Clătitele împăratului

de Sidy in Dulciuri, 23 Oct 2011 | 13116 vizualizari

 

Despre celebrele ""Clatite ale Imparatului"" (Kaiserschmarren) circula mai multe legende.
Una dintre ele spune ca, intr-o zi, un cofetar numit Leopold a venit la curtea imperiala cu o delicatesa obtinuta din ou batut si piure de prune. Imparateasa Sissi a luat o inghititura, a strambat din nas si a impins farfuria. Imparatului i s-a facut mila de cofetar si a mancat el portia de clatite.
Cea de-a doua varianta povesteste despre împăratul austriac Frantz Joseph s-ar fi rătăcit prin munţi, aflându-se la vânătoare,. Flămând şi obosit, a bătut la uşa unei cabane şi a cerut adăpost şi ceva de mancare. Fara sa stie ca avea sa-l hraneasca chiar pe imparat, gazda, i-a pregatit rapid o mancare simpla, din ceea ce avea prin casa: faina, oua, o ulcica de lapte, un bol cu smantana. Erau un fel de clatite,"rupte" cu lingura de lemn, in timp ce incerca sa le intoarca.
Si cum foamea este un bun bucatar, Imparatului i s-au parut foarte bune. Mai mult chiar, i-a ridicat pe toti cei prezenti in incapere la rangul de ""Nobili ai Clatitelor Imparatului"".

 

INGREDIENTE

  • 4 oua
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml lapte
  • 150 g faina
  • 100 g unt
  • 4 linguri stafide
  • esenta rom
  • 1 varf cutit sare
  • coaja de lamaie
  • 1 plic praf de copt
  • zahar pudra
  • gem acrisor(optional)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Clătitele împăratului:

Se pun stafidele la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom pentru 15 minute.
Albusurile cu sarea de bat bine spuma.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pina pasta se albeste .Adaugam treptat laptele si faina amestecata cu praful de copt..Mixam si adaugam coaja de lamaie.
Cu ajutorul unei linguri punem si albusurile spuma si le amestecam in compozitie cu miscari line de rasturnare de sus in jos pina se incorporeaza toata spuma.
Lasam aluatul sa se odihneasca 10 minute.
Intr-o tigaie ceramica cu diametrul de 28 cm topim o parte din unt si cu polonicul , dupa ce am amestecat inca o data aluatul, turnam in tigaie prima placinta.
Deasupra presaram o parte din stafide si acoperim cu capac placinta, lasand-o sa se coaca la foc mic pentru 10 minute pina e rumenita frumos.
Cu ajutorul unei palete o portionam apoi o intoarcem pe cealalta parte sa se rumeneasca , de data aceasta fara capac.
Procedam la fel cu celelalte clatite.
Eu am obtinut 4 clatite rupte pe care dupa ce s-au rumenit , le-am pudrat cu zahar si le-am servit alaturi de gem de afine, asa calde.

Pofta mare !

 

TIPS-URI

1

„Clatita Imparatului” este intotdeauna insotita de un sos special, in care austriecii inmoaie desertul inainte de a-l savura, numit…compot de prune. In cinstea neutralitatii!

RETETA IN IMAGINI

Clătitele împăratului-0
Clătitele împăratului-1
Clătitele împăratului-2
Clătitele împăratului-3
Clătitele împăratului-4
Clătitele împăratului-5
Clătitele împăratului-6
Clătitele împăratului-7
Clătitele împăratului-8
Clătitele împăratului-9

COMENTARII (22)

Krystyan Trendy 1

07.05.2014, 14:10

minunate clatite

Alina26 1

07.05.2014, 15:16

ce bine arata!!!!!

Sidy 1

08.05.2014, 07:32

Foarte mult i-au placut nepotelului meu....pentru el le-am facut !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04