâna dreaptă, în acelaşi timp ţii un bănuţ de aur, te vei îmbogăţi.

 

INGREDIENTE

  • 3 ouă
  • 400 g făină
  • 300 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 2 linguri zahăr
  • 50 ml ulei (2 linguri se pun în aluat, restul se foloseşte la prajit)
  • un praf de sare
  • coajă rasă de portocale (poate fi de lămâie)
  • 2 pliculeţe zahăr vanilat Dr. Oetcker
  • 1 praf de copt Dr. Oetcker
  • 1 borcan cremă nutella (nu este nevoie de tot borcanul, dar este bine să fie suficient de multă cremă), 
  • 4 linguri gem de capşuni
  • 50 g zahăr pudră
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Clătite, mai altfel:

 Ouăle se bat cu un tel împreună cu zahărul, sarea şi zahărul vanilat. Se cerne făina şi se amestecă cu praful de copt. Se dizolvă într-un bol făina cu apă minerală şi se pune peste compoziţia de ouă. Apoi se adaugă uşor laptele şi 2 linguri de ulei (adăugaţi lapte cât credeţi de cuviinţă). Se face compoziţia puţin mai groasă decât pentru clătitele obişnuite. Apoi se unge cu puţin ulei tigaia de clătite, se pune pe foc şi după ce s-a încins bine se toarnă cu un polonic aluatul de clătite. Se roteşte uşor tigaia astfel încât aluatul să cupridă tot spaţiul, se lasă clătita să se rumenească şi se întoarce pe partea cealaltă. Se răstoarnă clătita pe o farfurie şi se procedează la fel cu întregul aluat până când se termină. Eu din această compoziție am făcut 14 clătite (depinde de cât de mare este tigaia în care le faceţi). O parte din clătite le-am aşezat sub formă de turn şi le-am uns cu cremă nutella iar altele le-am umplut pe fiecare în parte cu gem de căpşuni și cremă nutella. Apoi le-am pudrat cu zahăr pudră.

Poftă bună!

 

 

RETETA IN IMAGINI

Clătite, mai altfel-0
Clătite, mai altfel-1
Clătite, mai altfel-2
Clătite, mai altfel-3
Clătite, mai altfel-4
Clătite, mai altfel-5
Clătite, mai altfel-6
Clătite, mai altfel-7
Clătite, mai altfel-8
Clătite, mai altfel-9

COMENTARII (11)

MotanLaOale

MotanLaOale 1

07.11.2011, 08:41

bune bune

mamaieelena

mamaieelena 1

09.11.2011, 07:11

delicioase

gaby_gabytza

gaby_gabytza 1

18.11.2011, 20:45

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24

Supă cremă cu fructe de mare

de Bunica 6

Supă cremă cu...

ieri la 19:12