Clatite romanesti - Radu Anton Roman

de Lia_ in Prajituri, 28 Dec 2014 | 3712 vizualizari

 

Clatita mioritica a lui Radu Anton Roman este supla si deloc poroasa ca cea frantuzeasca, este elastica si la reincalzire (cele cu umplutura sarata) isi pastreaza prospetimea, nu devine casanta si uscata iasca precum cealalta. Reteta pentru clatite este atat de simpla, incat toata viata mea am preparat-o din ochi si laptele in amestec cu apa minerala, conform folclorului culinar. Stiam care trebuie sa ii fie consistenta amestecului la final, de mancat se mancau oricum. Gresit procedat! Pana si la o reteta simpla ca aceasta trebuie sa respecti anume proportii si tips-uri, dovada ca, nici nu imi mai amintesc de cand n-am mai facut clatite atat de fine si elastice, care sa se topeasca in gura de bune.

 

INGREDIENTE

  • 2 oua
  • 2 linguri cu varf faina
  • 1 lingura ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar cu lapte recisor (100 ml)
  • UMPLUTURA (crema mascarpone+Nutella)
  • 70 gr ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 intaritor
  • 50 gr marscarpone
  • 1 plic zahar vanilinat
Portii: 5
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Clatite romanesti - Radu Anton Roman:

• Se amestecã oul cu fãinã (eu folosesc telul para)

• Se adaugã laptele si sarea. Se bat bine împreunã.

• Se lasã sã respire 1 sfert de orã.

• O tigãitã antiaderenta pentru clatite, cu coada lungã, se unge cu ulei si se încinge pe foc iute. Am uns cu pensula din silicon.

• Se scurge uleiul intr-o canita, daca este in exces, sã rãmânã doar o peliculã pe tigaie si se pune iar pe foc. 

• Se agitã pasta (cu polonicul) si se umple cam o jumãtate de polonic mare (ca cel de ciorba), la o tigãitã de 20-25 cm diametru

• Se toarnã si se joacã pasta pânã acoperã tot fundul tigãii încinse

• Când s-a desprins de tigaie (o mai ajutãm pe margini cu paleta din silicon sau cutit, daca e veche tigaia). Clãtita se întoarce cu un cutit lat, paleta plata sau prin aruncare, cine poate.

• Se lasã sã se rumeneascã pânã joacã-n tigaie si se varsã în farfurie, unde o asteaptã lista interminabilã de umpluturi dulci, sãrate, piperate, cu fructe, cu carnat, cu lactate, cu de toate...

CREMA 

1. Rade ciocolata.

2. Incalzeste la bain-marie frisca. In nici un caz nu trebuie sa clocoteasca. Se incalzeste doar cat sa se topeasca ciocolata rasa.

3. Adaugi ciocolata rasa si amesteci pana se topeste. Dai la rece in frigider.

4. Cand s-a racit (a stat minim 1 ora - recomandat 2-3 ore la frigider) o mixezi pana rezulta o crema pufoasa, lucioasa, neteda. Adaugi intaritor doar daca nu creste prea repede, semn ca poate sa nu se bata tare (conteaza foarte mult ca smantana sa fie cat mai grasa)

5. Crema mascarpone si zaharul vanilinat mixeaza-le timp de vreo 2 minute.

5. Adaugi in ea 1/3 din crema ganache de ciocolata cu frisca si dai cateva impulsuri cu mixerul. Restul amesteci cu telul para, cu miscari de jos in sus in crema mascarpone. Cu telul pentru ca suprabaterea conduce la taierea cremei. Dai la rece.

Se umplu clatitele cu crema si Nutella sau doar cu dulceata, ori in variante sarate cu orice va trazneste prin minte: cascaval ras + pastrama si date 7 minute la cuptor, carnaciori picanti, crema de branza de vaci+telemea+verdeturi tocate marunt, etc.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Este reteta "basic", cea mai simpla, prin urmare, am fotografiat clatitele langa o dulceata de afine preparata de mine in casa. Asta insa, nu o impiedica sa devina rafinata si sa capete un aer sarbatoresc daca o umpli cu crema mascarpone si Nutella. Dementiala combinatie! (o data pe an nu se numara caloriile :))

2

Intaritorul pentru frisca, nu neaparat folosit, dar sa il ai la indemana pt. ca este pretentioasa smantana din lapte de vaca, poate sa nu se intareasca la batut in timpii optimi

RETETA IN IMAGINI

Clatite romanesti - Radu Anton Roman-0
Clatite romanesti - Radu Anton Roman-1
Clatite romanesti - Radu Anton Roman-2
Clatite romanesti - Radu Anton Roman-3

COMENTARII (17)

Raluca57

Raluca57 1

29.12.2014, 08:12

Uite cum ma provoci tu sa fac clatite azi desi suntem mai mult decât ghiftuiți. Si eu le-am făcut toata viata "după ochi". Prezentare deosebita, ca de obicei. Sărbători fericite!

Rocsi

Rocsi 1

29.12.2014, 22:27

Ce atmosfera frumoasa acolo la tine!

iri_iri

iri_iri 1

30.12.2014, 22:48

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!